3 Ağustos 2012 tarihinde Kuala Lumpur’da yapılan toplantı sonrasında Myanmar hükümetinden insani yardım ulaştırma konusunda izin alan İslam İşbirliği Teşkilatı İnsani Yardım Departmanı (ICHAD), yapılacak yardımların ulaştırılmasında izlenecek somut adımları müzakere etmek üzere üye ülkelerin sivil toplum kuruluşlarını Katar’ın başkenti Doha’da bir araya getirdi.
Katar el-Hayriyye kuruluşunun ev sahipliğini yaptığı ve 43 İnsani Yardım Kuruluşunun 60 kişiyle temsil edildiği bir günlük toplantıda Arakan’a yapılacak yardımların İİT (İslam İşbirliği Teşkilatı) şemsiyesi altında ulaştırılması kararlaştırıldı.
Toplantıda, 3 Ağustos 2012 tarihinde Kuala Lumpur’da yapılan ilk toplantıdan sonra Myanmar’a giden İİT heyetinin Myanmar hükümetiyle yaptığı anlaşmanın detayları ve yardım kuruluşlarının bundan nasıl istifade edeceği müzakere edildi.
Arakan halkının en büyük probleminin vatansızlık olduğunu belirten insani yardımlardan sorumlu İİT Büyükelçisi Ata Mennan Buhit konuşmasında teşkilatın Arakan halkını korumak için yaptığı çalışmaları, Arakan ziyaretindeki gözlemlerini, Myanmar Hükümetiyle yapılan anlaşmanın getirdiği imkanları ve ihtiyaç duyulan yardım kategorilerini açıkladı.
Toplantıya Endonezya’dan katılan Eski Devlet Başkan Yardımcısı ve Endonezya Yardım Kurumu Başkanı Yusuf Kala Arakan krizinin tarihi, siyasi, etnik, kültürel, ekonomik ve dini boyutunun olduğunu, siyasi baskıların tek başına çözüm olamayacağı bununla birlikte karşı tarafa güven vererek insani yardımlar koridorunun açılmasının zaruretini dile getirdi.
Toplantıya İHH’yı temsilen katılan İHH Uluslararası İletişim ve Diplomasi Koordinatörü İzzet Şahin, İHH İnsani Yardım Vakfı’nın 17 yıldır Arakan halkını yalnız bırakmadığını ifade ederek İİT’nın yaptığı anlaşmayı önemsediklerini, gerektiğinde Türkiye Hükümeti’nin ve Türk Kızılayı’nın yaptığı anlaşmalardan da istifade edilebileceğini dile getirdi.
Arakan içerisine odaklanırken Bangladeş’te sayıları 500 bini aşan mültecilerin ihmal edilmemesi gerektiğini söyleyen Şahin, “Bu gün Arakan halkını bekleyen en kötü plan, Myanmar hükümetinin Müslüman azınlığı deniz sahillerinde oluşturacağı gettolara hapsetmesi planıdır. Bizim için tek alternatif, Arakan halkının kendi köylerine geri dönmesi benzer katliamlara karşı korunmalarıdır” dedi.
Toplantıda sunum yapan İİT, Katar el-Hayriyye ve Türk Kızılayı ise Arakan’daki son durumla ilgili bilgiler verdi. Yakılan köyler, yıkılan evler, camiler, okullar, tehcire zorlanan insanlar, Sittwe’de oluşturulan 30 kamptaki insani dram, sıkıyönetimin getirdiği zorluklar, ihtiyaçlar ve çözüm önerileri yapılan sunumların ana konusunu oluşturdu. 200 kişiye bir tuvaletin düştüğü kamplarda Müslümanların yerleştirildiği hangarlarda adım atılacak yer olmadığı hatırlatılıp acilen 8 bin eve ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.
Toplantıda sivil toplum kuruluşları Arakan için yardım taahhütlerinde bulundular. Tüm kurumlar tarafından taahhüt edilen 25 milyon dolarlık yardım bütçesinin 10 milyon dolarının İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından sağlanacağının açıklanması Türkiye halkının mazlum halklar için ne kadar duyarlı olduğunu bir kez gösterdi. Günübirlik toplantı basın açıklaması ile sona erdi.
İHH Arakan Faaliyet Raporu için tıklayınız
Online Bağış için tıklayınız
Banka Hesap Numaraları için tıklayınız