İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
İHH ekipleri Somali’ye hareket etti
Son 60 yılın en büyük kuraklığına maruz kalan Somali’de insanlar açlık ve kuraklık ile mücadele ediyor. Yüz binlerce insan komşu ülkelere sığınırken, Somali’de açlıktan dolayı ölümlerde ciddi artış gö
Somali 20.07.2011

Afrika'nın doğusunda yaşanan kuraklık beraberinde çok büyük bir tehlikeyi getirdi. Kara Kıta’da kuraklık, en az 10 milyon kişiyi etkilemiş durumda. Bölgede kuraklıktan en fazla etkilenen ülkenin ise Somali olduğu gözleniyor. Kuraklık ve kuraklığın tetiklediği açlık, çaresiz durumdaki yüz binlerce Somalilinin komşu ülkeler Kenya ve Etiyopya'ya göç etmesine sebep oldu. Zaten ülkeden yaşanan istikrarsızlık ve ekonomik sıkıntılardan dolayı hayata tutunmakta zorlanan Somali halkı yaşanan kuraklık ile büyük bir darbe daha yedi. Bu yılın başında acil yardıma ihtiyacı olanların sayısının 6,3 milyondan, bugün çoğunluğu Kenya'da olmak üzere, 10 milyona çıktığı belirtiliyor.

BM AÇLIK SALGININI İLAN EDECEK

Yaşanan kuraklık ve devam eden etkileri sonrasında Birleşmiş Milletler’in, kuraklığın ve yoksulluğun hüküm sürdüğü Bakool ve Aşağı Shabele'de açlık salgını ilan edeceği kaydedildi. Somali’deki çocukların yüzde 30'u yetersiz beslenme ile karşı karşıya kalırken, günde her 10 bin çocuktan dördünün hayatını kaybettiği ifade  ediliyor.

Somali'de son olarak 1992'de açlık salgını ilan edilmiş, iç savaşta yaşanan açlık salgınında 200 bin kişi hayatını kaybetmişti. Ancak bu sefer çok daha fazla ölüm söz konusu olacağından korkuluyor. Kuraklığın daha önceki yıllara oranlara bu kadar sert geçmesinin en önemli nedeni çiftlik hayvanlarının ölümü olarak görülüyor. Somali halkının çoğunluğunun göçebe ve hayvancılık yaptığı biliniyor.

Bölgede yaşanan insani dramın ardından İHH İnsani Yardım Vakfı harekete geçti. İHH, Somali’ye 4 kişiden oluşan bir acil yardım ekibi gönderdi. Öncelikli olarak Kenya’ya gidecek olan İHH ekibi, Kenya-Somali sınırına sığınan ve yaklaşık 400 bin kişinin yaşam mücadelesi verdiği kamplarda çalışmalar yürütecek. İHH ekibi daha sonra Somali’ye geçerek acil yardım çalışmalarına burada devam edecek. Vakfımız öncelikli olarak bölgede acil yardım çalışmaları yürütecek ve yapılacak denetimler sonrasında bölgede neler yapılabileceğine dair rapor hazırlayacaklar. Bu süreçte halkımızın yaklaşan Ramazan ayı öncesinde açlıkla mücadele eden Somali halkına desteklerini bekliyoruz.

Online Bağış için Tıklayınız.

Banka Hesap Numaraları için Tıklayınız.

İlgili haberler
Tümünü gör
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayının ilk 20 gününde 60 bin kişiye iftar verdi.
03.04.2024
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Uluslararası Özgürlük Filosu için satın alımı yapılan iki gemide incelemelerde bulundu. Yıldırım burada yaptığı açıklamada, “Bu yük gemisi 5 bin 500 ton kapasiteli, adı Anadolu. Ülkemizin yardımlarını ve merhametini yüklenerek Gazze’ye ulaştıracak. Diğer gemimizin adı, Vicdan. Bu gemi de dünyadaki vicdan sahibi aktivistleri alacak ve dünya vicdanını Gazze sahillerine ulaştıracak” dedi.
27.03.2024
İHH’dan Suriye’deki 15 bin aileye kış yardımı
İHH’dan Suriye’deki 15 bin aileye kış yardımı
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından ‘‘İyilik Soğuk Geçirmez’’ sloganıyla yürütülen kış kampanyası kapsamında Suriye’nin kuzeyindeki 15 bin 744 aileye kömür, battaniye, sünger yatak, gıda kolisi, mont ve çizme gibi yardım malzemeleri dağıtıldı.
20.03.2024