İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Gazze kan ağlıyor
İsrail aylardır abluka ve ambargo altında tuttuğu Gazze’ye şimdi de bomba yağdırdı. Saldırıda kadın, çocuk en az 307 Filistinli öldü, bine yakın yaralı var.
Filistin, Ortadoğu, Türkiye 28.12.2008

60 yıldır Filistin topraklarını işgal eden İsrail, ateşkes biter bitmez Gazze Şeridi'nde yeni bir katliama imza attı. İsrail önce Hamas'ın hakimiyetine son vereceğini ilan etti, ardından Yahudilerin kutsal günü sayılan, çalışmanın, ateş yakmanın dahi yasak olduğu Şabat günü Gazze Şeridi'ni cehenneme çevirdi. Hava saldırısında atılan 30 füze başta Gazze olmak üzere, Refah ve Han Yunus'ta kadın-çocuk en az 307 Filistinli'nin ölümüne 120'si ağır olmak üzere bine yakın Filistinli'nin de yaralanmasına yol açtı. Hamas ile İsrail arasında geçtiğimiz Haziran ayında 6 aylık ateşkes imzalanmış, taraflar, geçen hafta sona eren anlaşmayı yenilemeye yanaşmamıştı.

Mezuniyet töreni bombalandı

Gazze kentindeki Hamas binalarının hedef alındığı saldırıda binaların çoğunun yıkıldığı belirtilirken, vurulan binaların birinde saldırı düzenlendiği sırada Hamas polis güçlerine katılacak yeni polisler için mezuniyet töreni düzenlenmekte olduğunu belirtti. Görgü tanıkları, ilk saldırının Gazze'de çocukların okuldan çıktığı sırada düzenlendiğini belirttiler. Dumanların yükseldiği kentte annelerin çocuklarını aradığı bildirildi.

Gazzeli direnişçiler hava saldırısının ardından İsrail'e çok sayıda füze fırlatarak 'intikam' yemini ettiklerini açıkladılar. Füze saldırılarında bir İsrailli öldü. Hamas liderlerinden İsmail Haniye de 'safları sıklaştırın' çağrısında bulundu. Öte yandan İsrail'in vurduğu Hamas hedeflerinin geçtiğimiz aylarda toplanan yerel istihbarat sonucunda belirlendiği kaydedildi. İsrail liderleri de saldırıdan bir kaç gün önce peş peşe saldırı sinyali vermişti. Livni 'Yeter artık! Hamas'ı yok edeceğiz' derken Savunma Bakanı Ehud Barak 'ağır bedel ödeyecekler' demişti.

Tepkiler yine sözde kaldı

Öte yandan saldırıların ardından ilk olarak Türkiye, Fransa, Rusya, AB ve Pakistan'dan tepki geldi. Liderler İsrail'i 'orantısız güç' kullanmakla suçladı.

Mısır ise hava saldırılarını kınarken adının açıklanmasını istemeyen bir Mısırlı güvenlik yetkilisi, Mısırlı yetkililerin İsrail'in saldırılarının ardından Gazze Şeridi sınırına yaklaşık 500 polis gönderdiğini söyledi. Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in de Filistinli yaralıların tedavi edilebilmesi için Refah sınır kapısının açılması emri verdiği belirtildi.

Bu arada İsrail ordusu, Gazze saldırısının "başlangıç" olduğunu açıkladı. İsrail ordu sözcüsü Avi Benayahu, Hamas'ın kontrolü altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırının "sadece bir başlangıç" olduğunu ifade etti. Her ne kadar İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres Gazze'ye girmek gibi bir niyetlerinin olmadığını söylese de İsrail yönetiminden Gazze'ye düzenledikleri hava saldırılarını genişletmeye hazır olduklarına dair haberler geldi. İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın bir yardımcısı, "Gerekmesi halinde komutanların değerlendirmelerine bağlı olarak operasyonlar genişleyecek ve sürdürülecek" dedi.  


İlgili haberler
Tümünü gör
İHH ve Kuveytli kuruluş Gazze’ye insani yardım gemisi gönderdi
İHH ve Kuveytli kuruluş Gazze’ye insani yardım gemisi gönderdi
İHH İnsani Yardım Vakfı ve Kuveytli kuruluş Kuwait Society for Relief tarafından ortak hazırlanan insani yardım gemisi, Mersin Limanı’ndan Mısır Ariş Limanı’na doğru yola çıktı. Burada Mısır Kızılayı’na teslim edilecek yardım malzemeleri, ardından Gazze’ye ulaştırılacak. Gemide, birçok farklı kalemde 907 tonu aşkın malzeme yer alıyor.
14.04.2024
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı ve çok sayıda uluslararası sivil toplum kuruluşunun organize ettiği Özgürlük Filosu, Gazze için yola çıkmaya hazırlanıyor. Filoya katılım için başvuru süreci devam ediyor.
04.04.2024
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayının ilk 20 gününde 60 bin kişiye iftar verdi.
03.04.2024