İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Filistin konvoyunun yolu açıldı
Filistin’e Özgürlük Konvoyu iki gündür beklediği Mısır’ın Ariş limanından çıkıyor. Konvoy hazırlıklarını tamamladıktan sonra Refah Sınır Kapısı’na doğru yola çıkacak. Bu akşam Gazze’ye girecek.
Avrupa, Filistin, Ortadoğu, Türkiye 06.01.2010

22 gündür yollarda olan Filistin Konvoyu nihayet amacına ulaşıyor. Konvoy 59 aracını Mısır’da bırakmak şartıyla Ariş limanından çıkıyor. Geride kalan 59 araç, İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından daha sonra Suriye ve Lübnan’da bulunan Filistin mülteci kamplarına bağışlanacak. 

16 Aralık’ta Türkiye’den yola çıkan konvoyun Gazze’ye ulaşmaması için olmadık engeller çıkaran Mısır,  önceki gece Ariş Limanı’nda abluka altında tuttuğu gönüllülere taş ve gaz bombası ile saldırmış, çıkan olaylarda 40 kişi yaralanmış, 7 kişi de göz altına alınmıştı.

Yaklaşık olarak 10 gündür engellenen konvoyun günlerdir süren pazarlığına Türkiye’den gelen Meclis Dış İlişkiler Komisyon Başkanı Murat Mercan ve AK Parti Milletvekilleri; Hüsnü Tuna, Seracettin Karayağız, Mehmet Nil Hıdır, Cemal Yılmaz Demir, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Temel Karamollaoğlu SP eski  milletvekili Mehmet Batuk ve MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal da katıldı.

Araçlar Filistin kamplarına

Uzun saatler süren pazarlık sonucu Mısır, Amerika’da yaşayan Müslümanların Mısır’dan satın aldığı 43 araç ve 11’i arazi aracı olmak üzere pikaplardan oluşan 59 aracın Filistin’e iki hafta sonra İsrail üzerinden sokulmasını istedi. Ancak bu teklif Türk yetkililer tarafından reddedildi. Araçların bir gemi kiralanarak Türkiye üzerinden Lübnan ve Suriye’deki Filistinli Mülteci kamplarına hediye edilmesi kararlaştırıldı. 

Türk Dış işlerinin sürekli takipte olduğunu söyleyen AK Parti Milletvekili Murat Mercan, “Sayın Davutoğlu ile ben son 6 saat içinde 4-5 defa görüştüm. Biz Mısır ile ilişkilerimizin gerilmesini istemiyoruz. Olaylar dünya televizyonlarından canlı olarak verildi. Artık ne olup bittiğini tartışmanın zamanı değil. Bundan sonrası için çaba göstermeliyiz. Ki Mısır bize Türkiye’ye karşı bir art niyetin olmadığını tekrar tekrar söyledi” diye konuştu.

Akşam meydana gelen olaylar sırasında limanda bulunan biri general olmak üzere 12 güvenlik mensubunun konvoydakiler tarafından rehin alındığı haberleri üzerine İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı limanda küçük bir binaya gizlenen bu kişileri buldurarak liman dışına çıkarılmasını sağladı. Yıldırım, “bana telefonla ulaşan Mısırlı dostlarım  bu kişilerin çeşitli resmi makamlara ulaşarak terörist bir grup tarafından rehin alındık dediklerini aktardı. Bu onların bize müdahale etmesini haklı kılardı. Kendileri bize direnmelerine rağmen zorla dışarı çıkardık. Oyunu bozduk” diye konuştu. 

Gözaltına alınanların serbest bırakılmasını şartlar arasına eklediklerini de vurgulayan Yıldırım, 

Bu konvoyun Gazze’ye ulaşmasını engelleyenlerin dünyaya tanıtıldığını sözlerine ekledi.

Refah sınır kapısında  Filistin’e Yol Açık  Konvoyu’nun bir an önce Gazze’ye girebilmesi için gösterilerde bulunan Filistinlilere Mısır asker ve polisinin açtığı ateş sonucu çok sayıda yaralı olduğu bildirildi. Yaralılar ile ilgili bilginin limana ulaşması burada büyük bir infiale yol açtı. 

Filistinlilerin sınırdaki protesto eylemlerinde bir Mısır askerinin öldüğü bildirildi.

Bu arada İnsani Yardım Konvoyu’nun Refah Sınır Kapısı’ndan Gazze’ye ulaşması için 3-6 Ocak tarihlerini  arasında izin verdiğini açıklayan Mısır’ın dün akşam saatlerinde girişine izin verdiği konvoyun kaç saat süreyle içeride kalmasına izin vereceği ya da dönüşte tekrar bir sorun çıkarıp çıkarmayacağı ise merak ediliyor. 

İlgili haberler
Tümünü gör
İHH ve Kuveytli kuruluş Gazze’ye insani yardım gemisi gönderdi
İHH ve Kuveytli kuruluş Gazze’ye insani yardım gemisi gönderdi
İHH İnsani Yardım Vakfı ve Kuveytli kuruluş Kuwait Society for Relief tarafından ortak hazırlanan insani yardım gemisi, Mersin Limanı’ndan Mısır Ariş Limanı’na doğru yola çıktı. Burada Mısır Kızılayı’na teslim edilecek yardım malzemeleri, ardından Gazze’ye ulaştırılacak. Gemide, birçok farklı kalemde 907 tonu aşkın malzeme yer alıyor.
14.04.2024
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı ve çok sayıda uluslararası sivil toplum kuruluşunun organize ettiği Özgürlük Filosu, Gazze için yola çıkmaya hazırlanıyor. Filoya katılım için başvuru süreci devam ediyor.
04.04.2024
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayının ilk 20 gününde 60 bin kişiye iftar verdi.
03.04.2024