İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Tanzanya’da 500 katarakt hastasının tedavisi yapıldı
Tanzanya’da İHH İnsani Yardım Vakfı ve İngiltere merkezli yardım kuruluşu Sightsavers’ın ortak çalışması ile 500 katarakt hastası tedavi edildi.
Tanzanya 27.08.2013

Özellikle Afrika’nın kırsal kesimlerinde tıbbi yetersizlikler nedeniyle göremeyen binlerce hasta, katarakt projesi ile sağlığına kavuşmaya devam ediyor.

2007 yılından bu yana Afrika’da katarakt ameliyatları gerçekleştiren İHH, Tanzanya’da Sightsavers ile 500 ameliyat daha gerçekleştirdi. İHH ve Sightsavers tarafından Tanzanya'nın Darüsselam kentinde gerçekleşen basın toplantısında konuşan, Sightsavers Tanzanya Direktörü Gosbert Katunzi, “Önlenebilir körlükle mücadele eden ve engelli insanlar için fırsat eşitliği yaratmayı hedefleyen bir sivil toplum kuruluşuyuz” dedi.

 

İHH’dan aldığımız destek bizim için hayati önem arz ediyor

Tanzanya’daki ameliyatların pilot bir çalışma olduğunu söyleyen Katunzi, “Morogoro bölgesinde 10 bin, Iringa bölgesinde de 8 bin kişi katarakt problemi yaşıyor. Türkiye'den gelen İHH İnsani Yardım Vakfı'ndan aldığımız bu destek, bizim için hayati önem arz etmektedir. Bu destek, bahsedilen bölgelerde çalışacak tarama ekiplerinin, doktorların ve ameliyat malzemelerinin sağlanmasında kullanılacaktır” dedi.
Katunzi sözlerini şöyle tamamladı: “Projenin başarı ile tamamlanması durumunda, 3-5 bin ameliyatlık yeni bir kampanya daha başlatılacak. Gerek ülke ofisindeki, gerekse proje düzeyindeki çalışan ekiplerin, bu projenin başarı ile tamamlanması konusundaki istekliliğinden ve azminden emin olmanızı isterim. Tanzanya'nın Iringa ve Morogoro bölgelerinde, sizin desteğinizle tekrar gözleri görebilecek 18 bin katarakt hastasını unutmayınız."

 

70 binden fazla ameliyat gerçekleştirdik

Toplantıda konuşan İHH İnsani Yardım Vakfı Başkan Yardımcısı Hasan Aynacı ise, “İHH adına Tanzanya'nın çeşitli bölgelerinde inşa ettiğimiz okullar, kuyular ve camilerle gurur duyuyoruz. İnşallah şimdi de yeni ve çok önemli bir alanda daha faaliyete geçiyoruz. 2007'den bu yana, Afrika'nın 10'dan fazla ülkesinde 70 bin katarakt ameliyatı gerçekleştirdik” dedi.

Sightsavers kuruluşu ile işbirliği içerisinde olduklarını belirten Aynacı, “Tanzanya'da da binlerce ameliyat yapmayı planlıyoruz. Bilmenizi isteriz ki hareket noktası İslami değerler olan bir insani yardım kuruluşu olarak din, dil, renk veya ırk ayrımı yapmaksızın Tanzanya'nın ve Afrika'nın bütün insanlarına hak ettikleri yardımı ulaştırmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz" diye ekledi.

 

Afrika’da milyonlarca katarakt hastası var

İHH Afrika Katarakt Projesi Koordinatörü Mustafa Metin Başbay ise, Sightsavers kuruluşu ile Uganda'nın ardından Tanzanya'da da katarakt projesine başladıklarını hatırlattı.

Başbay, “Unutulmamalı ki Afrika nüfusunun yaklaşık yüzde 1,2'si; yani milyonlarca insan, halen önlenebilir körlük yüzünden gündelik hayata katılamamakta ve başkalarına bağımlı olarak hayatlarına devam etmektedirler. Yapılan işbirliği ve yardımlaşma sayesinde çok daha fazla hastaya, çok daha hızlı bir şekilde ulaşmayı hedefliyoruz" değerlendirmesini yaptı.

İlgili haberler
Tümünü gör
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayının ilk 20 gününde 60 bin kişiye iftar verdi.
03.04.2024
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Uluslararası Özgürlük Filosu için satın alımı yapılan iki gemide incelemelerde bulundu. Yıldırım burada yaptığı açıklamada, “Bu yük gemisi 5 bin 500 ton kapasiteli, adı Anadolu. Ülkemizin yardımlarını ve merhametini yüklenerek Gazze’ye ulaştıracak. Diğer gemimizin adı, Vicdan. Bu gemi de dünyadaki vicdan sahibi aktivistleri alacak ve dünya vicdanını Gazze sahillerine ulaştıracak” dedi.
27.03.2024
İHH’dan Suriye’deki 15 bin aileye kış yardımı
İHH’dan Suriye’deki 15 bin aileye kış yardımı
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından ‘‘İyilik Soğuk Geçirmez’’ sloganıyla yürütülen kış kampanyası kapsamında Suriye’nin kuzeyindeki 15 bin 744 aileye kömür, battaniye, sünger yatak, gıda kolisi, mont ve çizme gibi yardım malzemeleri dağıtıldı.
20.03.2024