İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
İHH’nın ulaştığı 40 bininci yetim Suriyeli Ahmet oldu
İHH İnsani Yardım Vakfınca 2007 yılında başlatılan “Sponsor Destek Sistemi” kapsamında sürekli destek kapsamına alınan 40 bininci yetim Suriyeli Ahmet oldu.
18.03.2014

Dünya genelinde 135 ülke ve bölgede yardım çalışmalarını aralıksız sürdüren ve her geçen gün onlarca çocuğun hamiliğini üstlenen İHH, bu çalışmaları kapsamında 2007 yılında yetim çocuklara kendi ayakları üzerinde durana dek düzenli destek sağlayabilmek amacıyla “Sponsor Destek Sistemi” uygulamasını hayata geçirdi. Bu uygulama ile savaş, doğal afet, yoksulluk, hastalık vb. sebeplerle hem Türkiye’de hem de dünyanın başka ülke ve bölgelerinde babasını veya anne/babasını kaybetmiş olan yetim çocukların eğitimden sağlığa, sosyal yardımlardan kültürel desteklere kadar farklı alanlarda ihtiyaçları Türkiyeli hayırseverler tarafından karşılanması sağlanıyor.

Türkiye dâhil 46 ülkede uygulanan “Sponsor Destek Sistemi” kapsamında sürekli destek kapsamına alınan yetim sayısı bugün itibariyle 40 bini buldu.

İHH Yetim Biriminden alınan bilgiye göre 40 bininci yetim, İHH’nın Kilis sınırına yakın bir bölgede açtığı Şemmarin Konteynır Kentinde annesi, teyzesi, anneannesi ve kardeşleriyle yaşayan Ahmed El Hüseyin oldu. Babası Halep’te şehit düşen 10 yaşındaki Ahmet’in sponsorunun da “Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var” projesine katılan Bağcılar'daki Kazım Karabekir Ortaokulu 6K sınıfının olduğu öğrenildi.

İHH Suriye Yetim Çalışmaları Koordinatörü Muhammet Karadağ, kampa giderek minik Ahmet ve ailesini ziyaret etti. Ahmet, Kazım Karabekir Ortaokulu 6K sınıfındaki kardeşlerinin selamlarını getiren abisi Karadağ’a burada yaşadıklarını ve gelecek hayallerini anlattı.

3 erkek ve bir kız kardeşi olan Ahmet’in babası, yaklaşık 8 ay önce Halep'te şehit düşmüş. Babasını kaybettikten sonra çok sıkıntı çektiklerini anlatan Ahmet, "Amcalarımız bizi kovdular. Evimizden ayrıldık. Halep, Mercie'den çıkıp Şemmarin’e geldik” diyor.

Şehit aileleri için yapılmış bir konteynırda 7 kişi birlikte kalan Ahmed, okulunu çok sevdiğini ama burada en çok sevdiği şeyin parkta kaydıraklarda kaymak olduğunu dile getiriyor.

Annesine ev işlerinde yardım eden minik Ahmet, evin erkeği olarak aşevinden yemek almaya gidiyor, konteynıra su taşıyormuş.

Ahmet'in çok arkadaşı var burada. Hepsini çok sevdiğini dile getiren Ahmet, "yarısıyla oynuyorum, diğer yarısıyla oynayamıyorum" diyor.

Eğitim durumuyla ilgili de bilgi veren Ahmet, savaş başlamadan önce bir yıl okula gitmiş. Şimdi ise kampta açılan okula gidiyor. Büyüyünce doktor olmak isteyen Ahmet, nedenini “Kimse hastalanmasın” diye açıklıyor. Okuldan kalan zamanını kitap okuyarak geçirdiğini söyleyen Ahmet, “Kur’an okuyorum. Bir de fıkralar, komik şeylerin olduğu kitapları seviyorum” diyor.

Ahmet son olarak yaşadığı sorunlar ve ihtiyaçlarıyla ilgili yöneltilen soruyu, "İHH bizim her ihtiyacımı karşılıyor. Bize yemek ve ekmek dağıtıyor, battaneyi verdi, okul açtı. Başka bir şeye ihtiyacımız yok” şeklinde cevaplıyor.

 

Yetim Dayanışma Günleri nedir?

İHH İnsani Yardım Vakfı, bu yıl "Yetim Dayanışma Günleri"nin 4'üncüsünü düzenliyor. Şubat, Mart ve Nisan aylarını kapsayan bu günlerde yetim sponsorluk faaliyetleri uyguladığımız ülkelerde birbirinden farklı yüzlerce projeler hayata geçiriliyor. Bu yıl ise 41 ülkede 350 proje ile 65.000 yetim çocuğa ulaşmayı hedefliyoruz.

2014 Yetim Dayanışma Günleri için hazırlanan 350 projenin 149’u iseTürkiye’nin Adana, Ankara, Antalya, Batman, Bitlis, Bursa, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, İskenderun, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kayseri, Kocaeli, Konya, Mardin, Mersin, Sakarya, Sivas, Şanlıurfa, Trabzon, Uşak, Van, Yalova, Zonguldak illerinde uygulanacak.

Afganistan, Arakan, Arnavutluk, Bangladeş, Bosna-Hersek, Burkina Faso, Cibuti, Çad, Çeçenistan, Endonezya, Etiyopya, Filipinler, Filistin, Gana, Gürcistan, Haiti, Irak, Kazakistan, Keşmir, Kırgızistan, Kosova, Lübnan, Makedonya, Mısır, Moritanya, Nepal, Pakistan, Preşova, Ruanda, Sancak, Sierra Leone, Somali, Sri Lanka, Sudan, Suriye, Tacikistan, Tanzanya, Tayland, Yemen ve Ekvador’da ise 197 proje gerçekleştirilecek. Bunlar arasında yardımlaşma projeleri kadar, Somali’ye dikiş makineleri, Gazze’ye bakkal dükkânları, Türkiye içindeki yetim ailelerinin evlerinin tadilatı gibi kalkınma projeleri öne çıkıyor.

Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var" kampanyası

İHH, Türkiye’nin tüm kesimlerini yetim seferberliğine dahil edebilmek amacıyla 2013 yılında Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı destekli “Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var” adıyla bir kampanya başlatmıştı. İHH Yetim Biriminden alınan bilgiye göre kampanya kapsamında 80 ilde 1700 okul ve Kur'an kursu, 5 bin 500 üzerinde de sınıfa ulaşıldı.

Sponsor Destek Sistemi nedir?

İHH kuruluşundan itibaren yetim çalışmalarını eğitim, sağlık, barınma vb. sosyal yardım projeleriyle dönemsel yardımlar ve düzenli yardımlar olmak üzere iki ayrı kategoride sürdürüyor. 2007 yılından itibaren geliştirdiği Sponsor Aile Sistemi çerçevesinde ise Türkiye ile birlikte dünyadaki 41 ülke ve bölgede 40 bin yetimi düzenli yardımlarla destekliyor.

Bir yetimin aylık barınma, beslenme, sağlık ve eğitim masraflarını katkı sağlayan sponsorluk bedeli 90TL’dir.

>Yetim Sponsorluk Formunu doldurmak için tıklayınız

>Online Bağış için tıklayınız

>Banka Hesap Numaraları için tıklayınız

İlgili haberler
Tümünü gör
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
İHH YouTube kanalında yayınlanan "Benim Ailem" serisinin yeni bölümü yayınlandı. Benim Ailem ekibi bu bölümde, Azerbaycan’ın Şeki şehrinde bir yetim ailesi olan Çelebiyev ailesine taşıma aracı murayev hediye etti.
22.02.2024
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak olarak bilinen Şef Burak Özdemir, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib iline yaptığı ziyaret kapsamında savaş mağduru ailelere yardım malzemeleri dağıtıp çocuklarla yemek yaptı. Özdemir, tüm dünyada savaşların sona ermesi ve iyiliğin yayılması için çağrıda bulundu.
22.02.2024
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından 2023 yılı boyunca Suriye'nin çeşitli bölgelerinde yaşayan savaş mağduru sivillere, 42 bin ton ağırlığında 1658 TIR dolusu insani yardım malzemesi ulaştırıldı.
01.02.2024