İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
27 Aralık: Dökme Kurşun’un üçüncü yıl dönümü
Bugün Gazze Şeridi’ni yerle bir eden Dökme Kurşun Operasyonu’nun 3.üçüncü yıldönümü. 22 gün süren işgal ve bombardıman sonucunda Gazze Şeridi’nde 355’i çocuk en az 1.500 kişi hayatını kaybetmiş; 7.000
Filistin 27.12.2011

Bugün Gazze Şeridi’ni yerle bir eden Dökme Kurşun Operasyonu’nun üçüncü yıldönümü. Üç yıl önce bugün İsrail ordusu karadan, havadan ve denizden abluka altında bulundurduğu Gazze Şeridi’nde sivil ve askerî hedef ayırt etmeksizin bir hava harekâtına başladı. 3 Ocak’ta Gazze sınırını geçen tankların da katıldığı harekât 18 Ocak’ta son buldu. 22 gün süren işgal ve bombardıman sonucunda Gazze Şeridi’nde 355’i çocuk en az 1.500 kişi hayatını kaybetti; 7.000 kişi yaralandı; 4.000 hane yıkıldı. İş merkezleri, tarım alanları, seralar, hayvan barınakları, sulama kanalları, kuyular ve su pompaları gibi sivil hedefler füzeler, tanklar ve -kullanımı Cenevre Sözleşmesi ile yasaklanmış- misket ve fosfor bombaları ile yerle bir edildi. Sağlık hizmeti veren kuruluşların %48’i saldırı sırasında yıkıldı. 8’i çocuk yuvası olmak üzere toplam 18 okul dümdüz edildi. En az 280 okulda da çeşitli hasarlar oluştu. İsrail ve Mısır’dan enerji nakil eden hatlar kullanılamaz hâle getirildi.

Gazzeliler günlerce aç ve susuz kaldı. Ambulansların bile hedef alındığı harekâtta yaralananlar en basit tıbbi yardımları dahi alamadı. İsrail ordusu 21 Ocak’ta geri çekilmeye başladığında Gazze’de 1,9 milyar dolarlık bir yıkım bırakmıştı. Büyük yıkıma rağmen İsrail ordusunun istediği başarıyı elde edemediği operasyon sonunda Gazze’de zafer ilan edildi.

Gazze Şeridi’nde abluka hâlen devam ediyor. Gazze ve Filistin’de sürdürülen apartheid rejimi dünyanın farklı bölgelerinde toplantılar, mitingler, sokak eylemleri, insani yardım konvoyu ve filosu gibi pek çok sivil girişimle kamuoyunun gündemine taşınıyor.

[video-207]

İlgili haberler
Tümünü gör
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayının ilk 20 gününde 60 bin kişiye iftar verdi.
03.04.2024
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Uluslararası Özgürlük Filosu için satın alımı yapılan iki gemide incelemelerde bulundu. Yıldırım burada yaptığı açıklamada, “Bu yük gemisi 5 bin 500 ton kapasiteli, adı Anadolu. Ülkemizin yardımlarını ve merhametini yüklenerek Gazze’ye ulaştıracak. Diğer gemimizin adı, Vicdan. Bu gemi de dünyadaki vicdan sahibi aktivistleri alacak ve dünya vicdanını Gazze sahillerine ulaştıracak” dedi.
27.03.2024
İHH’dan Suriye’deki 15 bin aileye kış yardımı
İHH’dan Suriye’deki 15 bin aileye kış yardımı
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından ‘‘İyilik Soğuk Geçirmez’’ sloganıyla yürütülen kış kampanyası kapsamında Suriye’nin kuzeyindeki 15 bin 744 aileye kömür, battaniye, sünger yatak, gıda kolisi, mont ve çizme gibi yardım malzemeleri dağıtıldı.
20.03.2024