İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
İHH 50 bin yetim sayısını aştı
İHH İnsani Yardım Vakfı’nca 2007 yılında başlatılan “Sponsor Destek Sistemi” kapsamında sürekli destek kapsamına alınan 50 bininci yetim Suriyeli Reyyan Necmettin oldu.
Suriye 12.12.2014

İHH İnsani Yardım Vakfı’nca 2007 yılında başlatılan “Sponsor Destek Sistemi” kapsamında sürekli destek kapsamına alınan 50 bininci yetim Suriyeli Reyyan Necmettin oldu.

Dünya genelinde 135 ülke ve bölgede yardım çalışmalarını aralıksız sürdüren ve her geçen gün onlarca çocuğun hamiliğini üstlenen İHH, bu çalışmaları kapsamında 2007 yılında yetim çocuklara kendi ayakları üzerinde durana dek düzenli destek sağlayabilmek amacıyla "Sponsor Destek Sistemi" uygulamasını hayata geçirdi. Bu uygulama ile savaş, doğal afet, yoksulluk, hastalık vb. sebeplerle hem Türkiye'de hem de dünyanın başka ülke ve bölgelerinde babasını veya anne/babasını kaybetmiş olan yetim çocukların eğitimden sağlığa, sosyal yardımlardan kültürel desteklere kadar farklı alanlarda ihtiyaçları Türkiyeli hayırseverler tarafından karşılanması sağlanıyor.

Türkiye dâhil 49 ülkede uygulanan "Sponsor Destek Sistemi" kapsamında sürekli destek kapsamına alınan yetim sayısı bugün itibariyle 50 bin 905’e ulaştı.

İHH Yetim Biriminden alınan bilgiye göre 50 bininci yetim Suriyeli Reyyan Necmettin oldu. Babasını tıbbi imkânsızlıklar sebebiyle kaybeden Reyyan'ın annesi ise keskin nişancıların açtığı ateşte hayatını kaybetmiş.

[videoGaleri-525]

Suriye içerisindeki el- Birri Vettakva kampında anneannesi ve 4 kardeşiyle yaşayan 12 yaşındaki Reyyan, sponsorunun da "Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var" projesine katılan Necip Fazıl Ortaokulu 6F,G,H,I ve İ sınıflarının öğrencileri olduğu öğrenildi. Kış şartlarının gelmesiyle birlikte Reyyan ve milyonlarca insan Suriye’de daha zor şartlar altında yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Suriye’deki insanlar kış şartlarıyla birlikte daha fazla elin kendilerine uzanmasını bekliyorlar.

İHH Suriye Yetim Birimi, kampa giderek minik Reyyan ve ailesini ziyaret etti. Eriha'da doğan Reyyan, 4 kardeşleriyle yaşadıklarını evlerinin Esed ordusu tarafından yakıp yıkıldığını söyledi. Daha sonra bu kampa geldiklerini anlatan Reyyan, bir odada neneleriyle birlikte 5 kişi kaldıklarını, rüzgârdan yıkıldığını ancak İHH tarafından yeni bir eve sahip olduklarını söyledi.

Nenesine ev işlerinde yardım eden Reyyan burada arkadaşlarını çok sevdiğini dile getirerek, "Yarısıyla oynuyorum, diğer yarısıyla oynayamıyorum" diyor.

Reyyan son olarak yaşadığı sorunlar ve ihtiyaçlarıyla ilgili yöneltilen soruyu, "İHH bizim her ihtiyacımı karşılıyor. Bize yemek ve ekmek dağıtıyor, battaneyi verdi, evlerimizi onardı. Başka bir şeye ihtiyacımız yok" şeklinde cevaplıyor.

Yetim Dayanışma Günleri nedir?

İHH İnsani Yardım Vakfı, bu yıl "Yetim Dayanışma Günleri"nin 4'üncüsünü düzenledi. Şubat, Mart ve Nisan aylarını kapsayan bu günlerde yetim sponsorluk faaliyetleri farklı ülkelerde birbirinden farklı yüzlerce proje ile hayata geçiriliyor. Bu yıl ise 49 ülkede 350 proje uygulandı.

2014 Yetim Dayanışma Günleri için hazırlanan 350 projenin 149'u ise Türkiye'nin Adana, Ankara, Antalya, Batman, Bitlis, Bursa, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, İskenderun, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kayseri, Kocaeli, Konya, Mardin, Mersin, Sakarya, Sivas, Şanlıurfa, Trabzon, Uşak, Van, Yalova, Zonguldak illerinde uygulandı.

Afganistan, Arakan, Arnavutluk, Bangladeş, Bosna-Hersek, Burkina Faso, Cibuti, Çad, Çeçenistan, Endonezya, Etiyopya, Filipinler, Filistin, Gana, Gürcistan, Haiti, Irak, Kazakistan, Keşmir, Kırgızistan, Kosova, Lübnan, Makedonya, Mısır, Moritanya, Nepal, Pakistan, Preşova, Ruanda, Sancak, Sierra Leone, Somali, Sri Lanka, Sudan, Suriye, Tacikistan, Tanzanya, Tayland, Yemen ve Ekvador'da ise 197 proje gerçekleştirildi. Bunlar arasında yardımlaşma projeleri kadar, Somali'ye dikiş makineleri, Gazze'ye bakkal dükkânları, Türkiye içindeki yetim ailelerinin evlerinin tadilatı gibi kalkınma projeleri öne çıkıyor.

 

Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var" kampanyası

İHH, Türkiye'nin tüm kesimlerini yetim seferberliğine dahil edebilmek amacıyla 2013 yılında Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı destekli "Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var" adıyla bir kampanya başlatmıştı. Şu an da kampanyaya Eğitim Bir-Sen de destek veriyor.

İHH Yetim Biriminden alınan bilgiye göre kampanya kapsamında 80 ilde binlerce okulda çalışmalar aktif olarak yürütülüyor.

 

Sponsor Destek Sistemi nedir?

İHH kuruluşundan itibaren yetim çalışmalarını eğitim, sağlık, barınma vb. sosyal yardım projeleriyle dönemsel yardımlar ve düzenli yardımlar olmak üzere iki ayrı kategoride sürdürüyor. 2007 yılından itibaren geliştirdiği Sponsor Aile Sistemi çerçevesinde ise Türkiye ile birlikte dünyadaki 49 ülke ve bölgede 50 bin 905 yetimi düzenli yardımlarla destekliyor.

İlgili haberler
Tümünü gör
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
İHH YouTube kanalında yayınlanan "Benim Ailem" serisinin yeni bölümü yayınlandı. Benim Ailem ekibi bu bölümde, Azerbaycan’ın Şeki şehrinde bir yetim ailesi olan Çelebiyev ailesine taşıma aracı murayev hediye etti.
22.02.2024
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak olarak bilinen Şef Burak Özdemir, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib iline yaptığı ziyaret kapsamında savaş mağduru ailelere yardım malzemeleri dağıtıp çocuklarla yemek yaptı. Özdemir, tüm dünyada savaşların sona ermesi ve iyiliğin yayılması için çağrıda bulundu.
22.02.2024
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından 2023 yılı boyunca Suriye'nin çeşitli bölgelerinde yaşayan savaş mağduru sivillere, 42 bin ton ağırlığında 1658 TIR dolusu insani yardım malzemesi ulaştırıldı.
01.02.2024