Sri Lanka’nın 20 milyonluk nüfusunun %9’u Müslümanlardan oluşuyor. Sri Lanka, iç savaş ve tsunami dolayısıyla çok sayıda yetime sahip bir ülke. Sadece Müslüman yetimlerin sayısı 6 bini aşıyor. Kuzey ve doğu bölgelerinde 30 yıl süren sivil savaş nedeniyle evlerini terk edip göç edenler, yıllarca kamplarda yaşamak zorunda kaldı. 2009’da savaşın bitmesiyle birlikte mülteciler evlerine dönmeye başladı ancak terk etmek zorunda kaldıkları evleri artık yoktu. 10 yaşındaki Fatma Afra da evini kaybeden yetimlerden biri.
Fatma Afra, savaşın ortasında doğmuş. Yaşadıkları mahallede meydana gelen bir patlamada kaybettiği babasını hiç hatırlamıyor. Annesi ise Fatma 4 yaşındayken akciğer kanserine yakalanmış. Bundan bir sene sonra annesini de kaybederek öksüz kalmış. Fatma Afra’nın Mümtaz ve Rizna isminde iki de kardeşi var. Üç yetime yarı zamanlı olarak çay tarlalarında çalışan büyükanneleri Riyana bakıyor. Riyana’nın kazancı bu küçük ailenin geçimine yetse de en büyük problem tenekelerden yapılmış bir barakada yaşıyor olmalarıydı. Riyana, yağmur zamanlarında barakanın içindeki eşyaların ıslandığını ve çocukların hastalandığını anlatıyor. Bulabildiği şeffaf brandalarla barakanın üstünü kapatmaya çalışsa da yağmurun içeriye geçmesini bir türlü engelleyememiş.
Geçtiğimiz yılki Yetim Dayanışma Günleri’nde Fatma Afra, büyükannesi ve kardeşleri İHH’nın vesilesiyle yağmurdan dolayı hastalanmayacakları yeni bir evin sahibi oldu. 40 metrekarelik bu şirin evin iki yatak odası, bir oturma odası bir de mutfağı bulunuyor. Yeni alınan eşyalarla birlikte 16 bin liraya mâl olan evin inşa edilmesine katkıda bulunan hayırsever bağışçılarımıza teşekkür ederiz.
Yetim Dayanışma Günleri nedir?
İHH’nın katkılarıyla her yıl Türkiye’den yola çıkan gönüllü ekipler dünyanın dört bir yanındaki yetimleri ziyaret ediyor, yardımlar yapıyor, yetimhaneler açıyor, yetimleri sevindirip ihtiyaçlarını karşılıyor. Her yıl mart, nisan ve mayıs aylarında tekrarlanan bu iyilik seferberliğine Yetim Dayanışma Günleri diyoruz.
Gerçekleştirilecek projeler arasında;
-
Yetim ailelerine ev eşyası alımı
- Yetimhanelerin tadilat masraflarının karşılanması
- Yetimlerin kendi işlerini yapabilmeleri için dikiş makinesi alımı
- Sağlık taramalarının yapılması
- Maddi durumu iyi olmayan yetimlerin evlendirilmesi
- Kırtasiye ve kitap ihtiyaçlarının giderilmesi
- Piknik, uçurtma şenlikleri gibi eğlence programları düzenlenmesi gibi yüzlerce faaliyet var.
İHH’nın halihazırda 27 yetimhanesi var. Bangladeş, Tayland/Patani ve Türkiye’de açılacak yetimhanelerle bu sayı 32’ye çıkacak.
Yetim sponsorluk hakkında bilgi almak için: 0212 631 21 21