İHH İnsani Yardım Vakfı
Ana Menü
Biz kimiz
Ne yapıyoruz
Ne yapabilirsiniz
Oturum aç
Bağış Yap
Türkçe
Türkçetr
Englishen
العربيةar
TRY
try
usd$
eur
gbp£
XFacebookInstagramYouTube
Bağış Yap
Türkçe
Türkçetr
Englishen
العربيةar
TRY
try
usd$
eur
gbp£
XFacebookInstagramYouTube
Umm el-Fehm’deki el-Aksa Müessesesi kapatıldı
İsrail askerlerinin Umm el-Fehm’deki el-Aksa Müessesesi’ni kapattığı ve kurumun değerli tarihi bilgi ve belgelerine el koyduğu bildirildi.
Filistin, Ortadoğu, Türkiye 27.08.2008

Tarihi gerçekleri silme çabasıyla Filistinlilere baskı uygulayan İsrail askerlerinin 24 Ağustos sabahı Umm el-Fehm’deki el-Aksa Müessesesi’ni kapattığı ve kurumun değerli tarihi bilgi ve belgelerine el koyduğu bildirildi.

Konu hakkında bir açıklama yapan 1948 Toprakları’ndaki İslami Hareket lideri Raid Salah, “El konulan belgeler milyar dolarlar değerindedir. Bununla da yetinmeyen işgal askerleri, tüm bilgisayarları ve değerli eşyaları almış, hatta duvardan yer döşemesine kadar binanın her yerine zarar vermişlerdir” dedi.

Filistin’in Sama Haber Ajansı’nın verdiği bilgiye göre İsrail askerleri bölgeye yüzlerce kişilik bir özel kuvvetle girdi ve saldırıdan önce çevredeki yolları kapatarak operasyonu başlattılar.

İşgal kuvvetlerinin el koyduğu belgelerin arasında Mescid-i Aksa’nın ve Kudüs’ün yeniden tamiriyle ilgili plan ve projelerin yanı sıra Müslümanlara ve Hıristiyanlara ait vakıflarla ve mukaddesatla ilgili önemli tarihi evraklar da bulunuyordu. Ayrıca 1948’den önce Filistin’de yaşamış olan yaşlı insanların sözlü, yazılı şahitlikleri ve fotoğraflı belgeler de bu evraklar arasındaydı.

El-Aksa Müessesesi Başkanı Şeyh Ali Ebu Şeyhe’nin açıklamasına göre bu olay, işgal devletinin Kudüs’te giriştiği Yahudileştirme çalışmalarının bir parçası olarak Meğaribe Mahallesi’nde sinagog inşa etme projesinin 12 Ağustos’ta gün yüzüne çıkarılmasına intikam olarak gerçekleştirilmiştir. Ebu Şeyhe açıklamasının devamında, İsrail askerlerinin el koyduğu belgeler arasında Osmanlı arşivinden çıkarılmış olan, Müslüman ve Hıristiyan vakıflarına ait tapu belgelerinin de bulunduğunu belirtti. Ebu Şeyhe, düzenlediği basın toplantısında el-Aksa Müessesesi’nin Hamas’la veya herhangi bir örgütle irtibatlandırılamayacağını ifade ettikten sonra, “Kudüs ve Kudüs’ün emanetleri Müslümanlarındır. Kudüs’ün bir zerre toprağı dahi Yahudilerin değildir. Bize yönelik gerçekleştirilen tüm terör operasyonlarına rağmen burada mücadeleye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.


İlgili haberler
Tümünü Gör
İHH her gün 165 bin Gazzeliye iftar yemeği dağıtıyor
İHH her gün 165 bin Gazzeliye iftar yemeği dağıtıyor
İHH İnsani Yardım Vakfı, Ramazan çalışmaları kapsamında Gazze’de her gün 165 bin kişiye iftar yemeği dağıtıyor.
11.03.2026
Sultanbeyli’de STK’lar Gazze, Sudan ve Suriye’ye 5 tır yardım gönderdi
Sultanbeyli’de STK’lar Gazze, Sudan ve Suriye’ye 5 tır yardım gönderdi
Sultanbeyli’de İHH İnsani Yardım Vakfı’nın da aralarında bulunduğu 42 sivil toplum kuruluşu tarafından düzenlenen "İyilik Soğuk Geçirmez" yardım kampanyası kapsamında Gazze, Suriye ve Sudan’a 5 tırlık yardım gönderildi.
16.02.2026
İHH’dan Balkanlar’daki 6 ülkede kış yardımı
İHH’dan Balkanlar’daki 6 ülkede kış yardımı
İHH İnsani Yardım Vakfı, kış yardım çalışmaları ile Balkanlar’daki 6 ülkede ihtiyaç sahiplerine destek oldu. Çalışmalar çerçevesinde, 444 metreküp yakacak odun, 25 ton yakacak pelet, battaniye ve soba dağıtıldı.
10.02.2026