İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Amerikalı ve Kanadalı aktivistler İsrail gemilerine boykot kampanyası başlattı
Oakland, Seattle ve Vancouver'daki aktivistler bir ayı aşkın bir süredir İsrail’in yoğun saldırıları altında bulunan Gazze halkına destek için İsrail gemilerinin ticari sevkiyatlarını boykot kampanyası başlattı.
GüneyAmerika, Türkiye 18.08.2014

AlJazeera’nin haberine göre Amerikalı ve Kanadalı aktivistler ticari İsrail kargo gemilerinin Batı Yaka'daki limanlara yanaşması ve mal indirmesini engellemek için Cumartesi günü bir kampanya başlattı.

Cumartesi akşam saatlerinde Kuzey Kaliforniya’da bulunan Oakland limanını dolduran aktivistler İsrail’in önemli deniz ticareti şirketi Zim Entegre Nakliye Servisleri Ltd Şirketinin kargo gemisinin limana yanaşmasını engelledi. Sonraki eylemlerin ise önümüzdeki haftalarda Seattle ve Vancouver'da yapılması planlanıyor.

“Block the Boat” (Gemileri Engelle) sloganıyla duyurulan kampanya için hazırlanan broşürde ¨Filistin bize harekete geçme çağrısında bulunuyor! Filistinli işçiler (ve) Filistin Genel Ticaret Birliği Federasyonu tüm dünyadaki çalışanları İsrail mallarını almayı reddetmeye çağırıyor.¨ yazıyor.

Aktivist grup eylemlerin Filistinli ve Güney Afrikalı derneklerin özellikle 1900 Filistinlinin öldürüldüğü son Gazze saldırılarında Israil'in Filistinlilerin insan haklarını ihlal ettiği ve bundan sorumlu tutulması gerektiği konusundaki çağrısına cevaben organize edildiğini belirtti.

Eylemlerin İsrail'in Filistin topraklarını işgal etmeyi bırakması ve Filistinlilere muamelede uluslararası kurallara sadık kalması için boykot ve tecrit edilerek yaptırım uygulanması konusunda 2005 yılında başlatılan kampanyanın (BDS - boycotts, divestment and sanctions) parçası olduğu ifade edildi. Benzer bir eylem uluslararası aktvistler tarafından 1980’lerde Güney Afrika'nın önceki ırkçı rejimine karşı baskı yapmak için kullanılmıştı.

¨Gemileri Engelle¨ eylemi İsrail’in en büyük nakliye filosu olan Zim Entegre Nakliye Servisleri Ltd'yi hedef alıyor. Aktivistler, eğer başarılı olursa, eylemin etkili bir şekilde İsrail ticari gemilerinin hem ABD hem Kanada'nın batı yakasına girmesini engelleyeceğini ifade ettiler.

¨Gemileri Engelle¨ eylemi organizatörleri şirketin kurulduğundan bu yana İsrail'in Filistin işgaline destek sağladığını belirtti. Aktivist grup tarafından yapılan açıklmada ¨1945'te İsrail ve Histradut'a bağlı Yahudi bir kuruluş tarafından kurulduğundan bu yana, Zim, Filistin’e yerleşimciler getirerek, İsrail'in 1948 savaşında tek deniz bağlantısı olarak, İsrail'e Nakba katliamını yürütmek için `yiyecek, eşya ve askeri ekipman` temin ederek, İsrail yerleşimci sömürgeciliğini destekledi. Bugün Zim tarafından tüm dünyada yürütülen ticaret her kıtadan elde edilen gelirle Filistin’in işgaline sermaye sağlamaktadır.¨ ifadelerine yer verildi.

¨Gemileri Engelle¨ kampanyası organizatörlerinden biri olan Critical Resistance kurumu medya ve iletişim görevlisi Mohamed Shehk ¨İsrail'in Gazze'de yürüttüğü son saldırı son yıllarda gördüğümüz en ölümcül saldırılardan biriydi, bu eylem de İsrail işgaline karşı daha büyük bir boykot, tecrit ve yaptırım harekatından sadece biridir.¨ diye konuştu.

Aktivistler 2010 yılında İsrail'in ekonomik ambargosuyla mücadele eden Gazze'ye insanı yardım ulaştırmaya çalışan insani yardım filosunun amiral gemisi Mavi Marmara’ya yaptığı kanlı saldırıya karşılık olarak da benzer bir eylem gerçekleştirmiş, hatta eyleme liman işçileri de destek vermiş, şirketin kargo gemisinin yükünü boşaltmayı reddetmişlerdi.

Grup açıkmasında ¨Oakland Limanı'na toplum grevcileri organize ederek, liman işçilerinden geçmişte yaptıkları gibi bu talebi onurlandırmalarını ve Filistinli insanların yanında durmalarını rica ederek bu çağrıya cevap vermiş olacağız.¨ ifadesi yer almaktadır. (ILWU) Uluslararası Liman İşçileri ve Depocuları Birlikleri'nin aktivistlerin bu yılki eylemlerine de destek vermesi bekleniyor.

İlgili haberler
Tümünü gör
İHH ve Kuveytli kuruluş Gazze’ye insani yardım gemisi gönderdi
İHH ve Kuveytli kuruluş Gazze’ye insani yardım gemisi gönderdi
İHH İnsani Yardım Vakfı ve Kuveytli kuruluş Kuwait Society for Relief tarafından ortak hazırlanan insani yardım gemisi, Mersin Limanı’ndan Mısır Ariş Limanı’na doğru yola çıktı. Burada Mısır Kızılayı’na teslim edilecek yardım malzemeleri, ardından Gazze’ye ulaştırılacak. Gemide, birçok farklı kalemde 907 tonu aşkın malzeme yer alıyor.
14.04.2024
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı ve çok sayıda uluslararası sivil toplum kuruluşunun organize ettiği Özgürlük Filosu, Gazze için yola çıkmaya hazırlanıyor. Filoya katılım için başvuru süreci devam ediyor.
04.04.2024
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayının ilk 20 gününde 60 bin kişiye iftar verdi.
03.04.2024