İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
3 Doktorumuz Libya’da
Libya’ya giden Türk doktor Mevlit Yurtseven, ülkede ciddi bir katliam olduğundan bahisle hastanelerin çatışmaların yaşandığı ilk günlerde yaralılarla dolduğunu belirtti. Yurtseven, katliamlar sebebiyl
Afrika 08.03.2011

Muammer Kaddafi güçlerinin kimyasal silah dışında her türlü silahı kullandığını kaydeden Yurtseven, “Libyalı doktorların tespitlerine göre Kaddafi güçleri kimyasal silah kullanmamışlar. Eğer kimyasal silah kullansalardı daha fazla sivil insan hayatını kaybederdi” şeklinde konuştu.

Libya’ya giden 3 Türk doktor Mevlit Yurtseven, Hasan Hüseyin Ünsal ve Hamdi Osmanoğlu, Bingazi ve Beyda’daki hastaneleri ziyaret ettiler. Ülkede yaşananları yerinde gördüler.

Dr. Mevlit Yurtseven, Libya’da bulundukları süre içerisinde hastaneleri ziyaret ederek, ülkedeki sağlık kuruluşlarıyla görüşerek yaşanan hak ihlallerini raporlaştırdıklarını belirtti. Yurtseven, Libya’da Arap Doktorlar Birliği’nin destekleriyle şuan için doktor sıkıntısı olmadığını bazı ilaçlarda sıkıntı yaşandığını kaydetti. Yurtseven, bu ilaçları temin etmek için Mısır Tabipler Birliği ile birlikte çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti. Yurtseven, ilaçları Mısır’da temin etmede sıkıntı yaşamaları durumunda Türkiye’den Libya’ya ilaç ve tıbbi malzeme gönderebileceklerini belirtti.

Katliamların yaşandığı ilk günlerde hastanelerde adeta can pazarı yaşandığını anlatan Dr. Mevlit Yurtseven, “Çok ciddi bir katliam olmuş. Yaralıların önemli bir kısmı 18-22 yaş arasındaki gençlerden oluşuyor. Son derece ağır silahlar kullanmışlar. Çatışmaların başlamasının ardından 5 gün içerisinde 1200 yaralı Beyda’daki devlet hastanesine getirildi. Libyalı doktorların tespitlerine göre kimyasal silah dışında her türlü silah kullanılmış. Eğer kimyasal silah kullansalardı daha fazla sivil insan hayatını kaybederdi. El Beyda’da 5 gün içerisinde doktorlar 245 ameliyat yapmışlar. Yaralıların bir kısmı ameliyat masasında hayatlarını kaybetmiş. Havari Hastanesi Yoğun Bakım Sorumlusu Dr. Abdülaziz El Şari, bir doktorun bir günde yüzlerce yaralının ameliyatına katılmak zorunda kaldığını bize anlattı” dedi.

Dr. Mevlit Yurtseven, Mısır Tabipler Birliği, Katar Kızılayı, Sınır Tanımayan Doktorlar ve Arap Doktorlar Birliği ile birlikte çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Bölgede İHH İnsani Yardım Vakfı dışında başka Türkiyeli yardım kuruluşu olmadığını ifade eden Yurtseven, İHH gönüllü doktorları olarak Libya’ya götürüldüklerini ifade etti.

Dr. Hasan Hüseyin Uysal ise bazı yaralıların Libya’da tedavi edilemediğini, bu yaralıların Türkiye’de ve ya Mısır’da tedavi edilmesi gerektiğini söyledi. Uysal, “Bu yaralıların tahliyesi için hava koridorunun mutlaka açılması gerekir. Karadan bu yaralıları tahliye etmek sıhhi açıdan güvenli olmayabilir” diye konuştu.

Dr. Hamdi Osmanoğlu ise hastanelere kan durdurucu ilaçlar, ağrı kesiciler, süt tozu, çocuk maması vs. yardımında bulunduklarını ifade etti. Osmanoğlu, “Sağlık konseyinin sorumlusu Dr. Gebril Hewadi ile Bingazi’de oluştuk. İhtiyaç duyulan ilaçları temin edeceğiz. Libya’da fiili olarak devlet yok ama bir çok bölgede halk kontrolü sağlamış durumda. İnsanlar Kaddafi’nin fotoğraflarını indirip yerine Ömer Muhtar’ın fotoğraflarını asıyorlar” dedi.

İlgili haberler
Tümünü gör
İHH ve Kuveytli kuruluş Gazze’ye insani yardım gemisi gönderdi
İHH ve Kuveytli kuruluş Gazze’ye insani yardım gemisi gönderdi
İHH İnsani Yardım Vakfı ve Kuveytli kuruluş Kuwait Society for Relief tarafından ortak hazırlanan insani yardım gemisi, Mersin Limanı’ndan Mısır Ariş Limanı’na doğru yola çıktı. Burada Mısır Kızılayı’na teslim edilecek yardım malzemeleri, ardından Gazze’ye ulaştırılacak. Gemide, birçok farklı kalemde 907 tonu aşkın malzeme yer alıyor.
14.04.2024
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı ve çok sayıda uluslararası sivil toplum kuruluşunun organize ettiği Özgürlük Filosu, Gazze için yola çıkmaya hazırlanıyor. Filoya katılım için başvuru süreci devam ediyor.
04.04.2024
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayının ilk 20 gününde 60 bin kişiye iftar verdi.
03.04.2024