İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
6 bin katarakt hastası yeniden görecek
İHH İnsani Yardım Vakfı, “Afrika da 100.000 Ameliyat Projesi” kapsamında Mart ve Nisan aylarında Afrika’dan 9 ülkede toplam 6 bin katarakt ameliyatı gerçekleştirecek.
Afrika, Çad, Etiyopya, GüneyAfrikaCumhuriyeti, Somali, Sudan 06.03.2014

İHH İnsani Yardım Vakfı, Afrika’da katarakt ameliyatlarına 2014 yılında da devam ediyor. ''Siz görürseniz onlar da görecek'' sloganıyla Afrika'da başlatılan katarakt projesi kapsamında bugüne kadar Afrika genelinde 76 bin 45 katarakt ameliyatı gerçekleştiren İHH, Mart ayında yeni ameliyatlar yapmaya hazırlanıyor.

Türkiye’deki hayırseverlerin bağışlarıyla “Afrika da 100.000 Ameliyat Projesi” kapsamında yapılacak ameliyatların 1.500’ü Charity and Development Association ve Fitsum Birhan Hospital kuruluşları ile Etiyopya'da, 1.000’i Zamzam Vakfı ile Somali’de gerçekleştirilecek. Sightsaver ile Tanzanya ve Uganda'da 1.000, Mali ve Mozambik’te 500, yine River Poor Charity Organization ile Sudan'da 500 katarakt ameliyatı yapılacak.

KATARAKT AFRİKA’DA ÇOK YAYGIN GÖRÜLÜYOR

Genç yaştaki hastaların yoğunluğu dikkat çekici düzeyde olmakla birlikte tedaviye erişememekten kaynaklı oldukça ileri vakalara rastlanabiliyor. Ameliyatların merkezi olarak belirlenen Somali’de yetersiz ve kötü beslenme ile yoğun güneş ışınlarının neden olduğu katarakta bağlı körlük vakaları oldukça yaygın. Siyasi istikrarsızlık, iç çatışmalar ve kıtlıkla mücadele eden ülkede insanların büyük çoğunluğu ömürleri boyunca belki hiç doktor yüzü görmüyor. Katarakt hastaları da ülkede sınırlı sayıda bulunan göz doktorlarına ya hiç ulaşamıyor ya da ameliyatların maddi boyutunu karşılayamıyor.

AFRİKA’DA 10 MİLYON GÖRME SORUNLU İNSAN BULUNUYOR

Afrika genelinde 10 milyon görme sorunu yaşayan insanın bulunduğu ve bunlardan 5 milyonunun katarakt nedeniyle göremediği istatistiklerle ortaya konan bir gerçek. Kötü beslenme, vitamin eksikliği, güneş ışıklarının dik açıyla gelmesi (ultraviyole ışınlara maruz kalma) gibi faktörlerin Afrika'da yoğun olarak görülmesi ve tedavi imkanlarının yetersiz olması nedeniyle, her yıl 600 bin kişinin bu sayıya eklendiği kaydediliyor.

Etiyopya'da ise 500 bin katarakt hastası bulunurken, her yıl bu sayıya 50 bin kişi ekleniyor. Yaklaşık 83 milyon nüfusu bulunan Etiyopya genelinde 200 göz doktorunun bulunduğu belirtiliyor. Göz doktoru sıkıntısı nedeniyle özellikle çöl bölgesi, kırsal kesimlerdeki insanların ameliyat olmalarının çok zor olduğu belirtildi. Ülkede görme engellilerin yüzde 50'sinin görememe nedenini katarakt hastalığı oluşturuyor.
İHH katarakt kampanyasına sadece maddi destek sağlayarak değil tıbbi ekipman ve gönüllü doktor desteği de veriyor.

Katarakt ameliyatının maliyeti

Katarakt ameliyatının maliyeti ülkeden ülkeye değişmekle birlikte, tek göz için ortalama 200 TL’ye bu ameliyat yapılabiliyor. Her bir göz ameliyatının 200 TL maliyetle yapılmasına karşın, daha düşük miktardaki bağışlar da bir araya gelerek gözlerin ışığa kavuşmasına yardımcı olabilecek.

Kampanyaya katılım

İHH İnsani Yardım Vakfı’na bağışta bulunarak kampanyaya katılabilirsiniz.
1. İHH İnsani Yardım Vakfı merkezine gelerek nakdi olarak yardımda bulunabilirsiniz.
2. Online bağış sistemini kullanarak internet üzerinden bağış yapabilirsiniz.
3. Bağışınızı, sitemizde yer alan banka hesap numaralarına havale ile gönderebilirsiniz.
4. Bağışınızı, sitemizde yer alan posta çeki hesabına yatırabilirsiniz.
Ayrıca KATARAKT yazıp 3072'ye göndererek 5 TL bağışta bulunabilirsiniz.

İlgili haberler
Tümünü gör
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı ve çok sayıda uluslararası sivil toplum kuruluşunun organize ettiği Özgürlük Filosu, Gazze için yola çıkmaya hazırlanıyor. Filoya katılım için başvuru süreci devam ediyor.
04.04.2024
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayının ilk 20 gününde 60 bin kişiye iftar verdi.
03.04.2024
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Uluslararası Özgürlük Filosu için satın alımı yapılan iki gemide incelemelerde bulundu. Yıldırım burada yaptığı açıklamada, “Bu yük gemisi 5 bin 500 ton kapasiteli, adı Anadolu. Ülkemizin yardımlarını ve merhametini yüklenerek Gazze’ye ulaştıracak. Diğer gemimizin adı, Vicdan. Bu gemi de dünyadaki vicdan sahibi aktivistleri alacak ve dünya vicdanını Gazze sahillerine ulaştıracak” dedi.
27.03.2024