İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
İHH Kırım Tatarlarını yalnız bırakmıyor
İHH ve Uluslararası Mülteci Hakları Derneği üyelerinden oluşan bir heyet, Ukrayna’dan referandum sonucu ayrılarak Rusya’ya bağlanan Kırım bölgesini ziyaret etti.
Kırım 01.12.2014

İHH ve Uluslararası Mülteci Hakları Derneği üyelerinden oluşan bir heyet, Ukrayna’dan referandum sonucu ayrılarak Rusya’ya bağlanan Kırım bölgesini ziyaret etti.

İHH Başkan Yardımcılarından Osman Atalay ve Uluslararası Mülteci Hakları Derneği kurucu üyesi Ahmet Can’ın bulunduğu heyet, Kırım Meclis Başkan Yardımcısı Remzi İlyasov ve Bahçesaray Belediye Başkanı Rıfat Derdarof ile görüşerek bölgedeki son gelişmeler hakkında bilgi aldı.

Heyet daha sonra Akmescid, Gezlev, Bahçesray ve Aluşta bölgelerinde 1944’teki Kırım sürgününü yaşamış isimleri de ziyaret etti.

Görüşmelerde Ukrayna’nın doğusunda devam eden çatışmalar ve Kırım bölgesinde yaşayan Tatarların yeni süreçten beklentileri, umutları, tedirginlikleri paylaşıldı.

Atalay: Kırım Tatarları yalnızlık psikolojisine kapılmış

Görüşmeler hakkında bilgi veren İHH Başkan Yardmcısı Atalay, Kırım Tatarlarının referandum sonrası bölgenin Rusya’ya bağlanılmasıyla birlikte adeta Türkiye’den izole edilmiş yalnızlık psikolojinse kapıldıklarını belirterek, “Türkiye’nin Ukrayna toprak bütünlüğünü savunması, Kırım bölgesi ile kurulmuş olan bağların, THY ve resmi ilişkilerin askıya alınmasını üzüntüyle karşıladıklarına şahit olduk” dedi.

Kırım Tatarları mücadeleye devam etmekte kararlı

İHH ve Uluslararası Mülteci Hakları Derneği olarak yaptıkları Kırım ziyaretinin sonucunda Kırım halkının asla vatanlarını terk etmeyi düşünmediklerini ifade eden Atalay, “Dün Ukrayna bayrağı altında nasıl yaşam mücadelesi verildiyse bugün de Rus bayrağı altında inancımızın dilimizin mücadelesini vereceğiz anlayışı hakim” diye konuştu.

Atalay şöyle devam etti:

2 milyonluk Kırım bölgesinde yüzde 60 Rus, yüzde 25 Ukrayna nüfusunun yanında Tatarlar yüzde 15 ile 350 bin nüfusla azınlık teşkil etmektedir. 1944 yılında zorla sürgüne gönderilen Tatarlar, 1997 yılında ana vatana dönmeye başlamışlar. Çok zor şartlar altında Kırıma dönen Tatarlar, maalesef İslam dünyası ve Kırım diasporasından gereken ilgi ve alakayı görememiş. 23 yıldır Ukrayna yönetimi altında var olma mücadelesi verirken maalesef dini, kültürel ve sosyal haklarından mahrum bırakılmış olan Tatarlar, yeni Rusya federasyonu sürecine umut ve tedirginlikle bakıyorlar.”

Kırım Tatarlarının en büyük sıkıntısı

Atalay, Kırım Tatarlarının şuan en büyük sıkıntısının Kırım dışındaki Batı ve Ukrayna ile hareket edilmesini savunan diaspora ile Kırım’da yaşayan Tatarların yeni federasyon ile çalışan grup arasındaki görüş ayrılığı olduğunu savundu.

Kırım Tatarlarının ne Ukrayna ne de Rusya arasında bir tercihe zorlanmaması gerektiğini ifade eden Atalay, “Tatarlar, kendi haklarının mücadelesini birlik beraberlik içinde ortak bir hedef ve politika çerçevesinde gerçekleştirmenin yollarını aramalıdır” dedi.

İHH 1998’den beri kırım tatarlarının yanında

İHH, 1998 yılından bu yana Kırım bölgesinde Kurban, Ramazan, eğitim yardımı ve cami yapımı ile her zaman Kırım Tatarlarının yanında oldu. İHH olarak zorlu geçiş döneminde de Kırım Tatarlarının yanında olacak. Diplomatik, siyasi, kültürel, sosyal ihtiyaçlarının karşılanması için tüm sivil toplum kurumlarını bu zor günde Tatar kardeşlerimizin yanında olmaya çağırıyoruz.

İlgili haberler
Tümünü gör
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Uluslararası Özgürlük Filosu için satın alımı yapılan iki gemide incelemelerde bulundu. Yıldırım burada yaptığı açıklamada, “Bu yük gemisi 5 bin 500 ton kapasiteli, adı Anadolu. Ülkemizin yardımlarını ve merhametini yüklenerek Gazze’ye ulaştıracak. Diğer gemimizin adı, Vicdan. Bu gemi de dünyadaki vicdan sahibi aktivistleri alacak ve dünya vicdanını Gazze sahillerine ulaştıracak” dedi.
27.03.2024
İHH’dan Suriye’deki 15 bin aileye kış yardımı
İHH’dan Suriye’deki 15 bin aileye kış yardımı
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından ‘‘İyilik Soğuk Geçirmez’’ sloganıyla yürütülen kış kampanyası kapsamında Suriye’nin kuzeyindeki 15 bin 744 aileye kömür, battaniye, sünger yatak, gıda kolisi, mont ve çizme gibi yardım malzemeleri dağıtıldı.
20.03.2024
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
İHH YouTube kanalında yayınlanan "Benim Ailem" serisinin yeni bölümü yayınlandı. Benim Ailem ekibi bu bölümde, Azerbaycan’ın Şeki şehrinde bir yetim ailesi olan Çelebiyev ailesine taşıma aracı murayev hediye etti.
22.02.2024