İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Pakistan için acil yardım çağrısı
İHH İnsani Yardım Vakfı, sellerin vurduğu Pakistan’a acil yarım çağrısında bulundu. Bölgeden yeni dönen İHH Başkanvekili Yavuz Dede gerekli yardımın zamanında ulaştırılamaması halinde ülkede açlıktan
Pakistan 18.08.2010

Pakistan’da üç hafta önce etkisini gösteren muson yağmurları ülkede son yüzyılın en büyük felaketinin yaşanmasına sebep oldu. Yağışlar sonrasında meydana gelen sel afetinde bin 600 kişi hayatını kaybederken yüzbinlerce insan evinden oldu. 

Pakistan’a yapılacak yardımlar için vakfımızın Fatih’teki genel merkezinde bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Pakistan’dan yeni dönen İHH Başkanvekili Yavuz Dede ve Pakistan İstanbul Başkonsolosu Dr. Yusuf Cüneyt katıldı.

Yavuz Dede yaptığı konuşmada Pakistan’ın yüzde 70’inin sel suları altında kaldığını söylerken sel felaketinden 30 milyona yakın insanın etkilendiğini dile getirdi. Hala ulaşılamayan bölgeler olduğuna dikkat çeken Dede, asıl bilançonun sel sularının çekilmesinden sonra ortaya çıkacağını söyledi.

İHH Pakistan’a kargo uçağı gönderecek

İHH olarak sel afetinin 3. gününde yardım çalışmaları için bölgeye ulaştıklarını belirten Dede, öncelikli olarak insanlara sıcak yemek verildiğini ve gıda kumanyası dağıtıldığını belirtti.

Dede, Pakistan’a yardım için bir kargo uçağı organize ettiklerini, uçağın birkaç gün içerisinde yola çıkacağını belirtti ve ekledi: “Uçağımızın biran önce yola çıkması için malzeme eksikliğinin tamamlanması gerekiyor. Bunun için hayırsever iş adamlarımızdan destek bekliyoruz.”

Bölgede öncelikli olarak temiz su, gıda, ilaç ve giysiye ihtiyaç olduğunu ifade eden Yavuz Dede sözlerine şu şekilde devam etti: ‘‘Şu anda sel felaketinden ölenlerin sayısı bin 600 olarak gösteriliyor ancak bölgeye gerekli yardımlar ulaştırılmazsa açlık ve hastalık sebebiyle ölümler başlayacak. Halkın önemli geçim kaynağı olan tarım alanları sel suları altında kaldı.

Asıl sorun sel sularının çekilmesinden sonra başlayacak. Çok acil bir şekilde bölgeye gıda, temiz su, ilaç gibi temel ihtiyaç malzemesi ulaştırılması gerekiyor. Selin hemen ardından bölgeye 100 bin dolarlık yardım yaptık. Ancak yeterli değil halkımızın desteği ile daha fazla kişiye ulaşmamız lazım.’’

Pakistan Başkonsolosu çarpıcı rakamlar verdi

Yavuz Dede’nin ardından bir konuşma yapan Pakistan Başkonsolosu Dr.Yusuf Cüneyt, sözlerine Türkiye halkına teşekkür ederek başladı. Türkiye ve Pakistan’ın birbirini çok iyi anlayan iki kardeş ülke olduğunu söyleyen Cüneyt, yaraları sarmak için Türkiye halkının desteğini istedi. Pakistan’da yaşanan sel felaketinin son yüzyılın en büyük afeti olduğunu dile getiren Cüneyt,  ülkede henüz asıl zararın belirlenemediğine dikkat çekti.

Cüneyt, sel sularının çekilmesinin ardından her şeyin netlik kazanacağını dile getirdi.

Pakistan’da karayolları ve demir yollarının zarar görmesi sonucunda pek çok bölgeye ulaşamadıklarını dile getiren Başkonsolos Yusuf Cüneyt, enerji kaynaklarının ve yiyecek stoklarının da sel suları altında kaldığını ifade etti. Başkonsolos Yusuf Cüneyt yaklaşık olarak 10-12 milyar dolarlık bir kayıp olduğunu söylerken bu rakamın daha da yükselmesinden korktuklarını söyledi. Selden 30 milyon insanın etkilendiğini belirten Cüneyt, 1 milyon evin sular altında kaldığını ifade etti.

Durumumuz vahim

Sel felaketiyle beraber çok büyük kayıplar verdiklerini hatırlatan Cüneyd Pakistan’da yaşanan durumu şöyle anlattı: “Çok önemli kaybımız var. Büyük insan kaybının yanında alt yapı ile ilgili ciddi sıkıntılar oluştu. Çok büyük miktarda kara ve demir yollarımız, enerji kaynaklarımız selden etkilendi. Sel bölgesine yardımların ulaşmasında ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Bununla beraber stoklarda bulunan gıda ve yiyeceklerde selle beraber gitti. Şuan 1600 insanımızı kaybettik ancak önümüzdeki günlerde bu kayıpların artmasından endişe ediyoruz. Bu büyük felaketi sanırım tam olarak dünyaya anlatamadık. Ancak yaşadığımız felaketi Türkiye’nin anlaması lazım. Herkes bize neler yapabiliriz diye soruyor. Öncelikle acil yardım lazım. En acil olan yemek, insanların temel ihtiyaçlarının olduğu küçük paketler hazırlanabilir. İnsanların temiz suya ulaşma sıkıntısı var. Kolera ve diğer bulaşıcı hastalıklar yoğun bir şekilde yayılmaya başladı. Su temizleme tabletleri acilen gönderilmeli ki bu hastalıkların önü alınabilinsin.”

İlgili haberler
Tümünü gör
İHH, Gazze’de en çok yemek dağıtımı yapan kuruluşlardan
İHH, Gazze’de en çok yemek dağıtımı yapan kuruluşlardan
İHH, Gıda Güvencesi Sektörü’nde Uluslararası Koordinasyon Mekanizması verilerine göre Gazze'de günlük olarak en fazla sıcak yemek ve ekmek dağıtımı yapan uluslararası kuruluşlar arasında yer aldı. Çalışmalarını sürdüren vakıf, Dünya Gıda Programı (WFP) ile birlikte Ramazan’da da her gün 48 bin kişiye iftar yemeği ikramında bulunuyor.
18.03.2024
İHH Gazze’ye yönelik yardımlarına ara vermeden devam ediyor
İHH Gazze’ye yönelik yardımlarına ara vermeden devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı, işgalci İsrail’in saldırıları altındaki Gazze’ye insani yardım ulaştırmaya devam ediyor. Her gün 32 bin kişiye sıcak yemek dağıtımında bulunan vakıf; 7 Ekim’den bu yana gıda kolisi, battaniye ve tıbbi malzeme gibi farklı kalemlerde on binlerce Gazzeliye destek oldu.
16.02.2024
Suriye’deki 4 bin 608 aileye kış yardımı
Suriye’deki 4 bin 608 aileye kış yardımı
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından ‘‘İyilik Soğuk Geçirmez’’ sloganıyla başlatılan kış kampanyası kapsamında Suriye’nin kuzeyindeki 4 bin 608 aileye kömür, battaniye, sünger yatak, gıda kolisi, mont ve çizme gibi yardım malzemeleri dağıtıldı.
06.02.2024