Van'da depremden etkilenen yetim aileler için Kuveyt’in desteğiyle İHH tarafından yapılan 64 kalıcı konut, düzenlenen törenle depremden etkilenen yetim ailelere teslim edildi.
Van’da 9 Kasım 2011 tarihinde meydana gelen 601 kişinin hayatını kaybettiği, 4 binin üzerinde yaralının olduğu, 2262 binanın yıkıldığı ve on binlerce konut ile iş yerinin ağır hasar gördüğü 7.2 şiddetindeki deprem Van’ın sosyal, ekonomik ve kültürel yapısında derin izler bıraktı.
İhtiyaç sahipleri için projeler üretildi
Van'da yaşayan binlerce Vanlı bu depremden sonra şehri terk ederken evleri yıkılanların çoğu kendileri için yapılan çadır kampları ve konteynır kentlerine sığınmıştı. İHH tarafından da depremin olduğu gün bölgeye acil yardım ekipleri gönderilerek depremzedelerin yemek, barınma ihtiyaçları karşılandığı gibi ihtiyaç sahipleri tek tek tespit edilip kalıcı çözümler için projeler üretilmişti.
Kalıcı konutlar hak sahiplerine teslim ediliyor
Bu doğrultuda 1992'den beri yardıma muhtaç herkesin yardımına koşan İHH, merkezi Kuveyt'te bulunan IICO yardım kuruluşu desteğiyle Van merkezde yetim aileleri ve depremzedelerin barınması için 2 yıl önce kalıcı konut inşasına başladı. İnşası sona eren kalıcı konutların anahtarları 21 Kasım Cuma günü (bugün) Kuveyt Emirliği eski bakanlarından Rashed Alamiri, Ahmad Almaatouq ve Abdullah Almatouq ile Kuveyt Büyükelçisi Abdullah Abduwaikh, Van Valisi Aydın Nezih Doğan, İHH Başkanı Bülent Yıldırım ve İHH yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla düzenlenen törende depremzede ailelere teslim edildi.
Bülent Yıldırım: Kürt, Türk, Arap biz kardeşiz
Anahtar teslim töreni Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı. Daha sonra kürsüye çıkan İHH Başkanı Bülent Yıldırım, burada yaptığı konuşmada Kuveyt Emiri'nin Birleşmiş Milletler'de "Yılın insani yardım lideri" seçildiğine dikkati çekerek, şu anda dünyanın birçok yerine Kuveyt'ten yardımların gittiğine işaret etti.
Yıldırım Van'daki konutları Kuveytlilerle birlikte yaptıklarını belirterek, “İslam dünyasını parçalamak Müslümanları birbirinden koparmak için dünyanın her yerinde planlar yapılıyor. Araplar gelip burada evler yaptılar. İslam dünyasına şu mesajı veriyoruz. Kürt, Türk, Arap, kim olursa olsun biz kardeşiz. Aramıza kimseler giremez. Meselelerimizi biz çözeriz. Hayır işleri, binlerce yıllık kardeşliği güçlendirecek” dedi.
Suriye ve Gazze'de yıkılan evleri de yapacaklarını kaydeden Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı:
“Dünyanın birçok ülkesinde doğal afetlerde, savaş bölgelerinde bulundum. Sadece bu ülkede çok hızlı şekilde doğal afetlere müdahale ve kalıcı projelerin bittiğine tanıklık ettim. İnşallah bu kurumumuzla Gazze'de yıkılan evlerin onarımını yapacağız ve Suriye'yi yeniden inşa edeceğiz" diye konuştu
Alamiri: İnsanların yüzlerindeki mutluluk her şeye bedel
IICO Başkanı Abdullah Al-Matuk ise teslim edecekleri konutların hayırlı olmasını diledi.
Hz. Muhammed'in "Müminler bir beden gibidir, bir uzvu bile ağrıdığında tüm bedeni ağrır" anlayışıyla hareket ettiklerini söyleyen Matuk, 2011 depremlerinin ardından Kuveyt Emiri'nin yardımların bölge halkına ulaştırılması konusunda kendilerini görevlendirdiğini anımsattı.
Zaman kaybetmeden Türkiye'deki partner kurumları olan İHH ile irtibata geçtiklerini, ailelere kalıcı konut sağlanması konusunda mutabakata vardıklarını aktaran Matuk, "Türkiye ile Kuveyt arasındaki ilişkiler uzun zamandan beri iyi temelde inşa edilmiştir. Bu nedenledir ki bu binaların açılışı için buradayız. Biz bu yardımları Allah'ın 'İyilikte birbirinizle yarışın' buyruğuyla yapıyoruz" diye konuştu.
Türkiye ile Kuveyt arasındaki ilişkilerin çok yönlü olarak öne çıktığını, bunun en güzel örneklerinden biri için Van'a geldiklerini belirten Kuveyt'in Ankara Büyükelçisi Abdullah Al-Duwaıkhw da bu projenin ilk olmadığını son da olmayacağını vurguladı.
Duwaıkh, Türkiye ile olan ilişkilerinin her alanda devam edeceğine işaret ederek, "İktisadi noktalarda daima Türkiye'nin yanında olacağız. Yatırımlarımızla Van gibi güzel kentleri daha üst seviyelere taşıyacağız. Burada bir saat süren gezimizde bile kısa zamanda depremin izlerinin silindiğine tanıklık ettik. Suriye'deki mültecilere yardımlarımızı devam ettireceğiz. İHH bizim ulaşamadığımız yerlere yardımları ulaştırdığı için Allah onlardan razı olsun" ifadelerini kullandı.
Vali Doğan’dan İHH ve Kuveyt’e teşekkür
Vali Doğan ise büyük devlet olmakla büyük millet olmanın başka kavramlar olduğunu belirterek, büyük devletlerin her zaman yardıma ihtiyaç duyulan bölgelerde bulunduklarını dile getirdi.
Tarihe bakıldığında Türkiye'nin ne kadar büyük bir medeniyet olduğuna dair onlarca örnek verilebileceğine dikkati çeken Doğan, "Nerede sıkıntı olmuşsa içimizdeki sıkıntıya bakmazsızın onların yanında olmaya gayret etmişiz. Son yıllara baktığımızda bile bunun ne kadar gerçekçi olduğunu anlarsınız. Suriye'deki, Irak'taki kardeşlerimizi misafir etmemiz bu anlayışladır. Bu operasyonlar için 4,5 milyar lira devlet kaynağını harcadık" dedi.
Kuveyt'in de Türkiye gibi dünyanın neresinde bir sıkıntı olursa insani yardım organizasyonlarıyla destek verdiğini ifade eden Doğan, uluslararası alemde insanların kalbine girmenin, sevgilerini kazanmanın kolay gerçekleşmediğini, Kuveyt Emiri'nin insani yardım lideri olmasının da boşuna olmadığını söyledi.
Doğan, bundan sonra da Türkiye'nin duruşunu bu şekilde devam ettireceğini ve nerede bir sıkıntı olursa orada insanların yardımına koşacağını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Van'da da bu işbirliğinin çok güzel bir örneğini görüyoruz. 2 büyük deprem atlattık. Depremin ilk gününden itibaren Kuveyt devletini, yardım kuruluşunu ve İHH'yı yanımızda gördük. Bugün birlikte anahtar teslimi yapacağımız konutlar bunun güzel bir örneği. Türkiye Cumhuriyeti dünyada görülmeyen hareket kabiliyetiyle duruma müdahale etti. 175 bin insanın yaşayacağı konteynerkentler ve bir yılda geçici konutlardan kalıcı konutlara geçilmesi, dünyada bir ilktir. Kuveyt Emiri'ne desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum."
Törende İHH Genel Başkanı Yıldırım, IICO Başkanı Al-Matuk'a yetim bir çocuk tarafından yapılan tabloyu hediye etti.
Yetim aileler ücretsiz oturacak
Van merkezde 7 buçuk dönümlük arazi üstüne kurulu, 4 blok ve 64 daireden oluşan konutlarda 300 kişi oturacak. Ayrıca konut alanında, içerisinde kültür merkezi bulunan bir sosyal tesis de hizmete açılacak.
Projenin toplam maliyeti 2 milyon dolar olmakla birlikte hak sahibi ailelerden hiçbir ücret talep edilmeyecek. Merkezi Kuveyt'te bulunan IICO yardım kuruluşu daha önce de Kilis'te Suriyeli mülteciler için kurulan el-Beyli konteynır kenti ile Öncüpınar’da yapımı devam eden konteynır kentine destek vermişti.
Van’da 4.2 Milyon TL’lik acil yardım
Marmara depreminde olduğu gibi Van depreminde de bölgeye giden İHH, 4.2 Milyon TL değerinde acil yardım ulaştırdı.