İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Boko Haram’dan kaçan mültecilere İHH'dan yardım
İHH İnsani Yardım Vakfı, Boko Haram saldırılarından kaçarak Çad’a sığınan Nijeryalı mültecilere yönelik acil yardım çalışması gerçekleştirdi. İHH ekipleri Çad-Nijerya sınırında kurulan Dar es Selam Mülteci kampına yerleşen mültecilere pirinç, un ve yağ gibi ürünlerden oluşan 21 ton gıda malzemesi dağıtımı gerçekleştirdi. İHH ekipleri ayrıca kampta 19 büyükbaş hayvan keserek dağıtımını yaptı.
Afrika, Çad, Nijerya 02.03.2015

İHH İnsani Yardım Vakfı, Boko Haram saldırılarından kaçarak Çad’a sığınan Nijeryalı mültecilere yönelik acil yardım çalışması gerçekleştirdi. İHH ekipleri Çad-Nijerya sınırında kurulan Dar es Selam Mülteci Kampı'na yerleşen mültecilere pirinç, un ve yağ gibi ürünlerden oluşan 21 ton gıda malzemesi dağıtımı gerçekleştirdi. İHH ekipleri ayrıca kampta 19 büyükbaş hayvan keserek dağıtımını yaptı.

Nijerya’nın kuzeyinde etkin olan Boko Haram örgütünün saldırılarını arttırması üzerinde pek çok insan evlerini terk ederek başka yerlere yerleşmek zorunda kaldı. Boko Haram saldırılarının ardından ülkenin güvenli bölgelerinde ve komşu ülkeler olan Çad, Kamerun ve Nijer’de bulunan mülteci sayısının 1 milyonu geçtiği tahmin ediliyor.

Çok kanlı saldırılar gerçekleştiren Boko Haram’dan korkan ve özellikle Nijerya’nın kuzeyinde yaşayan Müslümanlar evlerini terk ederek çevre ülkelere sığınmaya devam ediyor.

Dünyanın neresinde olursa olsun yaşanan zulümlere ve katliamlara kayıtsız kalmayan İHH İnsani Yardım Vakfı, Boko Haram saldırıları sonrası evlerini terk ederek komşu ülkelere sığınan mültecilere acil yardım çalışmalarına başladı. İHH ekipleri yardım çalışmaları kapsamında Çad-Nijerya sınırında, Çad Gölü’nün yanı başında yer alan Baga Sola’da kurulan Dar es Selam Mülteci kampında çalışmalara başladı. İlk etapta yaklaşık 7 bin kişin kaldığı kampta pirinç, un ve yağ gibi malzemelerden oluşan ve 21 tonu bulan acil yardım malzemesi ile 19 büyükbaş hayvan kesilerek dağıtımı gerçekleştirildi.



İHH İnsani Yardım Vakfı Batı Afrika Sorumlusu Yunus Satılmış, Çad’a sığınan Nijeryalı mülteci sayısının 20 bine ulaştığını ifade ederken bu mültecilerin Çad hükümeti ve BM tarafından kurulan 3 farklı kampta yaşadığını aktardı. Mülteci kamplarının Çad’da özellikle çöllerin ve kurak yerlerin olduğu Lac Bölgesinde (Bol, Bagasola) bulunduğunu da anlatan Satılmış, kamplarda yaşayan insanların özellikle gıda ve temiz içme suyu sıkıntısı yaşadığını belirtti. Zaten hali hazırda Lac bölgesinde geçen yıl yağmur mevsimi yağışsız geçtiği için bölgede ciddi bir su sıkıntısı yaşandığını belirten Yunus Satılmış sözlerine şu şekilde devam etti:

‘İHH olarak Boko Haram saldırılarından kaçarak kamplarda yaşamak zorunda kalan Nijeryalı Müslümanları yalnız bırakamazdık. Çalışmalarımıza Lac bölgesinde bulunan Baga Sola’da kurulan Dar es Selam mülteci kampında başladık. İnsanlar zaten her şeylerini geride bırakarak buralara sığınmışlar ama buradaki şartlar da oldukça zorlu. Burası tam bir çöl ve kurak topraklardan oluşuyor. İlk etapta 21 ton gıda dağıtımı ve 19 büyükbaş hayvan kesimi gerçekleştirdik. Yardımlarımız devam edecek.’


Mültecilerde travma sürüyor

İnsanların evlerini terk ederek güvenli bölgelerdeki kamplara yerleşmesine rağmen hala büyük bir korku yaşadıklarını da aktaran Yunus Satılmış, ‘Boko Haram hakim olduğu bölgelerde ciddi saldırılar gerçekleştirmiş. Evlerini terk etmek zorunda kalan Müslümanlar yaşadıklarını anlatırken gözlerinde yaşadıkları korkuyu rahatlıkla görebiliyorsunuz. Kampta hala büyük bir korku var. İnsanların yaşadıkları travmayı atlatması zor olacak gibi görünüyor. Aslında sadece bu kampta değil Çad’ın genelinde büyük bir tedirginlik var. Genel olarak bakılırsa Nijerya, Çad, Nijer ve Kamerun’da tek gündem Boko Haram olmuş durumda. Biz bir yardım kuruluşu olarak çalışmalarımıza ara vermeden devam etmeye ve bu mültecilere destek olmaya devam edeceğiz. ’

İlgili haberler
Tümünü gör
İHH, Gazze’de en çok yemek dağıtımı yapan kuruluşlardan
İHH, Gazze’de en çok yemek dağıtımı yapan kuruluşlardan
İHH, Gıda Güvencesi Sektörü’nde Uluslararası Koordinasyon Mekanizması verilerine göre Gazze'de günlük olarak en fazla sıcak yemek ve ekmek dağıtımı yapan uluslararası kuruluşlar arasında yer aldı. Çalışmalarını sürdüren vakıf, Dünya Gıda Programı (WFP) ile birlikte Ramazan’da da her gün 48 bin kişiye iftar yemeği ikramında bulunuyor.
18.03.2024
İHH Gazze’ye yönelik yardımlarına ara vermeden devam ediyor
İHH Gazze’ye yönelik yardımlarına ara vermeden devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı, işgalci İsrail’in saldırıları altındaki Gazze’ye insani yardım ulaştırmaya devam ediyor. Her gün 32 bin kişiye sıcak yemek dağıtımında bulunan vakıf; 7 Ekim’den bu yana gıda kolisi, battaniye ve tıbbi malzeme gibi farklı kalemlerde on binlerce Gazzeliye destek oldu.
16.02.2024
Suriye’deki 4 bin 608 aileye kış yardımı
Suriye’deki 4 bin 608 aileye kış yardımı
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından ‘‘İyilik Soğuk Geçirmez’’ sloganıyla başlatılan kış kampanyası kapsamında Suriye’nin kuzeyindeki 4 bin 608 aileye kömür, battaniye, sünger yatak, gıda kolisi, mont ve çizme gibi yardım malzemeleri dağıtıldı.
06.02.2024