İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
15 yaşında bir anne ve kucağında yeni doğmuş bebeği
İHH Acil Yardım Ekibi, Doğu Afrika’daki yardım çalışmalarını sürdürürken bölgeden farklı insan hikâyeleri de geliyor. Çok sayıda dul ve yetimin bulunduğu, 20 yıldır merkezi hükümetin yer almadığı Soma
Somali 17.08.2011

“Yardım dağıtımları esnasında karşılaştığımız insanlardan biri 15 yaşındaki Rewan… Rewan vücudunu örten örtüsüyle yerde oturmuş, önünde ona ulaştırdığımız gıda kolisi, yani bir aylık yiyeceği… Yaşının küçük olduğu her halinden belli. Sanki örtüsünün altında bir şey varmış gibi, elleri örtüsünün altında duruyor hep. Yanına gidip selam verdikten sonra, Somalilice “Uska werran” diyorum. Rewan cevap vermiyor. Örtüsünün altında bebeğinin olduğunu söylüyor. Çok şaşırıyorum. Küçük elleri, tırnaklarıyla yeni doğmuş bir bebek, gözlerini bile açamıyor...

Rewan, daha yeni doğum yaptığını söylüyor bana. Bebeğin belki de ilk ve son defa doğum sonrasında yıkandığını düşünüyorum bir an. Küçücük, minicik elleri, saçları tozdan katmerleşmiş adeta. Rewan ile daha fazla konuşmak için arkadaşlardan yardım istiyorum ancak Rewan onların sorularını da yanıtsız bırakıyor.

Neden cevap vermiyor diye sorduğumda ise çok korktuğunu söylüyor. Bir anne için korkuyorum demek ne demek acaba? Verdiği bu cevaptan sonra neden korkuyorsun diye soramıyorum bile. 15 yaşında hayatı daha yeni anlamlandırmaya başladığı bir zamanda anne olması bir yana Somali’de imkânsızlıklar içinde bebeğinin yarınına dair hiçbir umudu yok Rewan’ın... Tüm imkânsızlıklara rağmen bebeğine sımsıkı sarılıyor. Oğlunun ismini ışık anlamına gelen “Nur” koymuş. Belki de Rewan oğlunun adını “Nur” koyarken aydınlık günlerin gelmesini umut ediyor. Ben ise sadece selam vererek en azından onu ve oğlu Nur’u bir aylık erzakıyla baş başa bırakıp ayrılıyorum. İçimde kopan fırtınalara mı yansam, bu insanların bu durumdan nasıl kurtulacağına mı bilemiyorum…” 

Somali - Musab Murat Uyar

İlgili haberler
Tümünü gör
İHH, Gazze’de en çok yemek dağıtımı yapan kuruluşlardan
İHH, Gazze’de en çok yemek dağıtımı yapan kuruluşlardan
İHH, Gıda Güvencesi Sektörü’nde Uluslararası Koordinasyon Mekanizması verilerine göre Gazze'de günlük olarak en fazla sıcak yemek ve ekmek dağıtımı yapan uluslararası kuruluşlar arasında yer aldı. Çalışmalarını sürdüren vakıf, Dünya Gıda Programı (WFP) ile birlikte Ramazan’da da her gün 48 bin kişiye iftar yemeği ikramında bulunuyor.
18.03.2024
İHH Gazze’ye yönelik yardımlarına ara vermeden devam ediyor
İHH Gazze’ye yönelik yardımlarına ara vermeden devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı, işgalci İsrail’in saldırıları altındaki Gazze’ye insani yardım ulaştırmaya devam ediyor. Her gün 32 bin kişiye sıcak yemek dağıtımında bulunan vakıf; 7 Ekim’den bu yana gıda kolisi, battaniye ve tıbbi malzeme gibi farklı kalemlerde on binlerce Gazzeliye destek oldu.
16.02.2024
Suriye’deki 4 bin 608 aileye kış yardımı
Suriye’deki 4 bin 608 aileye kış yardımı
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından ‘‘İyilik Soğuk Geçirmez’’ sloganıyla başlatılan kış kampanyası kapsamında Suriye’nin kuzeyindeki 4 bin 608 aileye kömür, battaniye, sünger yatak, gıda kolisi, mont ve çizme gibi yardım malzemeleri dağıtıldı.
06.02.2024