İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Katledilen 8372 erkek için 8372 ayakkabı
Bosna Hersek’in Srebrenitsa kasabasında Sırplar tarafından yapılan soykırımın 16. yıldönümü yaşanıyor. Genç Boşnaklar Derneği öncülüğünde, Srebrenitsa soykırımında katledilen 8372 erkek için 8372 ayak
Bosna-Hersek 11.07.2011

Srebrenitsa’da 1995 yılının 11 Temmuz 1995 günü binlerce Boşnak, Sırplar tarafından katledildi. Birleşmiş Milletler’in güvenli bölge ilan ettiği, Hollandalı askerlerin korumasındaki Srebrenitsa’da gerçekleşen katliam İstanbul’da protesto edildi. BM, katliama göz yumarak adeta gerçekleşmesine izin vermişti. Genç Boşnaklar Derneği’nin çalışmalarıyla, katliamda hayatlarını kaybeden Boşnakları temsilen, 8372 çift ayakkabı toplanarak Taksim Gezi Parkı’nda bir anıt oluşturuldu. BM’nin işareti olan “UN” logosunun etrafına dizilen binlerce ayakkabıdan bir anıt yapıldı. Böylelikle soykırımı gerçekleştiren Sırplar ve katliama seyirci kalan Hollandalı BM askerleri nezdinde BM protesto edildi.

Soykırımı anlatmak için yapılan ayakkabılı protestoya, Başbakan Recep Tayip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Sezen Aksu, Yeşim Salkım, Murat Dalkılıç, Vatan Şaşmaz, Ali Şan, Ayşe Kulin, İkbal Gürpınar, Gani Müjde, Berksan ve Gece Yolcuları gibi sanatçıların yanı sıra basketbolcular da ayakkabı vererek destekte bulundu. Soykırıma dikkat çekmek için ayakkabıları topladıklarını belirten Genç Boşnaklar Derneği Başkanı Enisa Kezo, “Bu protestoya ayakkabılarını göndererek destek olan insanlar, adalet için ses yükseltmekten korkmayan, barış ve istikrarı seven insanlardır. Ayakkabılar sadece soykırımı anlatmadı, Türkiye ve Bosna Hersek arasında bir köprü oluşturdu.” açıklamasında bulundu.

Dünyanın gözleri önünde büyük bir soykırım yapıldığını belirten Kezo, “Soykırım planlı bir şekilde öldürmektir. Soykırımın toplu öldürme ve tecavüz gibi aşamaları var. Şu an  sekizinci  aşama olan inkâr aşaması yaşanıyor.  Sırplar böyle bir soykırım olmadı diye inkâr ediyorlar. İnkârla ilgili güçlü lobiler oluşturuyorlar. Etnik temizlik ve soykırımın tek bir nedeni vardı o da ırkımızın farklı olması ve Müslüman olmamızdır.” dedi.

Taksim Gezi Parkı’na gelenler, ayakkabılarını bırakarak soykırımı protesto ettiler. Taksim Gezi Parkı’na gelen sanatçılar da soykırımı kınayarak, bir kez daha soykırım yaşanmaması temennisinde bulundular. Tarihte birçok soykırım ve katliam yaşandığını hatırlatan sanatçı Haluk Levent, Srebrenitsa Soykırımı’nın tüm dünyanın gözleri önünde gerçekleştiğini söyledi. 

İlgili haberler
Tümünü gör
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayının ilk 20 gününde 60 bin kişiye iftar verdi.
03.04.2024
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Uluslararası Özgürlük Filosu için satın alımı yapılan iki gemide incelemelerde bulundu. Yıldırım burada yaptığı açıklamada, “Bu yük gemisi 5 bin 500 ton kapasiteli, adı Anadolu. Ülkemizin yardımlarını ve merhametini yüklenerek Gazze’ye ulaştıracak. Diğer gemimizin adı, Vicdan. Bu gemi de dünyadaki vicdan sahibi aktivistleri alacak ve dünya vicdanını Gazze sahillerine ulaştıracak” dedi.
27.03.2024
İHH’dan Suriye’deki 15 bin aileye kış yardımı
İHH’dan Suriye’deki 15 bin aileye kış yardımı
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından ‘‘İyilik Soğuk Geçirmez’’ sloganıyla yürütülen kış kampanyası kapsamında Suriye’nin kuzeyindeki 15 bin 744 aileye kömür, battaniye, sünger yatak, gıda kolisi, mont ve çizme gibi yardım malzemeleri dağıtıldı.
20.03.2024