Yetim
Ailelerini kaybeden, sahipsiz ve korumasız kalan yetimlerin çoğu İslam coğrafyası üzerinde bulunuyor. İnsan kaçakçılığı, çocuk işçiliği, tehditlerden bazıları. Kötü amaçlı kuruluşlar ise sahipsiz kalan milyonlarca yetim çocuğa Müslüman ülkelerde bile ulaşıp onları kendi çıkarları için kullanıyor.
Birleşmiş Milletler verilerine göre dünyada 150 milyondan fazla yetim ve öksüz çocuk var. Bu çocukların sayısı; savaş, yoksulluk, hastalık ve doğal afet gibi nedenlerle her geçen gün artıyor. Korumasız çocukların çoğunluğu savaş ve kriz bölgelerinde yaşıyor ve birçok tehlike ile karşı karşıya kalıyor. İHH olarak ailesini kaybeden, sahipsiz ve korumasız kalan yetimlerin kendi topraklarında, kültürlerinden kopmadan ve kimseye muhtaç olmadan yaşayabilmesi için çalışmalar yapıyor ve projeler üretiyoruz.
Türkiye ile birlikte 43 ülkede ve ülkemizde 80 şehirde bulunan 133 binden fazla yetim çocuğa her ay eğitim, sağlık, gıda, barınma gibi konularda destek veriyoruz. Her yıl 1 milyondan fazla yetime dönemsel yardım ulaştırıyoruz.
Desteklerinizle yetimlerin hayatını değiştirmeye; farklı coğrafyalarda Büüüs Büyük İyilikler yapmaya ne dersiniz?
DESTEK OLYetimlerin ihtiyacı nasıl karşılanıyor?
Yetimlerin yılın her vakti eğitim, sağlık, gıda, kıyafet ve barınma gibi ihtiyaçlarını karşıladığımız, bayramlarda gülücükleri eksik olmasın diye yeni elbiseler hediye ettiğimiz, güvenli ortamlarda büyümeleri için yetimhaneler açtığımız yetim çalışmalarını yürütebilmek adına geliştirdiğimiz birkaç yöntem bulunuyor. Bunlar:
- Yetim Sponsorluk Sistemi
Bu sistemle bir kişi, aile, kurum, arkadaş grubu, sınıf veya okul bir yetime sponsor olabiliyor; aylık 800 lira bağışlayarak sponsoru olduğu yetimin eğitim, sağlık, gıda, kıyafet ve barınma ihtiyaçlarına önemli bir katkı sağlayabiliyor. Siz de yetimlere düzenli destek olarak hayatlarını değiştirebilirsiniz.
- Yetim Eğitim Sponsorluğu
Yetim çocuklara ekmeklerini ellerine alıncaya kadar destek olmaya devam ediyoruz. Yetim Eğitim Sponsorluğu ile 18 yaşını dolduran yetimlerin meslek sahibi oluncaya kadar eğitimlerini devam ettirmelerine destek oluyoruz. Bu şekilde eğitimini tamamlama imkanına kavuşan gençler kendi ayakları üzerinde duruyor ve ailesine, çevresine, ülkesine katkı sağlayabiliyor.
- Proje Sponsorluğu
Yetimhane, ev, okul inşası veya tadilatları, eğitim malzemelerinin karşılanması, sağlık hizmetleri gibi proje bazlı çalışmalar kişi, kurum veya kuruluşların sponsorluğuyla yapılabiliyor. Proje sponsoru olmak isteyen gönüllülerimiz bir yetimhanenin inşasını üstlendiği gibi kütüphanesini, yatakhanesini, mutfağını veya bir başka odasını da yaptırabiliyor; mevcut yetimhanelerin yıllık masraflarına katkıda bulunabiliyor. Bir projeye sponsor olmak veya yetimhane yaptırmak için 0212 631 2121 numaralı telefonu arayarak Yetim Birimimiz ile irtibata geçebilirsiniz.
- Yetim Yardım Fonu
Yetim Sponsorluk Sistemi ve Proje Sponsorluğu dışında, yetimler için yapılan tüm yardımlar Yetim Yardım Fonu’nda değerlendirilir. Bu fonda toplanan bağışlar yetimhane tadilatları, kütüphane veya yatakhane kurulması, sağlık hizmetleri, yetimlere yönelik sosyal etkinliklerin düzenlenmesi, bayramlık giysi alımları gibi projelerde kullanılır. “YETIM” yazıp 3072’ye göndererek Yetim Yardım Fonu'na 30 ₺ bağışlayabilir, yetim çalışmalarına katkı yapabilirsiniz.
- İyilikte Yarışan Sınıflar
Ülkemizdeki tüm okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise, özel okul ve Kur’an kursu öğrencilerinin katılabildiği bu kampanya ile bir sınıftaki öğrenciler harçlıklarından topladıkları 800 lira ile yetim kalmış bir çocuğun aylık ihtiyaçlarını yıl boyunca destek olabiliyor. Milli Eğitim Bakanlığı ve Eğitim Bir Sen'in destek verdiği kampanya vesilesiyle 2023 yılında 2.226 kurumdaki iyiliksever öğrenciler, Türkiye ve dünya genelinde 5799 yetim çocuğun bakımını üstlendi. Öğrenci veya veliyseniz okulunuzla irtibata geçip bu projeye katılabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için İHH Yetim Birimi'ne ulaşabilirsiniz. Telefon numaramız: 0212 631 2121
12 Ülkede 42 Yetimhane, 1 Yetim Eğitim Merkezi ve 1 Eğitim Kampüsü
- İHH neden yetimhane kuruyor?
İHH yetimhaneleri, yetimlerin barındığı yapılar olmanın ötesinde bir vazife görüyor. Çoğu zaman stratejik öneme sahip yetimhaneler bölgenin gerektirdiği şartlar doğrultusunda inşa ediliyor. Müslümanların baskı gördüğü ülkelerde öğrenciler devlet okullarında kendi dillerinde eğitim alamıyor ve İslami eğitim alma imkânı bulamıyor. İHH’nın bu bölgelerde yaptığı yetimhaneler hem barınma hem de eğitim ihtiyacını karşılıyor. Büyük deprem sonrası Pakistan’da inşa edilen yetimhaneler, yetim kalan çocukları kötü amaçlı kuruluşlar ve suç örgütlerinin tasallutundan korumak amacı taşıyordu. Günümüzde eğitim merkezlerine dönüşmüş olan İHH yetimhane ve kolejleri, Pakistan’ın seçkin eğitim kurumları arasında yer alıyor. Etiyopyalı yetimlere ve yetim ailelerine eğitim desteği vermek için Barbaros Eğitim Merkezi’ni inşa ettik. Merkezde bulunan konferans salonunda çeşitli konularda eğitimler verilirken, bilgisayar ve terzilik atölyeleriyle yetim aileleri için kalkındırma projeleri uyguluyoruz. Ayrıca yetimlerin okul derslerine yardımcı kurslar ve sosyal etkinlikler içeren yaz kampları düzenliyoruz.
Yetimhanelere yardım göndermek istiyorum
Yetim Dayanışma Günleri
İHH’nın organizasyonuyla her yıl Türkiye’den yola çıkan gönüllü ekipler dünyanın dört bir yanındaki yetimleri ziyaret ediyor, yardımlar yapıyor, yetimhaneler açıyor, çalışmaları düzenli aralıklarla denetliyor, yetimleri sevindirip ihtiyaçlarını karşılıyor. Bu iyilik seferberliğine Yetim Dayanışma Günleri diyoruz. Yetim Dayanışma Günleri, yıl içerisinde yetimler için düzenlediğimiz en önemli faaliyetlerimizden biri.
2022 YDG döneminde;
- Türkiye dahil 31 ülkede
- 160 proje gerçekleştirdik
- Projelerden 2.700'den fazla yetim ailesi ve yaklaşık 10.500 yetim faydalandı.
Gerçekleştirilen projeler arasında;
- Yetim ailelerine ev eşyası alımı
- Yetimhanelerin tadilat masraflarının karşılanması
- Meslek edindirme kursları ile yetim ailelerine mesleki eğitim
- Yetim ailelerine dükkan açılması, balıkçı teknesi, dikiş makinesi veya yetiştirebilecekleri hayvan alımı
- Sağlık taramalarının yapılması
- Maddi durumu iyi olmayan yetimlerin evlendirilmesi
- Kırtasiye ve kitap ihtiyaçlarının giderilmesi
- Piknik, uçurtma şenlikleri gibi eğlence programları düzenlenmesi gibi yüzlerce faaliyet var.