İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Çeçenistan 'ebu Gureyb'ten Farksız
Çeçenistan'daki anaları ve ailelerin çektikleri acılar, Amerika ve İngiltere'nin yıktığı Irak'ta yaşayan halktan veya İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarındakilerden pek de farklı değil. Hepsi d
Çeçenistan, Dağıstan, İnguşetya, Kafkasya 15.04.2005

hedef alan saldırılara maruz kalıyorlar. Hepsinin de işgal güçlerinden çektikleri zulümler günden güne artıyor.

Gerek Filistin, gerek Irak gerekse Çeçenistan'da zulme maruz kalanların en başında kadınlar yer alıyor. Bütün insan hakları savunucularının görmezden geldikleri Çeçenistan'da kadınlar, en kötü muamelelerle karşı karşıya kalıyorlar.

Ruslar'ın 'zakuşki'adını verdikleri temizleme(soykırım) operasyonlarında hamile kadınlar, Rus ordusu tarafından tecavüze uğruyorlar ve öldürülüyorlar. Ve hamile kadınları öldürürken kendilerine şöyle diyorlar; 'sen bir teröriste hamilesin'. Rusya'da yaşayan Çeçenler Kurumu ile ilişki içerisinde olan Newyork İnsan Hakları Örgütü, hazırladığı raporda Çeçenistan'ın Rus Ordusu'nun soykırım operasyonlarına hedef olduğunu, şiddetin ve kahrın her çeşidini gördüklerini ortaya koyuyor.

Rapor ayrıca Çeçenistan halkının, Rus Ordusu tarafından topluca zorla tarlaya götürüldüğünü, orada kocalarının gözleri önünde kadınlara tecavüz edildiğini, eşlerini kurtarmak isteyen 68 kişinin de elleri bağlanarak bir kamyonete taşınarak aynı şekilde tecavüze uğradıklarını açıklıyor. Zehra İnikalu, kabus gibi günleri şu sözleriyle aktarıyor,

"23 Ağustos 2002 sabah saat 5 idi. İçleri Rus askerleriyle dolu yaklaşık 100 araba vardı. Askerlerin 20 tanesi maskeliydi ve ayaklarımıza ateş açıyorlardı. Bizden nüfus cüzdanlarımızı istediler. Getirdiğimizde ise hepsini alıp yırttılar. Daha sonra komşumuz olan Magumidof Ailesi'nin evine gittiler. Kısa bir süre sonra ateş sesleri ve komşumuzun 15 yaşındaki kızı Emine'nin çığlıklarını duyduk. Ardından da erkek kardeşinin çığlıkları 'bırakın onu, onun yerine bizi öldürün'. Sonra açılan ateşlerin arttığını duyduk. Ardından pencereden Amun (Federal Rus Silahlı Kuvvetleri) subayını gördük. Emine'ye tecavüz etmişti. Emine ise kendisine isabet eden kurşun sebebiyle kanlar içindeydi. "

 


İlgili haberler
Tümünü gör
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı ve çok sayıda uluslararası sivil toplum kuruluşunun organize ettiği Özgürlük Filosu, Gazze için yola çıkmaya hazırlanıyor. Filoya katılım için başvuru süreci devam ediyor.
04.04.2024
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayının ilk 20 gününde 60 bin kişiye iftar verdi.
03.04.2024
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Uluslararası Özgürlük Filosu için satın alımı yapılan iki gemide incelemelerde bulundu. Yıldırım burada yaptığı açıklamada, “Bu yük gemisi 5 bin 500 ton kapasiteli, adı Anadolu. Ülkemizin yardımlarını ve merhametini yüklenerek Gazze’ye ulaştıracak. Diğer gemimizin adı, Vicdan. Bu gemi de dünyadaki vicdan sahibi aktivistleri alacak ve dünya vicdanını Gazze sahillerine ulaştıracak” dedi.
27.03.2024