196 binden fazla kişiye ışık oldunuz
Son 17 yılda İHH’ya verdiğiniz destekle 196 binden fazla kişi ışığa kavuştu. “Siz Görürseniz Onlar da Görecek” sloganıyla 2007 yılında başlattığımız katarakt çalışmaları. Afrika ve Asya'nın 20 ülkesinde devam ediyor.3000 TL ile bir kişinin ameliyat olmasına ve gözlerinin açılmasına vesile olabilirsiniz.
Türkiye'de genellikle yaşlılarda görülen ve tedavi edilmediğinde körlüğe sebep olan katarakt hastalığı; dünya genelinde yaşın yanı sıra yetersiz beslenme, uzun süre şiddetli ışığa maruz kalma, göz travmaları gibi sebeplerle yaygın biçimde görülüyor. Teknik ve maddi imkânsızlıklar nedeniyle milyonlarca insan ameliyat olamadığı için görme yeteneğini kaybediyor ve yaşamını başkalarına bağımlı olarak sürdürüyor.
Bugüne kadar 1.094.320 kişi sağlık kontrolünden geçirildi. 704.100 kişi muayene edildi ve 196 binden fazla kişi ameliyat edilerek yeniden görmeye başladı.
- Katarakt olsaydınız dünyayı böyle görürdünüz.
- Bu hastalık tedavi edilebilir mi?
Sadece ameliyat ile tedavi mümkün. Üstelik bu ameliyat sadece 15 dakika sürüyor. Fakat maddi ve teknik yetersizlikler düşünüldüğünde kısa bir katarakt ameliyatı bile imkânsız olabiliyor.
- İHH bu konuda ne yapıyor?
2007 yılından bu yana katarakt ameliyatları gerçekleştiriyoruz. Bugüne kadar;
1.094.320 kişi sağlık kontrolünden geçirildi.
704.100 kişi muayene edildi.
196.132 kişi ameliyat edilerek yeniden görmeye başladı.
Vakfımız 2007 yılından bu yana toplam 20 ülkede dönemsel olarak katarakt ameliyatları gerçekleştirdi. Bu ülkeler: Togo, Benin, Nijerya, Gana, Mali, Çad, Uganda, Tanzanya, Güney Afrika, Sierra Leone, Nijer, Sudan, Etiyopya, Mozambik, Somali, Bangladeş, Pakistan, Hindistan, Sri Lanka ve Suriye . 2014 yılında Nijer'de kurduğumuz ve 2019'da Nijer Sağlık Bakanlığı'na devrettiğimiz göz hastanemiz vesilesiyle bu ülkede düzenli olarak ameliyatlar gerçekleştiriliyor. - Hasta seçimi ve ameliyat süresi
Katarakt çalışmalarının yapıldığı bölgelerde hasta sayısı gelen bağış miktarına göre belirleniyor. Ayrılan bütçenin denk geldiği sayı miktarınca katarakt hastası tedavi ediliyor. Hastanın belirlenmesi, ameliyat edilmesi ve iyileşme süreci ülkelere göre değişebiliyor. Bazı ülkelerde yasal prosedürlerin uzun olması bu süreyi 6 - 8 aya kadar çıkarabiliyor.
- Ben ne yapabilirim?
Sadece 3000 TL bağışta bulunarak bir kişinin tekrar görmesine vesile olabilirsiniz. Hastaneden çıkarken gören gözlerle etrafa bakıp sevinen ve buna vesile olanlara dua eden insanların sevincini görmelisiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
17 yılda 196 bin kişi
Katarakt çalışmalarının 17. yılını geride bırakan İHH, hayırseverlerin destekleriyle 196 bin kişinin yeniden görmesine vesile oldu.
Nimetullah köyünde kerpiçten tuğlalarla çevrili bir bahçeye girdik. Ev halkının buyur etmesiyle evin önündeki sandalyelere oturduk. Burası, köyün eski imamı İbrahim amcanın evi. Eski imamı diyorum çünkü İbrahim amca geçen yıl katarakt olmuş ve imamlığı bırakmak zorunda kalmış.
Doktora gitmiş ve ameliyat olursa yeniden görebileceğini öğrenmiş. Ama ameliyat olabilecek imkanı yokmuş. Yine de umutsuzluğa kapılmamış. “Doktora, Allah’a çok dua edeceğimi ve belki bir sabah ameliyat olmaya gelebileceğimi söyledim.” diyor. Bunu söylerken tanıdıklarından borç alabileceğini umuyormuş ama yeterli miktara ulaşamamış.
İbrahim amca ameliyat olabileceğini geçen hafta öğrenmiş. “İlk öğrendiğimde çok mutlu oldum. Kur’an okuyamadığım için çok üzülüyordum. Tek başıma camiye gidebilmeyi, köyde arkadaşlarımı ziyaret etmeyi çok özledim.” diyor.
Artık Kur’an okuyabiliyor, eskisi gibi tek başına camiye gidebiliyor. Hayırseverlere çok çok dua etti. Torunlarıyla birlikte mutlu fotoğraflarını çektik. Başkent Bamako’ya dönmek için yola koyulduğumuzda güneş yarım saat önce batmış, hava kararmıştı. Nimetullah köyündeki güzel insanlara el sallayarak iki buçuk saat sürecek yolculuğa başladık.
Serdar Gürçay, Mali, 2022