İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Diğer konulara göz atın:

Katarakt Ameliyatları hakkında sorulan sorular
Katarakt nedir?

Gözümüzün renkli tabakasının hemen arkasında bulunan ve normalde şeffaf bir mercek olan lens tabakasının herhangi bir nedenle saydamlığını kaybederek bulanıklaşmasına, gözün önünde görme netliğini bozan bir sis perdesinin oluşmasına katarakt denir. Kataraktlı gözlerde görme bulanıklığı, kataraktın derecesine göre az bulanık görmeden başlayarak sadece ışık görecek dereceye kadar çok değişik seviyelerde olabilir. Tüm dünyada en çok görülen körlük nedeni olan katarakt, tedavi edilebilir bir görme kaybıdır.

Bağışımla ameliyat olan hastanın bilgileri tarafıma ulaştırılıyor mu?

Evet ulaştırılıyor. Bu süreç 4-6 ay içerisinde nihayete eriyor. Bağışınızı yaparken e-posta adresinizi bıraktığınız takdirde size e-posta ile hasta bilgileri ve fotoğrafı gönderiliyor.

Kataraktın nedenleri nelerdir?

Kataraktın en önemli nedeni yaşlılıktır. Özellikle 60 yaşından sonra oldukça yaygın olarak görülen kataraktın, yaş ilerledikçe görülme sıklığı artar. Ayrıca göz travmaları, daha önce geçirilen göz tansiyonu, göz içi iltihabı gibi göz hastalıkları ya da ameliyatları, şeker hastalığı gibi bazı kronik hastalıklar, hipertansiyon, uzun süre kortizonlu ilaç kullanımı, ışın tedavisi; C vitamini eksikliği, kötü beslenme, ultraviyole ışınlarına veya uzun süre şiddetli ışığa maruz kalmak; sigara, alkol, zararlı kimyasallar ve radyasyon da kataraktı tetikleyen sebeplerdendir. Doğumsal kataraktlarda ise en önemli etkenler, hamilelik esnasında annenin geçirdiği kızamıkçık gibi bazı hastalıklar, kullandığı bazı ilaçlar, röntgen ışınlarına maruz kalma ve bebeğin kromozom anomalileri ile kalıtım gibi faktörlerdir.

Katarakt neden Afrika’da çok yaygın görülüyor?
Afrika’da sıcak hava, beslenme ve iklim şartları sebebiyle pek çok insan genç yaşta katarakt olarak görme yeteneğini yitirmektedir. Göz doktoru sayısının yetersizliği de buna eklenince özellikle kırsal kesimlerde birçok hasta, ameliyat olamadan karanlığa mahkum yaşamaktadır.
Kataraktın belirtileri nelerdir?

Bulanık görme, kamaşma, renk ayrımı zorluğu, derinlik kaybı, ağrısız ve giderek artan görüş azalması, ışığa karşı hassasiyet, okuma zorluğu, çatallı veya çift görme, renklerin soluklaşıp sararması, daha fazla ışık ihtiyacı, sonradan ortaya çıkan miyopi, çok ileri safhada çok az görme ile birlikte göz bebeğinin beyazlaşması gibi sorunlar katarakt belirtileridir. Zamanında müdahale edilmezse katarakt ilerler. Bu durumda hasta ancak ışığı ve ışığın yönünü seçebilir ama nesneleri göremez hale gelir.

Katarakt sadece yaşlılarda mı görülür?
Katarakt sadece yaşlılara özgü bir hastalık değildir. Bebeklik ve çocukluk çağında da katarakt görülebilir.
Katarakt iki gözde birlikte mi ortaya çıkar?

Katarakt çoğunlukla iki gözü birden etkiler. Bazen her iki gözde birlikte başlar ve birlikte ilerleyerek iki gözün de eşit derecede etkilenmesine sebep olur; bazen tek gözde de başlayabilir.

Katarakt ne kadar hızlı gelişir?

Kataraktın gelişim hızı kişiden kişiye, hatta iki göz arasında dahi değişebilir. Bazı insanlarda yıllar içinde, yavaş yavaş ilerlerken; bazılarında, özellikle şeker hastalarında hızla ilerleme gösterir ve her iki gözde birden ilerleyebilir.

Kataraktın tedavisi nasıldır?
Katarakt tedavisi cerrahidir; ameliyat dışında herhangi bir tedavi şekli mevcut değildir.
Katarakt ameliyatı hangi durumlarda yapılır?

Hastanın görüş seviyesi artık ihtiyaçlarını karşılamıyorsa, gözdeki iltihap gibi bir rahatsızlık katarakt oluşturmuşsa ya da katarakt hastanın göz tansiyonunu yükseltiyorsa bir an önce ameliyat yapılması gerekir.

Katarakt ameliyatı nasıl yapılır?
Katarakt ameliyatı, modern katarakt cerrahisi olan FAKO yöntemi ile 15 dakika süren bir operasyondur. Çocuk veya yaşlı katarakt hastalarının ameliyatlarında teknik olarak bazı faklılıklar olmakla birlikte katarakt ameliyatında yapılan işlem, kataraktın alınıp yerine suni bir göz içi merceği yerleştirilmesinden ibarettir.
İHH'nın katarakt çalışmaları ne zaman başladı?
2007 yılında başladı.
İHH katarakt ameliyatlarına sadece maddi destek mi sağlıyor?

Gönüllülerimizin bağışlarıyla yapılan ameliyatlara birlikte tıbbi ekipman ve gönüllü doktor desteği de veriyoruz.

Katarakt ameliyatları hangi ülkelerde yapılıyor?

Vakfımız 2007 yılından bu yana Afrika ve Asya'da toplam 18 ülkede ameliyatlar gerçekleştiriyor. Bu ülkeler: Togo, Benin, Nijerya, Gana, Mali, Çad, Uganda, Tanzanya, Güney Afrika, Sierra Leone, Nijer, Sudan, Etiyopya, Mozambik, Somali, Bangladeş, Pakistan ve Hindistan.

2014 yılında Nijer'de kurduğumuz göz hastanemiz vesilesiyle bu ülkede düzenli olarak ameliyatlar gerçekleştiriliyor.

Katarakt ameliyatı olan kişiler çocuk mu yoksa yetişkin mi?

Her yaştan ihtiyaç sahibi ameliyatlarımızdan yararlanıyor. Yaş dağılımını bölgelerdeki ihtiyaçlar belirliyor.

Bir katarakt ameliyatının maliyeti ne kadar?

3000 TL.

3000 tl altında bağış yapabilir miyim?

Her bir göz ameliyatı 3000 TL maliyetle yapılsa da dilediğiniz miktarda bağış yapabilirsiniz. Küçük bağışlar bir araya gelerek bir kişinin gözünün açılmasına vesile oluyor.

Göz doktoruyum, ameliyatlarda görev almam mümkün mü?

Evet mümkün. 0212 631 21 21 numaralı telefondan bizi arayarak detaylı bilgi alabilirsiniz. Vakfımız katarakt çalışmalarını AID Uluslararası Doktorlar Birliği vasıtasıyla yürütüyor. Dilerseniz bu kurum ile de irtibata geçip ameliyatlara katılabilirsiniz. Gönüllü olma başvurusu için tıklayınız.

Ameliyatlar için tıbbi cihaz bağışlamam mümkün mü?

Evet mümkün. Konuyla ilgili 0212 631 21 21 numaralı telefonu arayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Zekatımı katarakt ameliyatları için verebilir miyim?
Evet verebilirsiniz.