Muammer Kaddafi güçlerinin kimyasal silah dışında her türlü silahı kullandığını kaydeden Yurtseven, “Libyalı doktorların tespitlerine göre Kaddafi güçleri kimyasal silah kullanmamışlar. Eğer kimyasal silah kullansalardı daha fazla sivil insan hayatını kaybederdi” şeklinde konuştu.
Libya’ya giden 3 Türk doktor Mevlit Yurtseven, Hasan Hüseyin Ünsal ve Hamdi Osmanoğlu, Bingazi ve Beyda’daki hastaneleri ziyaret ettiler. Ülkede yaşananları yerinde gördüler.
Dr. Mevlit Yurtseven, Libya’da bulundukları süre içerisinde hastaneleri ziyaret ederek, ülkedeki sağlık kuruluşlarıyla görüşerek yaşanan hak ihlallerini raporlaştırdıklarını belirtti. Yurtseven, Libya’da Arap Doktorlar Birliği’nin destekleriyle şuan için doktor sıkıntısı olmadığını bazı ilaçlarda sıkıntı yaşandığını kaydetti. Yurtseven, bu ilaçları temin etmek için Mısır Tabipler Birliği ile birlikte çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti. Yurtseven, ilaçları Mısır’da temin etmede sıkıntı yaşamaları durumunda Türkiye’den Libya’ya ilaç ve tıbbi malzeme gönderebileceklerini belirtti.
Katliamların yaşandığı ilk günlerde hastanelerde adeta can pazarı yaşandığını anlatan Dr. Mevlit Yurtseven, “Çok ciddi bir katliam olmuş. Yaralıların önemli bir kısmı 18-22 yaş arasındaki gençlerden oluşuyor. Son derece ağır silahlar kullanmışlar. Çatışmaların başlamasının ardından 5 gün içerisinde 1200 yaralı Beyda’daki devlet hastanesine getirildi. Libyalı doktorların tespitlerine göre kimyasal silah dışında her türlü silah kullanılmış. Eğer kimyasal silah kullansalardı daha fazla sivil insan hayatını kaybederdi. El Beyda’da 5 gün içerisinde doktorlar 245 ameliyat yapmışlar. Yaralıların bir kısmı ameliyat masasında hayatlarını kaybetmiş. Havari Hastanesi Yoğun Bakım Sorumlusu Dr. Abdülaziz El Şari, bir doktorun bir günde yüzlerce yaralının ameliyatına katılmak zorunda kaldığını bize anlattı” dedi.
Dr. Mevlit Yurtseven, Mısır Tabipler Birliği, Katar Kızılayı, Sınır Tanımayan Doktorlar ve Arap Doktorlar Birliği ile birlikte çalışmalar yürüttüklerini belirtti.
Bölgede İHH İnsani Yardım Vakfı dışında başka Türkiyeli yardım kuruluşu olmadığını ifade eden Yurtseven, İHH gönüllü doktorları olarak Libya’ya götürüldüklerini ifade etti.
Dr. Hasan Hüseyin Uysal ise bazı yaralıların Libya’da tedavi edilemediğini, bu yaralıların Türkiye’de ve ya Mısır’da tedavi edilmesi gerektiğini söyledi. Uysal, “Bu yaralıların tahliyesi için hava koridorunun mutlaka açılması gerekir. Karadan bu yaralıları tahliye etmek sıhhi açıdan güvenli olmayabilir” diye konuştu.
Dr. Hamdi Osmanoğlu ise hastanelere kan durdurucu ilaçlar, ağrı kesiciler, süt tozu, çocuk maması vs. yardımında bulunduklarını ifade etti. Osmanoğlu, “Sağlık konseyinin sorumlusu Dr. Gebril Hewadi ile Bingazi’de oluştuk. İhtiyaç duyulan ilaçları temin edeceğiz. Libya’da fiili olarak devlet yok ama bir çok bölgede halk kontrolü sağlamış durumda. İnsanlar Kaddafi’nin fotoğraflarını indirip yerine Ömer Muhtar’ın fotoğraflarını asıyorlar” dedi.