İHH İnsani Yardım Vakfı Arama Kurtarma ekibinin Doğada Arama ve Kurtarma (DAK) Temel Eğitim Programı 1. Modül Kursu’nun Diyarbakır bölümü tamamlandı. Afet ve savaş bölgelerinde yardım çalışmaları yürüten İHH’nın arama kurtarma ekiplerine, çetin koşullarda eğitimler verildi.
Gönüllülere, zor şartlarda hayata tutunabilmek için ip bağlamaktan çadır kurmaya, tehlikeli yollarda saatlerce yürümekten, sarp kayalıklardan ip yardımıyla düzlüğe inmeye kadar tüm eğitimler verildi. Eğitime 8 ilden, 42 gönüllü ve 8 eğitmen katıldı.
“Eğitimlerin ileri seviyeleri de olacak”
İHH Arama Kurtarma Eğitim Koordinatörü Erdal Altıntaş eğitim çalışması ile ilgili bilgi vererek, "Eğitimlerimizde kendi yazdığımız modülü uyguluyoruz. Bu eğitimleri de kendi yetiştirdiğimiz eğitmenlerimizle gerçekleştiriyoruz. Yaptığımız eğitimlerin ileri seviyeleri de olacak. Bu bölge bizim için çok önemli. Eğitimlerimiz tüm hızıyla devam edecektir.”
“Bu eğitim, insanlığa katkı sunuyor”
Bingöl’den gönüllü olarak katılan Abdülkadir Çiçek, “Bu eğitime katılma nedenim doğadan ve insandan kaynaklanabilecek afetlere acil bir şekilde müdahale etmeyi öğrenmek. Bence her bireyin bu eğitimi öğrenmesi gerekiyor. Çünkü bu eğitim insanlığa büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bu eğitimden sonra Bingöl ve çevresindeki illere katkı sağlayacağım inşallah” dedi.
Verilen eğitim başlıkları şu şekilde:
-Doğada Arama Kurtarmaya Giriş
-Kampçılık Ve Kamp Malzemeleri
-Teknik Malzeme Bilgisi
-Ekip Organizasyonu Ve Arazi Araması
-Harita, Pusula Ve GPS Sistemleri
-İpler Ve Düğümler
-Doğal Ana Emniyet Noktaları Oluşturma
-Yapay Ana Emniyet Noktaları Oluşturma
-İple İniş Teknikleri
-Beslenme, Sıvı Alımı Ve Çevre Koruma
-Yürüyüş Bilgisi Ve Teknikleri
-Meteoroloji Bilgisi
-İple Yapay Tırmanış
-Sabit Hatta İlerleme
-Statik Ana Emniyet Noktası Oluşturma
-Makara Sistemi Oluşturma
-Palanga Sistemi Oluşturma
-Az Eğimli Arazide Sedye İndirme/Çıkarma
-Uygulama Ve Yazılı Sınav