2011 yılında başlayan savaşın 10 yılı geride bıraktığı Suriye'de yüz binlerce sivil hayatını kaybederken 6 milyondan fazla insanda mülteci konumuna düştü.
Suriye'de halk ayaklanmaları, 15 Mart 2011'de bir grup öğrencinin okul duvarına rejim karşıtı slogan yazmasıyla başladı ve Esed rejiminin gösterileri şiddetle bastırmaya çalışması nedeniyle iç savaşa dönüştü.
İHH ise mevcut krizin başladığı ilk andan bu yana Suriye halkını yalnız bırakmayarak mülteciler için 1 milyar 675 milyon TL tutarında insani yardım çalışması gerçekleştirdi.
Suriye’ye son 10 yıl içerisinde 22 bin TIR dolusu insani yardım malzemesi ulaştıran İHH, bu çalışmaları sınırın her iki tarafındaki 14 ofiste, 787 personel ve gönüllüyle sürdürüyor.
İHH’nın Suriye’de 10 Yıllık Çalışma Özeti
İHH son 10 yılda Suriyeli mülteciler için 1 milyar 675 milyon TL tutarında insani yardım çalışması gerçekleştirdi.
Vakıf, Suriye’deki çalışmalarını sınırın her iki tarafında kurulan 14 ofis ile sürdürüyor. Bu ofislerde 787 personel ve gönüllü hizmet veriyor.
Son 10 yıl içerisinde temel gıdadan elbiseye, ilaçtan hijyen ürünlerine kadar çeşitli insani yardım malzemelerinden oluşan yaklaşık 22 bin TIR dolusu insani yardım malzemesi ulaştırıldı.
150 binden fazla insanın yaşadığı 6 konteyner kent ve 25 çadır kent kuruldu. Bunun yanı sıra Türkiye tarafındaki Elbeyli ve Öncüpınar konteyner kentlerine 2 binden fazla konteyner yerleştirildi.
2017 yılında Hatay’da açılan Reyhanlı Eğitim Köyü’nde savaş travması yaşayan çocuklara yönelik eğitim, gelişim ve psikososyal destek hizmetlerini bir arada sunma kabiliyetiyle Bütünsel Eğitim Modeli uygulanmaktadır. Tesis 100 dönüm arazi üzerine kurulu olup eğitim köyümüzde farklı yaş gruplarından anaokulu, ilkokul, orta ve lise seviyelerinde bin çocuğa eğitim ve gelişim hizmetleri sunmaktadır.
Halen 18 binden fazla Suriyeli yetim çocuğa sponsorluk sistemi kapsamında sosyal nakdi yardım yapılıyor. Kurulan, işletilen ve dönemsel desteklenen 16 yetim evinde 1.037 aile, 4.618 kişi faydalanıyor.
1 üniversite,1 Sağlık Yüksek Okulu, 36 okul açıldı; 350 binden fazla öğrencinin eğitim ihtiyaçları karşılandı.
Birçok bölgede mescit inşa edilerek özellikle kamp ortamlarında yaşayan sivillerin toplu olarak ibadet edebilecekleri alanlar tesis edildi.
Ayda 1,5 ton sargı bezi üretebilen 1 sargı bezi fabrikası kuruldu, 710 ambulans ve hasta nakil aracı gönderildi.
7 sağlık tesisi ve mobil hastane kuruldu. Mültecilere hizmet veren birçok hastaneye tıbbi cihazlar, hasta yatakları, medikal malzemeler ve jeneratör ulaştırıldı.
82 Sağlık Merkezi ve 51 Hastane dönemsel olarak destekleniyor. Bu faaliyetten yıllık 900 bin hasta faydalanıyor.
Uzuv kaybı yaşayan siviller için 3 ortez-protez merkezi kuruldu. 38 su kuyusu, 16 su deposu açıldı.
Günde 750 bin ekmek üretme kapasitesine sahip fırınlar, 60 bin kişilik yemek hazırlayabilecek mutfaklar kuruldu, işletiliyor veya dönemsel olarak destekleniyor.
İçerisinde her biri 75 metrekarelik 100 ev, okul, camii, sağlık merkezi ve sosyal binalar yer alan, 500 kişinin yaşadığı Rahmet Köyü inşa edildi.
Ayrıca Suriyeli sivillerin barınma ihtiyacını giderebilmek amacıyla her biri 65 metrekare olan 11 apartmanda 132 adet daire inşa edilerek bölge halkına teslim edildi.
2019 yılının Aralık ayında başlayan göç hareketliliği nedeniyle hayata geçirilen ‘Mazluma Çatı Ol’ kampanyası kapsamında 14 bin adet briket ev inşa edildi.
Eşini kaybeden kadınların geçimlerini sağlayabilmesi için Reyhanlı’da 2 terzihane kuruldu.
Yaklaşık 2 bin bombalama olayı sonrası yangın ve enkazda yaralı kurtarma operasyonu gerçekleştirmiş olan sivil savunma ve arama kurtarma ekibi kuruldu.
Açılan meslek edindirme kurslarıyla 2 binden fazla kişi mesleki olarak yetiştirildi. Rehabilite olmalarına destek verildi.
Kurulan ve dönemsel olarak çalıştırılan 32 hayır çarşısı ile yüz binlerce ihtiyaç sahibi kıyafet ihtiyaçlarını kendi beğenilerine göre ücretsiz olarak giderebilme olanağına kavuştu.