İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Bülent Yıldırım Lübnan’da
İHH Genel Başkanı Yıldırım, beraberindeki heyetle birlikte Lübnan’daki Filistin Mülteci Kampları’nı ziyaret etti. Yıldırım, geçtiğimiz aylarda başlatılan "Kalkınma ve İyileştirme Kampanyası" kapsamında hayata geçirilen projeleri yerinde inceledi.
Filistin, Lübnan 22.06.2021

İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım ve Sadakataşı Derneği Başkanı Kemal Özdal, Türk STK'lar tarafından Lübnan'daki Filistinli mülteciler için geçen yıl başlatılan "Kalkınma ve İyileştirme Kampanyası" kapsamında hayata geçirilen projeleri yerinde inceledi.

ic1.jpg

Bülent Yıldırım, başkent Beyrut'taki Burc el-Baracne Mülteci Kampı'nda düzenlediği basın toplantısında, kampanya kapsamında Filistinli mültecilere yönelik çeşitli projeleri hayata geçirdiklerini belirtti. Yıldırım, Türk sivil toplum kuruluşları olarak Lübnan'da yaklaşık 500 bin Filistinli mültecinin kaldığı kampların ihtiyaçlarını tespit ettiklerini ve bu ihtiyaçları karşılamak için çaba harcadıklarını söyledi. Lübnan'ın tüm dinlere mensup kişilerin bulunduğu bir ülke olması nedeniyle tüm insanlık için çok önemli olduğunu söyleyen Yıldırım, şöyle devam etti:

"Buradaki toplumsal barış ve birlikte yaşam kültürü tüm insanlığa örnek olacak nitelikte. Bu nedenle bizler de bu toplumsal sözleşmeye hizmet etmek istiyoruz. Son zamanlarda Lübnan'daki çalışmalarımızda Filistin kamplarına yoğunlaştık. Çok uzun yıllardır Filistin kamplarında çalışma yapıyorduk ama 2020'de biraz daha fazla gayret ettik ve bütün mülteci kamplarında çalışmalar başlattık. Bu mülteci kamplarının hepsinde çalışmalar gerçekleştirdik özellikle gıda yardımı, eğitim yardımı ve sağlık alanındaki çalışmalarımızı çoğalttık."

ic2.jpg

“35 bin Filistinliye sağlık hizmeti veriliyor”

Başkent Beyrut'ta 35 binden fazla Filistinlinin kaldığı kampın tümüne 20 ayrı branşta hizmet veren sağlık merkezini faaliyete geçirdiklerini aktaran Yıldırım, "Burada 20'den fazla doktorumuz var, bunlar uzman doktorlar. Buradaki bazı tıbbi araçlar, bu bölgelerde olmayan tıbbi araçlardır" dedi. İHH Başkanı, Lübnan'daki Filistinli mülteci kamplarının tümünde bu sağlık merkezlerini çoğaltacaklarını ifade ederek, ayrıca kampların en büyük altyapı sorunlarından biri olan su kuyuları ile su şebekelerine de çözüm bulmaya çalışacaklarını ifade etti. Yıldırım, elektrik sorununu giderme yönünde çalışmalar yürüttüklerini anlattı. 

“Tüm STK’larla yola çıktık“

Türkiye'nin Lübnan halkına çok önem verdiğini ve çok sevdiğini dile getiren Yıldırım, "Lübnan halkının tek başına Filistin kamplarını yüklenmesini de doğru bulmuyoruz. Bu, Türkiye ve insanlık üzerinde büyük bir sorumluluktur. O nedenle Sadakataşı Derneği, Türk Kızılay, Diyanet Vakfı, Deniz Feneri, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve tüm STK'larla birlikte yola çıktık" diye konuştu. Yıldırım, "Bu çalışmalar kapsamında şu anda Lübnan'daki yaklaşık 500 bin Filistinli mültecinin kaldığı kampların ihtiyaçları tespit edildi ve her tarafta bu ihtiyaçları gidereceğiz inşallah." ifadelerini kullandı. Filistinli mültecilerin ihtiyaçları için bağış yapan Türk hayırseverlere de kamp sakinleri adına teşekkür eden Yıldırım, "Filistinliler, Türk hayırseverlere teşekkür ediyor ve yardımlarının devamını arzuluyorlar, çünkü ihtiyaçları devamlı var." dedi.

ic3.jpg

“Herkes görecek, ihtiyaçlar karşılanacak”

Mültecilerin temel ihtiyaç ve sorunlarını çözme konusunda çok büyük bir hamle yaptıklarını vurgulayan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çok yakında herkes görecek, bütün Filistin kamplarının ihtiyaçları tamamen karşılanmış olacak. Bu arada başka bir barışa da hizmet ediyoruz. Filistin kamplarında Filistin'i yansıtan birçok grup var, bu grupların hepsiyle irtibat halindeyiz, hiçbiri arasında ayrım yapmıyoruz. Hangi isim altında veya dünya görüşü ne olursa olsun kamplardaki 500 bin Filistinli mülteciyi bir görüyoruz."

Lübnan’da son durum

Birleşmiş Milletlerin verilerine göre, Lübnan'da 483 binden fazla Filistinli mülteci yaşıyor ancak kayıtlı olmayanlarla birlikte bu sayının 600 bine kadar çıktığı söyleniyor. Lübnan nüfusunun yaklaşık yüzde 10'unu oluşturan bu mültecilerin yarıdan fazlası (yüzde 62), altyapı ve sosyal imkanların çok kısıtlı olduğu 12 mülteci kampında yaşarken geri kalanları ise kamp çevresinde ve ülkenin farklı bölgelerinde ikamet ediyor. Farklı din ve mezheplere dayalı siyasi bölünmeler açısından oldukça kırılgan bir yapıya sahip Lübnan, tarihinin en büyük ekonomik krizlerinden birini yaşıyor.

İHH'nın da aralarında bulunduğu Türkiye'den 22 sivil toplum kuruluşu, Lübnan'daki kamplarda hayat mücadelesi veren Filistinli mülteciler için "Kalkınma ve İyileştirme Kampanyası" başlatmıştı.

İlgili haberler
Tümünü gör
İHH’dan Güney Afrika Büyükelçisi’ne teşekkür ziyareti
İHH’dan Güney Afrika Büyükelçisi’ne teşekkür ziyareti
İHH Mütevelli Heyeti Başkanvekili Hüseyin Oruç ve beraberindeki heyet, Gazze‘de soykırım işlediği suçlamasıyla İsrail aleyhinde Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) dava açan Güney Afrika’nın Ankara Büyükelçisi Dipuo Letsatsi-Duba’ya teşekkür ziyaretinde bulundu.
16.02.2024
Savaşın ayırdığı çocuklar ailelerine kavuşuyor
Savaşın ayırdığı çocuklar ailelerine kavuşuyor
İHH İnsani Yardım Vakfı’nın insani diplomasi çalışmaları sayesinde, Suriye’nin Cerablus kentinde bulunan İHH'ya ait yetimhanede kalan Hind Yusuf (7) ailesine kavuştu.
25.01.2024
23 Iraklı daha ülkesine kavuştu
23 Iraklı daha ülkesine kavuştu
Türkiye ve Iraklı yetkililerin insani diplomasi çalışmaları sonucu Suriye’de bulunan Iraklı ailelerin evlerine geri dönüşleri sürüyor.
19.12.2023