Afrika’da sıcak hava, beslenme ve iklim şartları sebebiyle pek çok insan genç yaşta katarakt olarak görme yeteneğini yitiriyor. Göz doktoru sayısının yetersizliği de buna eklenince özellikle kırsal kesimlerde birçok hasta, ameliyat olamadan karanlığa mahkûm yaşıyor. Kara kıtada 5 milyon insan katarakt hastalığı nedeniyle görme problemi yaşıyor.
İHH İnsani Yardım Vakfı, dünyanın en yoksul kıtası konumunda bulunan Afrika’da 4 yıl önce katarakt ameliyatları çalışmasını başlattı. İHH ekipleri yapılan muayene ve ameliyatlarla Afrika halkını ışığa kavuşturuyor.
Sudan’ın başkenti Hartum’da Abdul Fadıl Almas Göz Hastanesinde poliklinik açan İHH, günde yaklaşık 150 kişiye klinik hizmeti veriyor. Ayrıca başkentten uzak kırsal bölgelerde maddi durumu ameliyat için yeterli olmayan hastalara yönelik olarak mobil klinikler ve mobil göz kampları kurularak klinik ve ameliyat hizmeti götürülüyor.
Sudan’ın başkenti Hartum’da yürütülen Afrika Katarakt Projesi kapsamında son olarak Babennusa şehri ziyaret edildi. Ameliyathane ekibi 19.mobil kampında 174 ameliyat gerçekleştirerek bu insanların ışığa kavuşmasını sağladı. Son ameliyatlarla Sudan’da ameliyat edilerek ışığa kavuşan toplam kişi sayısı 20 bin kişiye ulaştı.
Başkentten karayolu ile 1,5 gün uzaklıkta bulunan Babennusa’da göz hastanesi ve göz doktoru bulunmuyor. Bir hafta gibi kısa bir surede gerçekleştirilen ameliyatlar ve göz sağlığı taramasıyla bölge halkının sıkıntıları giderilmeye çalışıldı. İhtiyaç görülen hastalara damla ve ilaç dağıtıldı.
Katarakt ameliyatları Sudan, Somali ve Etiyopya’da devam ediyor.