İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
İsrail, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde de sanık koltuğunda
Mavi Marmara gemisinin bayrağını taşıdığı Komor Birliği Devleti adına yapılan başvuru neticesinde saldırıyı gerçekleştiren İsrailli yetkililer hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.
Filistin, Filistin-Gazze, Ortadoğu, Türkiye 14.05.2013
Mavi Marmara mağdurlarının avukatlarından Av. Dr. Ramazan Arıtürk ve Av. Cihat Gökdemir, bugün Türkiye saati ile 11.00’da Lahey’de Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) resmi olarak başvuru yaptı. Mavi Marmara gemisinin bayrağını taşıdığı Komor Birliği Devleti adına yapılan başvuru neticesinde saldırıyı gerçekleştiren İsrailli yetkililer hakkında UCM’de dava açıldı.
 
Dava avukatlarının başvurunun ardından UCM’nin önünde basına yaptıkları açıklamanın tam metni:
 
“31 Mayıs 2010 tarihinde İsrail, Gazze Özgürlük Filosu’ndaki ‘Komor Birliği Devleti’ bayrağı taşıyan Mavi Marmara gemisine ve diğer gemilere taammüden saldırarak ‘savaş suçları’ işlemiş ve saldırıda 8’i Türkiye, 1’i ABD vatandaşı 9 sivil insani yardım gönüllüsünü katletmiştir. İsrail askerleri ve sivil ajanları, çoğu ağır yaralı olmak üzere 50’den fazla sivili yaralamış, tüm yolcuları hukuksuz bir şekilde alıkoymuş ve hapsetmiş, işkence ve onur kırıcı muameleye tabi tutmuş, eşyaları ve gemileri de gasp etmişlerdir. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi tarafından oylanan ve kabul edilen rapora göre de “işbu saldırıda gerçekleşen hukuka aykırı fiillerden dolayı IV. Cenevre Sözleşmesi hükümleri ihlal edilmiştir” tespiti yapılmıştır.
 
BM İnsan Hakları Konseyi’nce de kayıt altına alınan bu suçları işleyen İsrail’i, saldırgan ve saldırı emrini veren sorumluların yargılanması için, Komor Birliği devleti adına almış oldukları yetkiyle Av. Dr. Ramazan Arıtürk ve Av. Cihat Gökdemir, 14.05.2013 tarihinde Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) başvuru yapmışlardır.
 
Başvuru dilekçe ve ekinde; 31 Mayıs ve devam eden günlerdeki suçlara dair görüntü, doküman, belgeler ve diğer deliller (tanık, mağdur ifadeleri, video ve fotoğraflar, otopsi raporları, diğer adli tıp raporları, bilirkişi raporları ve BM İnsan Hakları Konseyi Genel Kurulu’nda kabul edilen BM İnsan Hakları Konseyi Uluslararası Vaka İnceleme Heyeti Raporu) yer almaktadır.
 
14 Ekim 2010 tarihinde de mağdurlar bireysel başvuru haklarını kullanarak UCM’ye başvurmuşlar ve bu başvuru dosyaları da halen UCM savcılığında açık bulunmaktadır.
 
UCM’nin kurucu sözleşmesi olan Roma Statüsü’nün taraflarından biri olarak Komor Birliği, Mavi Marmara gemisinin bayrak devleti olması nedeniyle de gemide işlenen suçların yargılanması için başvuru yetkisine sahiptir. İsrail’in işlemiş olduğu suçların UCM’de yargılanması için yer bakımından tartışmasız bir yetki söz konusudur. UCM, soykırım suçu, savaş suçu, saldırı suçu ve insanlığa karşı suçların yargılandığı uluslararası bir mahkeme olarak, BM İnsan Hakları Konseyi’nin ‘Özgürlük Filosuna karşı saldırıda işlenen suçlar, savaş suçlarıdır’ şeklinde tanımladığı suçları işlediği tartışmasız olan İsrail’i de yargılayacaktır.
 
Bu başvuru ile başlayacak olan uluslararası ceza yargılamasında, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu başta olmak üzere İsrailli üst düzey diğer sorumlular sanık olarak yargılanması ve cezalandırılması Komor Birliği adına Av. Dr. Ramazan Arıtürk ve Av. Cihat Gökdemir tarafından vekâleten talep edilmektedir.
 
Daha önce de UCM’de, ‘Dökme Kurşun Operasyonu’nda İsrail’in yasak silahlar kullanarak bombardımanlarla katlettiği çoğu çocuk ve kadın 1500 sivil Filistinli için açılmış bir dava söz konusudur. Filistin’in BM’de ‘gözlemci devlet’ statüsü kazanmasından sonra bu davanın da ciddiyetini fark eden İsrail, bu yargılamalardan muaf kalmak ve ceza alma riskini bertaraf edip, hesap sorulamaz ve hukuk tanımaz bir politikayı devam ettirebilmek için gayrimeşru her türlü çaba içerisine girmiştir. Ancak Komor Birliği adına yapılan bu başvurumuz sonucunda açılacak dava ile İsrail’in işlediği savaş suçları karşısından kaçacak bir yeri kalmayacaktır.
 
UCM’ye yapılan bu başvuru evrensel hukuk, insan hakları ve insancıl hukuk anlamında dünyanın nerelerden nereye geldiğinin, UCM’nin de bu değerlere ne kadar inandığının ve nerede durduğunun göstergesi olacaktır.
 
Bu başvuru UCM’nin, BM Güvenlik Konseyi veya belli güç odaklarının bazı ülke ve liderlerini terbiye aracı mı olduğunu, yoksa hukukun tecelli edeceği bir merkez mi olacağını gösterecektir. BM İnsan Hakları Konseyi’nin ‘Özgürlük Filosuna karşı saldırıda işlenen suçlar, savaş suçlarıdır’ şeklindeki tanımlamasına rağmen UCM’nin bu başvuruyu ciddi olarak ele almaması veya reddetmesi halinde, kendisini de inkar ederek varlığını ve meşruiyetini sona erdirecektir.”
İlgili haberler
Tümünü gör
Bursa’da binlerin katıldığı Yetim Dayanışma Gecesi
Bursa’da binlerin katıldığı Yetim Dayanışma Gecesi
Bursa İHH tarafından “10. Yetim Dayanışma Gecesi” programı düzenlendi. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkı sunduğu program, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde 2 bini aşkın kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Bursa, Yetim
25.12.2022
Uluslararası Kurban sempozyumu başladı
Uluslararası Kurban sempozyumu başladı
İHH, Kocaeli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 2. Uluslararası İslam Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu başladı.
Kurban
03.06.2022
İHH, Suriye'de cami inşa etti
İHH, Suriye'de cami inşa etti
İHH İnsani Yardım Vakfı, Suriye'nin kuzeyindeki Akterin kasabasında cami inşa etti.
02.06.2022