İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
İşte “Dünyada Yetim Gerçeği”
İHH İnsani Yardım Vakfı’nın “Dünyada Yetim Gerçeği” adıyla hazırladığı 2014 Dünya Yetim Çocuklar Raporu, Dünya Yetimler Günü dolayısıyla Esenler Belediyesinde düzenlenen basın toplantısında kamuoyuyla paylaşıldı.
Türkiye 13.07.2014

İHH’nın teklifiyle İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) tarafından geçen yıl her ramazanın 15′inin Dünya Yetimler Günü olarak ilan edilmesi dolayısıyla Esenler Belediyesi’nde basın toplantısı düzenlendi.

2014 Dünya Yetim Çocuklar Raporu’nun açıklandığı toplantıda söz alan İHH Başkanı Bülent Yıldırım, dünyanın dört bir tarafında yetimhaneleri olduğunu belirterek, kendilerini aile ortamında hissetmeleri için çaba gösterdikleri yetimlerin mutlu olduğunu söyledi.

Yıldırım, Türkiye’deki yetim çocukların “Büyüyünce ne olacaksın?” sorusuna “doktor, avukat” dediğini, Suriye’deki yetim kamplarında kalan çocukların ise “Öleceğim ki” yanıtını verdiğini ifade ederek, savaşta çocukların geleceğinin de öldürüldüğünü kaydetti.

Suriye’de kendilerine ait yetimhanelerin yakınlarına Esed tarafından bomba atıldığını belirten Yıldırım, Birleşmiş Milletler ve İİT’ye teklifler götürerek savaşlarda yetimhanelerin zarar görmemesi için ortak amblemleri olmasını istediklerini, bu çalışmalar sırasında da her ramazanın 15′inci gününün Dünya Yetimler Günü olarak kabul edildiğini anlattı.

Yıldırım, bundan sonra ramazanın 15. gününde, yetimlerin problemlerinin tespiti ve çözümü için yetim kongresi de yapılacağını dile getirdi.


“1987 VE 2007 ARASINDA 1 MİLYON ÇOCUĞUN ORGANLARI ÇALINDI”

İHH tarafından “Dünyada Yetim Gerçeği” adıyla bir rapor hazırlandığını belirten Yıldırım, şöyle devam etti:
“Her gün 10 bine yakın çocuk yetim ve öksüz kalmakta. Her iki saniyede bir çocuk anne veya babasını kaybetmektedir. UNİCEF’e göre 200 milyon civarında çocuk şu anda yetimdir. Kayıtlara geçmeyenlerle birlikte bunun 300 milyon olduğunu düşünüyoruz. Hatta 400 milyona yakın. 2013′te savaş, çatışmalar ve güvenlik için 9,8 trilyon dolar harcanmış. Bu dünyadaki bütün kaynakların yüzde 11′i. Dünyada ilk defa İslam ülkeleri Mescid-i Aksa konusunda birleşti, bir de yetimler konusunda birlik sağlandı. Bütün ülkelerin ortak kararıyla yetimler konusunda çalışma kararı alındı. Kaçırılan çocukların 1 milyon 100 bini fuhuş mafyalarının elinde. Her gün 10 bine yakın çocuk savaş, afet ve hastalıktan dolayı yetim kalıyor ve bu sayı senede 3,5 milyona ulaşıyor. Çocukların 2 milyondan fazlası da Afrika’da yetim kalıyor.

Dünyada 1987 ve 2007 arasında 1 milyon çocuğun organları çalınmış. Batı ülkeleri için yoksul ülkeler, çalınarak temel organ sağlayıcı konuma gelmiş. Dünyada her gün 40 bine yakın çocuk gereken devlet bakımında yaş sınırını geçtiği için 18 yaşına gelince sokaklara bırakılıyor. Bunlara çözüm üretilebilir mi? Üretilir. Bütün yetimlere bakılabilir. Bizim hedefimiz 400 milyon yetim çocuğun bakımını yapacak şekilde bütün kaynakları düzenli olarak bu ülkelerin kullanmasını sağlamak.”

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu da uzun zamandır yetimlerle ilgili çalışma yaptıklarını belirterek, bu yıl da İHH ile işbirliğine girerek çeşitli ülkelerden gelen yetim çocukları ağırladıklarını söyledi.

İHH yetimler meselesini sadece Türkiye değil, dünyanın gündemine taşıdığını ifade eden Göksu, şunları kaydetti:
“Kendisi de yetim olan bir peygamberin ümmetiyiz. Yetimler peygamberin emanetidirler. Onlara sahip çıkmak, en güzel şekilde geliştirmek, sorunları çözebilmek hem insani hem de İslami görevimizdir. Yetimlerin artık el uzatılan, kucak açılması gereken kutsal emanetler olduğu çok daha iyi anlaşıldı. Bu sosyal probleme de ciddi anlamda parmak basıldı.”

YETİMLER İFTARDA BİR ARAYA GELECEK

Ayrıca toplantıya Kırgızistan, Arnavutluk, Suriye, Gürcistan, Lübnan, Afganistan, Irak, Çeçenistan ve Srilanka ve Türkiye’den gelen 30 yetim çocuk da katıldı.

Yetim çocuklar için bugün Yenikapı’da iftar ve etkinlikler düzenlenecek. Yine Türkiye’nin birçok il ve ilçesiyle İstanbul’daki diğer AK Partili belediyeler de programlar tertip edilecek.

DÜNYA YETİMLER GÜNÜ

22 yıldır dünya genelinde edindiği insani yardım tecrübesi ile yetimlere destek olan İHH, 2013 yılı eylül ayında Dünya Yetimler Günü’nün ilanıyla ilgili içinde Türkiye’nin de bulunduğu 57 İslam ülkesinin çatı kuruluşu olan İslam İşbirliği Teşkilatı’na (İİT) gerekçeli bir proje gönderdi. 9-11 Aralık 2013 tarihlerinde Gine’nin başkenti Conakry’de düzenlenen Dışişleri Bakanları Konseyi 40. Oturumu’nda İHH’nın Dünya Yetimler Günü teklifini görüşen İİT, her yıl Ramazan ayının 15. gününün İslam âleminde Dünya Yetimler Günü olarak idrak edilmesini karara bağladı. 40. Oturum 1/40 ICHAD numaralı kararın 21. Maddesi’ne göre İİT, bu kararını bünyesinde bulunan bütün sivil toplum kuruluşlarına ve hayır kuruluşlarına iletmiş, onlara Dünya Yetimler Günü’nde uluslararası kamuoyunu yetim gerçeği konusunda bilinçlendirmek üzere harekete geçmeleri ve bu günde yetimlere yönelik her türlü sosyal projeyi başlatmaları çağrısında bulunmuştur.

DÜNYA YETİMLER GÜNÜ’NDEKİ FAALİYETLER

Dünya Yetimler Günü’nde Türkiye ve tüm İslam ülkelerinde gerçekleştirilecek olan etkinlikler şu şekilde olacak:

 İİT üye ülkelerinde yetim çocukların durumunu gündeme taşımak için Türkiye ve İslam ülkelerinde basın toplantıları/açıklamaları düzenlenecek
 Dünyada ve İslam coğrafyasında çocukların ve yetimlerin durumu hakkındaki “Dünyada Yetim Çocuklar” raporunun açıklanması
 Yetim çocuklarla ilgili kritik tablonun aşılabilmesi için gerekli olan çözüm adımları açıklanması
 Ülkemizde tüm illerimizde ve İİT üye ülkelerinde yetim çocukların baş konuğu oldukları iftar programları düzenlenmesi
 Tüm İslam ülkelerinde yetim çocukların bayramlık kıyafetlerle sevindirilmesi
 Üye ülkelerin tamamında, Kabe’de, Mescid-i Aksa’da Cuma hutbesinde (14 Ramazan – 11 Temmuz) “yetim çocuklar ve sorumluluklarımız” konusuna yer verilmesi.
 İTT’ye üye ülkelerde 15 Ramazan’da yetimhane ve yetim evlerinin ziyaret edilerek çocuklara hediye dağıtımı yapılması
 Her ülkede yazılı, görsel ve sosyal medyada “yetim çocuklar” konusunun işlenmesi
 Dünya Yetimler Günü çerçevesinde fotoğraf ve resim sergileri düzenlenmesi
- Dünya Yetimler Günü münasebetiyle İslam dünyasında kısa orta ve uzun vadeli olarak şu faaliyetler planlanıyor:
 İİT üyesi her ülkenin kendi ülkesiyle ilgili yetim, öksüz ve terk edilmiş çocuklar raporu hazırlaması ve bu bilgilerin bir araya getirilerek Dünya Yetim Çocuklar Raporu’nun oluşturulması
 İİT üyesi ülkelerde yetimler yararına salon programları, festivaller ve yardım kampanyalarının düzenlenmesi
 İİT üyesi her ülkenin başkentinde, mümkünse tüm şehirlerinde ve çocuk esirgeme yurtlarında yetim iftar programlarının düzenlenmesi. Çocukların iftar sofralarının onur konuğu olmaları
 Yetim çocuklara eğitim, sağlık ve sosyal destek projeleri düzenlenecek olan yardım kampanyaları yapılması ve bu kampanyaların devletlerin ilgili bakanlık ve STK’larıyla yakından takip edilerek sonuçlandırması
 Yetim etkinliklerinde çocukları bekleyen fuhuş, alkolizm, madde bağımlılığı gibi konularla yakından ilgilenilmesi ve çocukların bu alanlardan uzak tutulabilmeleri için gerekli olan adımların somut bir şekilde atılması.
 Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde ülke çapındaki tüm okullarda yetim, öksüz ve terk edilmiş çocuklarla ilgili resim, şiir ve kompozisyon yarışmaları düzenlenerek çocuklar ve yardımlaşma ile ilgili ülke genelinde bir bilinç oluşturulması.
 İslam dininin çocuklara (yetim, öksüz ve terk edilmiş) vermiş olduğu değerin farkındalığının arttırılması. Bu konuda üye ülkelerin Diyanet İşleri Başkanları ile ortak çalışmaların yürütülmesi.
 İİT üyesi her ülkede 14 Ramazan Cuma gününde tüm camilerden “yetim çocuklar” hutbesinin irad edilmesi
 İİT üyesi her ülkede yetimhanelerin fiziki durumlarının iyileştirilmesi için somut adımların atılması
 Yetimhanelerdeki çocukların yetimhaneden sonraki hayata adım atarken daha donanımlı olabilmeleri için mesleki eğitim sektörlerinin açılması ve çocukların yetimhanelerden bir meslek edinmiş şekilde mezuniyetlerinin temin edilmesi
 Toplum nezdinde bilinç oluşturabilme adına tüm üye ülkelerde “Yetim Sempozyumu” icra edilmesi.Sempozyumda alınan kararların hayata geçirilmesi ve sempozyumun kitaplaştırılarak yetim çalışmaları hakkında bir literatür / kaynak oluşturulması
 Ülkeler genelinde yetim çocuklarla ilgili ilmi toplantıların sık aralıklarla düzenlenmesi
 2015 yılı Dünya Yetimler Günü’nde üye ülkelerin katılımlarıyla “Yetim Çocuklar Zirvesi” yapılması. Bu zirveye ilgili bakanlıklar ve STK’ların da katılması
 İİT bünyesinde STK’ların bir araya gelerek yetim çalışmaları alanında faaliyetlerin genişletilmesi
 İİT üyesi ülkelerin devlet başkanlarının 15 Ramazan Dünya Yetimler Günü’ne özel mesajlar yayınlaması
 Henüz yetim kalmamış fakat dünyanın savaş, doğal afet ve AIDS gibi hastalıklarla yetim kalmaya namzet olan çocuklar için önlemler alınmalı. “Savaşlar Bitsin!”
 Yetim annelerinin hayata tutunabilmeleri ve babasını kaybeden çocukların hayatın içerisinde kaybolmamaları için pozitif ayrımcılıklar da içeren projelerin üretilmesi
 İİT bünyesinde STK’lar arasında yapılacak “Yetim çocuklar Proje Yarışmaları” düzenlenmesi. Başarılı bulunan projelerin İİT ve İslam Kalkınma Bankası tarafından desteklenmesi
 Yetim Çocuklarla ilgili psikolojik destek ve rehabilitasyon uygulamaları yapılması
 Tüm ülkelerde STK’lar ve devletin ilgili kademelerinin uygulayacağı Yetim Dayanışma Günleri (YDG) programları düzenlenmesi. İslam ülkelerinin YDG programlarını hem ülke içerisinde hem de Müslümanların azınlık olduğu ülkelerde uygulaması. (Örneğin üye ülke Türkiye Vietnam’daki Müslüman azınlığın yetim çocuklarını çeşitli sosyal projelerle destekleyebilir.)
 Yetim sponsorluk çalışmasının İİT üyesi ülkelerde yapılması ve duyarlı insanların aylık bir ücret karşılığı yetim çocukların eğitim, sağlık, gıda, kıyafet ihtiyaçlarına katkı sağlamasına öncülük edilmesi
 İslam dünyasındaki yetimhaneler için ortak bir logo oluşturulması
 Yetim destek kriterlerinin oluşturulması. (Çocukların insani, ahlaki ve İslami gelişimleriyle ilgili esasların belirlenmesi ve yetim takip sisteminin bu esaslar üzerinden takibinin yapılması)
 İİT üyesi ülkelerde tüm devlet ve vakıf üniversitelerinde sosyal hizmetler bölümlerinin açılması
 Yetim çocuklar için üniversitelerde özel kontenjanların açılması
 İİT Humanitarian Forum üyesi STK’larda yetim birimlerinin oluşturulması
 Yetimhane denetimlerinin muntazaman yapılması ve fiziki, psikolojik takiplerinin yapılması
 Aile sıcaklığının daha çok hissedildiği sevgi ve çocuk evleri sistemlerinin İİT üye ülkelerde uygulanabilmesi için altyapı çalışmalarının oluşturulması
 Çocuk edinme ve koruyucu aile sisteminin İslam hukukuna uygun hale getirilmesi
 Yetim hukuku ile ilgili akademik çalışmaların yapılması
 Yetim çocukların desteklenmesi ve çocukların hayatlarına dair tiyatro eserleri, animasyon ve sinema filmleri hazırlanması
 Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var (HSBYKV) projesiyle çocukların küçük yaşlardan itibaren okullarında yetim çocuklarla ilgili bir bilinç kazanmaları temin edilmesi
 Yukarıda belirtilen önerilerin ve sonrasında “yetimlerle” ilgili alınan kararların takibi için İİT bünyesinde ve ilgili ülkelerde aktif bir sekretarya oluşturulması. (Orphan Found)
 İslam dünyasının yetim çocuklarla ilgili yapılacak çalışmaların takibi için bir bilgi havuzu oluşturularak İİT’ye üye ülkeler arasında hızlı iletişim kurulması, geçişkenlik ve işbirliği ortamı oluşturulması

> "Dünya'da Yetim Gerçeği" raporuna ulaşmak için tıklayınız

İlgili haberler
Tümünü gör
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı ve çok sayıda uluslararası sivil toplum kuruluşunun organize ettiği Özgürlük Filosu, Gazze için yola çıkmaya hazırlanıyor. Filoya katılım için başvuru süreci devam ediyor.
04.04.2024
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayının ilk 20 gününde 60 bin kişiye iftar verdi.
03.04.2024
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Uluslararası Özgürlük Filosu için satın alımı yapılan iki gemide incelemelerde bulundu. Yıldırım burada yaptığı açıklamada, “Bu yük gemisi 5 bin 500 ton kapasiteli, adı Anadolu. Ülkemizin yardımlarını ve merhametini yüklenerek Gazze’ye ulaştıracak. Diğer gemimizin adı, Vicdan. Bu gemi de dünyadaki vicdan sahibi aktivistleri alacak ve dünya vicdanını Gazze sahillerine ulaştıracak” dedi.
27.03.2024