İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Özgürlük Filosu yeniden Gazze’ye gidiyor
İsrail'in yaptığı katliamlara tepki olarak Avrupalı aktivistler öncülüğünde Özgürlük Filosu Koalisyonu Gazze’ye insani yardım gemileri göndermeye hazırlanıyor.
Filistin-Gazze, Türkiye 12.08.2014

İsrail’in Gazze’de işlediği insanlık suçuna dünyanın dört bir yanından tepkiler yükselmeye devam ediyor.

Özgürlük Filosu Koalisyonu, 10-11 Ağustos'ta yaptığı toplantıda aldığı kararlarla ilgili İHH Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Türkiye, ABD, Yunanistan, Norveç, Güney Afrika, İsveç, Malezya, Ürdün, Kanada, İspanya, Fransa ve İngiltere’den temsilcilerin katıldığı toplantıda, ‘’Gazze'nin yeniden özgürleşmesi için bütün dünya halklarının Gazze'deki ablukayı delmesi ve Gazze'ye yeniden yelken açılması gerektiğine kanaat getirilmiştir. Birleşmiş Milletler'in Filistin halkı ile dayanışma yılı olan 2014 boyunca Gazze'ye yeniden yol almayı planlıyoruz" denildi.



Dünyanın çeşitli ülkelerinden gemilerin Gazze'ye destek için hareket edeceği belirtilen toplantıda yola çıkacak gemileri korumak için eskort istenmediği ifade edildi. ‘’Bütün dünya devletlerinden İnsan Hakları ve Filistin halkının özgür hareket etme haklarını müdafaa etmeye, Gazze’ye yola çıkacak olan gemilerimize imkan sağlamaya çalışıyoruz’’ diyen Koalisyon üyelerinden Kanada Temsilcisi Ehab Lotayef, yaşanan zülme karşı sivil inisiyatife ve devletlere çağrıda bulundu.

İHH’DAN KOALİSYONA DESTEK AÇIKLAMASI

İHH olarak 2009'dan bu yana bu koalisyonun içerisinde olduklarını belirten İHH Yönetim Kurulu Üyesi Durmuş Aydın da “Gazze'ye uygulanan abluka ve ambargonun kalkması için bu koalisyonla birlikte hareket etmekteyiz. Bu çalışmalar kapsamında İHH olarak koalisyon ile birlikte toplantı halindeydik” dedi.

Artık mızrağın çuvala sığmadığını dile getiren Aydın, şöyle devam etti:
“Dünyanın her tarafında milyonlarca insan Gazze'de yapılan bu zulme, katliama sessiz kalmamak için sokaklara çıkıyor. Ve artık bu ablukanın son bulması için herkes feryat ediyor. Biz de koalisyon olarak aslında bu feryadın bir yansımasıyız. Bu yansımanın aksiyona dönüşmesi anlamında koalisyon yoluna devam edeceğini bu abluka kalkıncaya, bu zulüm bitinceye kadar çalışmalarını sürdüreceğini beyan etmektedir. Bu kapsamda koalisyonumuz dünyanın çeşitli ülkelerinde limanlarda gemi hazırlıklarını yapacaklar. Bu filonun devamı için start verecekler.”

Avrupa Parlamentosu'nun Gazze’yle ilgili aldığı son karara dikkat çeken Aydın, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bu karar çok önemli. Aldıkları kararda Gazze'deki ablukanın kalkması, sonra oradaki ticari hayatın devam etmesi için ambargonun kalkması ve aynı şekilde limanların korunması kararı almıştı; aynı şekilde biz bu kararı destekliyoruz. Bu çok önemli. Bu kararların artık hayata geçmesi gerekiyor. Bizler STK ve aktivistler olarak abluka ve ambargonun kalkması için tüm gayretimizi göstereceğiz, bu çalışmaları destekleyeceğiz ve önümüzdeki günlerde de bunları hayata geçireceğiz.”

İşte Özgürlük Filosu Koalisyonu’nun ortak basın açıklaması:

Özgürlük Filosu Koalisyonu (ÖFK) İsrail’in Gazze’ye yönelik gerçekleştirdiği son saldırıların gölgesinde 10-11 Ağustos’da İstanbul’da bir araya gelerek iki günlük bir toplantı gerçekleştirdi. Zaten abluka altındaki Gazze halkına haftalardır uygulanan zulmün seyircisi olduk. Özgürlük Filosu Koalisyonu yaptığı istişareler sonucunda Gazze’nin yeniden özgürleşmesi için bütün dünya halklarının Gazze’deki ablukayı delmesi ve Gazze’ye yeniden yelken açılması gerektiğine kanaat getirmiştir.

Birleşmis Milletler’in Filistin Halkı ile Dayanışma Yılı olan 2014 boyunca Gazze’ye yeniden yol almayı planlıyoruz; http://unispal.un.org/unispal.nsf/solidarity.htm?OpenForm
Gazze ablukasını delmek üzere (2008-2014 yılları arasında) yapılan tüm filo organizasyonlarının yanı sıra, 2010 ve 2011 yıllarındaki filo organizasyonunun izinden giden bu yeni girişime daha kapsamlı bir uluslararası katılım sağlanması beklenmektedir. Bu yeni filo, ABD’den Malezya’ya, İskandinavya’dan Güney Afrika’ya dünya çapında Filistin halkı ile giderek daha çok büyüyen bir dayanışmanın yansımasıdır.

Ship to Gaza Başkanı ve Özgürlük Filosu Koalisyonu üyesi Anne Ighu toplantı da, ‘Gazze ablukasını kaldırma çağrıları laftan eylemlere geçirilmelidir’, “Bu konuya duyarlı tüm dünya halklarını her ne şekilde olursa olsun bu kampanyaya destek vermeye davet ediyoruz” dedi.

Bu gemiler aynı zamanda, yarım kalan Gaza’s Ark projesini tamamlamak amacıyla dünya çapında müşterileri tarafından satın alınan Filistin’in kendi ticari ürünlerini taşınmasını da amaçlamaktadır. Gaza’s Ark teknesi Filistinliler ve Özgürlük Filosu Koalisyonu işbirliği ile inşa edilmekte olup 11 Temmuz’da İsrail tarafından bombalanmıştır.

Koalisyon üyelerinden Ehab Lotayef, ‘bütün dünya devletlerinden İnsan Hakları ve Filistin halkının özgür hareket etme haklarını müdafaa etmeye, Gazze’ye yola çıkacak olan gemilerimize imkan sağlamaya çağırıyoruz’ dedi.

Özgürlük Filosu Koalisyonu ayrıca önümüzdeki aylar içinde denizde ve çeşitli limanlarda düzenlenecek eylemler ve protestolar için gerekli hazırlıklara başlamıştır. Bu eylemlerin amacı ise Gazze’ye deniz yollarının açılması ve Filistinlilerin deniz yolu ile giriş ve çıkışların daha kolay bir hale gelmesidir.

Filistinli halkının Gazze limanının deniz trafiğine açılması ile ilgili taleplerini destekliyoruz. Ayrıca Özgürlük Filosu Koalisyonu olarak Filistin direnişini desteklemek adına Akdeniz’de ve birçok yerde çeşitli limanları Gazze ile kardeş liman ilan edeceğiz.

Son olarak şunu belirtmek isteriz ki yapılan bütün eylemler sivil toplum kuruluşları tarafından organize edilmektedir.

ÖZGÜRLÜK FİLOSU KOMİSYONU:

European Campaign to End the Siege on Gaza (Avrupa Gazze Ablukasına Son Kampanyası)
Freedom Flotilla İtalya
Gaza's Ark
IHH İnsani Yardım Vakfı
International Committee for Breaking the Siege on Gaza (ICBSG)
Rumbo a Gaza
Ship to Gaza Yunanistan
Ship to Gaza Norveç
Ship to Gaza İsveç


Ve ayrıca projeye katılanlar:
Palestine Solidarity Alliance – Güney Afrika
Free Gaza
Haluan Palestin – Malezya
Life Line to Gaza – Ürdün
Miles of Smiles
Sahabat Al-Aqsa

 

İlgili haberler
Tümünü gör
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı ve çok sayıda uluslararası sivil toplum kuruluşunun organize ettiği Özgürlük Filosu, Gazze için yola çıkmaya hazırlanıyor. Filoya katılım için başvuru süreci devam ediyor.
04.04.2024
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayının ilk 20 gününde 60 bin kişiye iftar verdi.
03.04.2024
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Uluslararası Özgürlük Filosu için satın alımı yapılan iki gemide incelemelerde bulundu. Yıldırım burada yaptığı açıklamada, “Bu yük gemisi 5 bin 500 ton kapasiteli, adı Anadolu. Ülkemizin yardımlarını ve merhametini yüklenerek Gazze’ye ulaştıracak. Diğer gemimizin adı, Vicdan. Bu gemi de dünyadaki vicdan sahibi aktivistleri alacak ve dünya vicdanını Gazze sahillerine ulaştıracak” dedi.
27.03.2024