İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Aktivistler Gazze yolunda
2. Özgürlük Filosu’nun Fransız organizatör grubu French Boat to Gaza, Yunanistan hükümetinin özgürlük filosuna uyguladığı ablukayı kırarak Dignite -Al Karama gemisiyle Gazze'ye doğru yola çıktı. Frans
18.07.2011

Gazze’de uygulanan insanlık dışı ambargoyu delmek için Yunanistan’dan hareket etmesi planlanan 2. Özgürlük Filosu Yunanistan hükümetinin engellemesine takılmış gemilerin limanlardan ayrılmasına müsaade edilmemişti.

Ancak büyük bir sabırla Yunanistan’da bekleyen gemilerden bir tanesi bütün engellemelere rağmen limandan ayrılarak Gazze’ye doğru hareket etmeye başladı. Limandan ayrılmayı başaran gemi ilk olarak Fransa Korsika’dan hareket eden Dignite-Al Karama gemisi.

25 Haziran'da Fransa’dan yola çıkan gemi diğer filo gemileriyle buluşmak için Yunanistan'a gelmişti. Gemi Yunanistan otoritelerinin karşısına çıkardığı sayısız bürokratik engellemelere rağmen ilk olarak 5 Temmuz'da uluslararası sulara açılarak Gazze'ye doğru yola çıkma girişiminde bulunmuştu. Gemi bir süre ilerledikten sonra yakıt takviyesi için Girit yakınlarındaki bir limana yanaşmak zorunda kalmıştı. 7 Temmuz'da, Girit yakınlarındaki bir limanda demirli haldeyken, Dignite-Al Karama gemisine, içindeki 12 kişilik aktivist grupla birlikte, Yunanistan güvenlik güçleri tarafından el konulmuştu.

7 Temmuz'dan beri Yunanistan limanlarından ayrılmasına izin verilmeyen MV Dignite-Al Karama adlı Fransız inisiyatifinin gemisi, 16 Temmuz günü Yunanistan'ın Kızılhisar limanından uluslararası sulara doğru yola çıktı. 17 Temmuz günü Yunanistan güvenlik güçlerine yakalanmadan uluslararası sulara varmayı başaran Fransız gemisi, yönünü güneye çevirerek Gazze'ye doğru ilerlemeye başladı.

Halen uluslararası sularda Gazze yolunda ilerleyen gemide, 3 mürettebat ve 3 basın mensubu olmak üzere toplam 16 kişinin olduğu bildirildi. Gemiden basın açıklamasında bulunan grup, gemide herkesin moralinin oldukça yüksek olduğunu ve istikametlerinin Gazze'ye varmak olduğunu vurguladı. Aktivistler adına açıklamada bulunan Claude Leostic, gemileri Dignite'nin İsrail'in, Yunanistan hükümetinin ve diğer işbirlikçilerinin tüm engelleme çalışmalarına ve uluslararası baskılarına rağmen Özgürlük Filosu'nun son bulmadığının bir kanıtı olarak yola devam ettiğini ifade etti. Özgürlük Filosu II'nin Atina'da bulunan diğer organizatör kuruluşları da bürokratik engelleri aşmak için çabaladıklarını söyledi, organizatörler amaçlarının Dignite'ye yetişip Gazze'ye hep beraber varmak olduğu belirtti.

Dignite-Al Karama’nın bu gece uluslararası sularda devam edecek olan yolculuğunun ardından yarın sabah Gazze’ye varması bekleniyor.

İlgili haberler
Tümünü gör
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı ve çok sayıda uluslararası sivil toplum kuruluşunun organize ettiği Özgürlük Filosu, Gazze için yola çıkmaya hazırlanıyor. Filoya katılım için başvuru süreci devam ediyor.
04.04.2024
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayının ilk 20 gününde 60 bin kişiye iftar verdi.
03.04.2024
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Uluslararası Özgürlük Filosu için satın alımı yapılan iki gemide incelemelerde bulundu. Yıldırım burada yaptığı açıklamada, “Bu yük gemisi 5 bin 500 ton kapasiteli, adı Anadolu. Ülkemizin yardımlarını ve merhametini yüklenerek Gazze’ye ulaştıracak. Diğer gemimizin adı, Vicdan. Bu gemi de dünyadaki vicdan sahibi aktivistleri alacak ve dünya vicdanını Gazze sahillerine ulaştıracak” dedi.
27.03.2024