Güneydoğu Asya ülkelerinden Burma’da yer alan Arakan; Bangladeş ve Hint Okyanusu ile sınırı bulunan Müslüman bir bölgedir. Arakan’da Müslüman Rohingyalar ile Budist Rahkineler aynı ırka mensuptur. Burma rejiminin 4 milyon nüfuslu Müslüman Rohingyalara baskılarından dolayı 2 milyonu komşu ülkelere sığınmıştır.
Petrol ve doğalgaz açısından bölgenin en zengin topraklarına sahip olan Arakan’da 1430 yılında kurulan İslam devleti 18. yüzyılda Budist yönetimin işgaline uğradı. Ardından bölgede etkisini artıran İngiltere’nin Arakan’ı işgal etmesiyle Arakanlı Müslümanlar 1942 yılına kadar İngiliz işgali altında yaşadılar. İkinci Dünya Savaşı akabinde bölgeyi Burmalı Budist yönetime bırakan İngilizlerin buradan ayrılmasıyla Burma rejimi Müslümanları sindirme ve imha politikalarını hayata geçirdi. 1942 yılının Mart ayında ilk olarak Minbya şehrinde başlayan ve sonrasında bütün Arakan’a yayılan şiddet olaylarında 150.000 Arakanlı Müslüman şehit edildi. Her türlü zulüm ve yağmanın yaşandığı Minbya’da kadın, erkek, çocuk demeden insanlar kılıç ve mızraklarla katledildi. Müslümanlara ait hayvanlar, mahsuller ve eşyalar yağmacılara verildi. Yaşanan şiddet nedeniyle yüz binlerce Arakanlı Müslüman evlerini terk ederek komşu ülkelere sığınmak zorunda kaldı.
3 Haziran 2012’de bir otobüste 10 Müslüman’ın linç edilmesiyle Arakanlılar yeni bir toplu katliamla karşı karşıya kaldı. Müslümanların yaşadığı köy ve kasabalara baskınlar düzenlendi, 300’ün üzerinde köy ateşe verildi, cami ve medreseler Budist fanatiklerce kuşatılarak yakılıp yıkıldı. Saldırılarda 1.000’in üzerinde Müslüman katledildi. Bölgedeki şiddet olaylarından kaçan çok sayıda Müslüman teknelerle Naf Nehri ve Hint Okyanusu’na açılarak komşu ülkelere sığındı, bu yolculuk esnasında yüzlercesi de boğuldu.
Mart 2013 itibarıyla Arakan’da Müslümanlara yönelik yeni katliamlar başladı. Bölgede hayatını kaybedenlerin sayısıyla ilgili bilgiler henüz netlik kazanmadı.
Burma rejiminin Arakan Müslümanlarına yönelik baskıları devam ediyor. Arakanlılar, hem Arakan’da hem de mülteci olarak bulundukları ülkelerde zor şartlar altında yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. Ülke içinde seyahat özgürlüğünün engellenmesi (hastalık durumunda dahi komşu kasabaya gidilememesi vb.), zorunlu doğum kontrolü uygulanması, sosyoekonomik imkânlar sağlanmaması, din, vicdan ve ifade özgürlüğünün kısıtlanması gibi uygulamalar Burma hükümetinin Arakanlı Müslümanlara uyguladığı baskılar arasında yer alıyor.