İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Basındaki haberler hakkında açıklama
Yerli ve yabancı medyadaki yalan ve karalama maksatlı haberlere cevap.
Türkiye 15.09.2012

Bazı yerli ve yabancı medya organlarında İHH İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı adı kullanılarak yapılan; yalan ve karalama maksatlı haberlerle ilgili olarak avukatlarımız hukuki süreci başlatmış olup tekzip metnimiz aşağıdadır:

İHH'DAN KAMUOYUNA AÇIKLAMA

15.09.2012 tarihinde bazı gazetelerde ; “İngiliz Basınında müthiş Türkiye iddiası” başlıklı yazıda; “Suriye’de İsyancılarla güvenlik güçleri arasında çatışmaların başladığı yaklaşık 18 ay içindeki en büyük silah sevkiyatının Türkiye üzerinden yapıldığı belirtiliyor.... Aralarında insani yardım malzemesinin de bulunduğu gemi yükünün yüzde 80' inin Suriye' ye ulaştığı belirtiliyor... Haberde de imzası bulunan Sheera Frenkel'in analizinde, Müslüman Kardeşler' in gemi yüküne el koymasında, İHH İnsani Yardım Vakfı' ndan yardım aldığı belirtiliyor.” şeklinde bir haber yayınlanmıştır.

Yazı içeriğinde belirtilen silah sevkiyatının - ki bu haberin de doğruluğuna ilişkin delil mevcut değildir - içinde bulunması iddiası hukuki olmaktan çok, siyasi bir linç operasyonun yansımasıdır. Söz konusu haberin hiçbir hukuki ve ahlaki dayanağı yoktur. Haberin dayanağı, gerçek olup olmadığı dahi bilinmeyen bir grup kişinin beyanlarından ibarettir. Bu haberle çok tartışmalı bir konu olan Suriye meselesine hem Türkiye hem de İHH, silah sevkiyatı yapmakla itham edilerek, dahil edilmek istenmektedir.

Haber kaynağı, The Times’ ın Kudüs muhabiri, Shiiras Frenkel’ e ait orijinal haber içeriğinde; “Gemi limana ulaştığında sevkiyatın Müslüman Kardeşlerle ilişkisi olan Türk İHH grubundan fertler üzerinden sevk edildiği iddia edilmiştir’ denilmektedir. Söz konusu haber için de tekzip gönderilmiş ve yayının geri çekilmesi talep edilmiştir. Nitekim söz konusu yazının uluslararası basın ilkeleri uyarınca, ne olayın gerçekliğine dair yeterli delilleri vardır, ne de dayandığı kaynaklar sağlıklı olarak gösterilmiştir. Kaldı ki, bu haliyle bile haber içeriğinde böyle bir iddia olduğu belirtilmekte, yine bu noktada İHH bağlantılı kişilerden bahsedilmektedir. İHH- İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnsani Yardım Vakfı’ nın şubesi ve temsilcisi yoktur. Bu noktada vakıf adına yetkilendirilmiş kişi ya da kişiler ile vakıf yönetiminde bulunan kişiler dışında kişi ya da kurumların bizzat yaptığı ya da yaptığı iddia edilen fiillerden İHH’nın sorumlu tutulması mümkün değildir.

Suriye’ de 2011 yılı Mart ayında başlayan ayaklanmalar ve iç kargaşanın yarattığı kaos ortamı her geçen gün daha da artarak devam etmekte ve bu kargaşa ortamından her zaman olduğu gibi en çok zararı, masum siviller görmektedir. Müvekkil İHH İnsani Yardım Vakfı komşu ülkelere sığınan Suriyeli mültecilerin barınma, beslenme, sağlık gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması için çeşitli yardım faaliyetleri gerçekleştirmektedir. “Suriye’ ye Acil Yardım” çalışması kapsamında, yalnızca Ramazan ayında bombardıman altındaki Suriye kentlerine 370 ton gıda ve insani Yardım malzemesi ulaştırılmıştır. Hatay’ ın Reyhanlı ilçesine mültecilere hizmet etmesi için tam techizatlı bir sağlık tırı konuşlandırılmıştır. Babüsselam sınır kapısında 50 kişilik ekibi, mobil aşevi ve sağlık tırı ile Suriyeli mültecilere hayati değerde yardımlar ulaştırmaktadır. Müvekkil vakıf; bu faaliyetlerini yürütürken, kurulduğu 1993 yılından bu yana yürüttüğü tüm faaliyetlerde olduğu gibi, iç hukuk ve uluslararası hukukun gerektirdiği prosedürü eksiksiz yerine getirmektedir.

İHH’nın ülke ve dünya genelinde sahip olduğu engin tecrübelerinin neticesinde yürüttüğü faaliyetlerdeki başarısı, almış olduğu ödüllerle ve üyeliklerle de tescillenmiştir. Müvekkil vakıf, İslam Dünyası STK’ lar Birliği, Humanitarian Forum üyeliği, BM Ekonomik ve Sosyal Konsey Danışman Statüsünde Üyelik ve Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı (TGTV)üyeliği almaya hak kazanmıştır. Ayrıca müvekkil vakıf; Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından verilen kaynaklarını amaçları doğrultusunda en iyi kullanan vakıf ödülü (2005 yılı) , Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından verilen en iyi proje ödülleri (Projeler: Aşiyana Yetimhanesi – Pakistan, Kadın Eğitim Enstitüsü – Somali, Mobil Hastane - Irak) (2006) , TBMM Üstün Hizmet Ödülü (2007 yılı) , Uluslararası Karma Kültür Gençlik Konseyi (COJEP) İnsan Hakları Ödülü (2010) sahibidir.

Yukarıda açıkladığımız gerekçelerle, herhangi bir somut delile dayanmaksızın, müvekkil İHH-İnsani Yardım Vakfını karalama amaçlı, yayıncılık etiğiyle bağdaşmayacak şekilde yazılan bu haberin doğru olmadığını ve haksız ithamlar içerdiğini, yazı ile alakalı yasal yollara başvuracağımızı, hukuki tüm haklarımızı saklı tutarak kamuoyuna saygıyla duyururuz.

İlgili haberler
Tümünü gör
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
İHH YouTube kanalında yayınlanan "Benim Ailem" serisinin yeni bölümü yayınlandı. Benim Ailem ekibi bu bölümde, Azerbaycan’ın Şeki şehrinde bir yetim ailesi olan Çelebiyev ailesine taşıma aracı murayev hediye etti.
22.02.2024
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak olarak bilinen Şef Burak Özdemir, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib iline yaptığı ziyaret kapsamında savaş mağduru ailelere yardım malzemeleri dağıtıp çocuklarla yemek yaptı. Özdemir, tüm dünyada savaşların sona ermesi ve iyiliğin yayılması için çağrıda bulundu.
22.02.2024
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından 2023 yılı boyunca Suriye'nin çeşitli bölgelerinde yaşayan savaş mağduru sivillere, 42 bin ton ağırlığında 1658 TIR dolusu insani yardım malzemesi ulaştırıldı.
01.02.2024