İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Suriye 2015 Faaliyet Raporu
İHH İnsani Yardım Vakfı olarak, krizin başlangıcından bu yana hem Suriye içerisinde yerinden edilen hem de ülke dışına göçen mültecilerin mağduriyetlerini gidermek için gayret gösteriyoruz.
Suriye 10.02.2016

Beş yıl önce rejimin baskı ve katliamlarıyla başlayan Suriye krizi, iç savaşın da ötesinde artık onlarca ülkenin dahil olduğu büyük bir savaşa dönüşmüş durumda. Savaş nedeniyle 300 bine yakın insan hayatını kaybetti, binlercesi hapse atıldı, 5 milyonu aşkın insan da hayatta kalabilmek için evini terk edip başka ülkelere sığındı. Türkiye, 2 milyonu aşkın Suriyeliyi misafir ederek en fazla mülteci barındıran ülkeler arasında ilk sırada. Binlerce yıllık geçmişiyle farklı kültürlere ev sahipliği yapan Suriye, şimdilerde harabeden farksız. İnsani durumun gittikçe kötüleştiği topraklar büyük bir yıkım yaşıyor. 2015 yılında Suriye içerisindeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırdığımız 266.187.000 ekmek, bu büyük yıkımın ve mağduriyetin boyutlarını anlatan örneklerden sadece biri.

İHH İnsani Yardım Vakfı olarak, krizin başlangıcından bu yana hem Suriye içerisinde yerinden edilen hem de ülke dışına göçen mültecilerin mağduriyetlerini gidermek için gayret gösteriyoruz. Acil, barınma, giyim, eğitim, sağlık, gıda gibi ihtiyaçların karşılanması için gerçekleştirilen temel yardımların yanı sıra Suriye içerisinde kurulan yetimhane, su kuyusu, fırın, konteyner kent, aşevi, değirmen, hastane gibi kalıcı eserlerle mağdur Suriyeliler üzerindeki savaşın yıkıcı etkisi hafifletilmeye çalışılıyor.

Vakfımızın Suriye çalışmaları Reyhanlı, Kilis, Şanlıurfa ve Yayladağı olmak üzere 4 ayrı merkezden yürütülüyor. Suriye içerisinde kurulan Bab’ul-Hava, Bab’us-Selam ve Türkmendağı ofisleri ise bu merkezlerin koordinasyonuyla hizmet veriyor. Koordinasyon merkezleri aynı zamanda, diplomatik ve uluslararası toplantılara ev sahipliği yapma gibi görevler de üstleniyor. 643 İHH personeli ve gönüllüsü Suriye çalışmalarında aktif olarak görev yapıyor.

 

2013 yılında 23 dönümlük arazi üzerinde inşa edilen Reyhanlı koordinasyon merkezi 5 bin metrekarelik depolara, günde 130 bin ekmek üreten fırına sahip. Aynı zamanda burada 16 farklı uluslararası kurumun ofisi bulunuyor.

 


 

2015 yılında Suriye içerisinde insani yardım alanındaki faaliyetlerimiz:

 

  • 104.211 yetime yardım ulaştırıldı.

 

  • 2.074 yetim çocuk Yetim Sponsorluk Sistemi’ne dahil edildi. (İHH’nın Suriye’de bakımını üstlendiği 5 bini aşkın yetim bulunuyor.)

 

  • 5 yetim evi kuruldu. (Yeni açılan yetim evlerinde 213 yetim kalıyor.)

 

  • 6.450 kişi geçirdiği travmalardan dolayı psikolojik destek aldı.

 

  • 8 okul açıldı. (İHH’nın Suriye’de açtığı 24 okul bulunuyor.)

 

  • Türkiye’de 202, Suriye’de 140 olmak üzere 342 okul lojistik olarak desteklendi.

 

 

  • 22.252 Ramazan kumanyası ulaştırıldı.

 

  • 6.550 Kurban hissesi ve 1.977 Adak-Akika kurbanı 81.875 aileye ulaştırıldı.

 

  • 3 konteyner kent, 1 çadır kent kuruldu.

 

İHH’nın inşa ettiği toplam 9 konteyner kent ve 13 çadır kentte 62.000 insan yaşıyor.

 


 

  • 2 fırın açıldı. (İHH’nın Suriye’de açtığı 10 fırın bulunuyor. 48 fırına ise un ve yakıt desteği veriliyor.)

 

  • 6 aşevi açıldı. (İHH Suriye’de toplam 22 aşevini destekliyor.)

 

18 dönüm arazi üzerinde 2014 yılında kurulan Kilis koordinasyon merkezinde günde 100 bin ekmek üreten fırın ve 50 bin kişiye yemek çıkaran mutfak bulunuyor.

 


 

  • 3 su kuyusu açıldı. (İHH’nın Suriye’de açtığı 21 su kuyusu bulunuyor.)

 

  • 4 cami, 7 mescit açıldı. (İHH’nın Suriye’de açtığı 6 cami ve 18 mescit bulunuyor.)

 

  • 1 hastane kuruldu. (İHH Suriye’de şimdiye kadar 7 hastane kurdu. 2015 yılında Türkiye ve Suriye’deki toplam 78 hastaneye lojistik ve tıbbi destek sağlandı.)

 

  • 150.000 tıbbi malzeme dağıtıldı. (Yatak, tekerlekli sandalye, koltuk değneği, ilk yardım çantası, ilaç, hijyen malzemesi)

 

  • 130.000 kişi sağlık taramasından geçirildi.

 


2015 yılında 95 dönüm arazi üzerinde temeli atılan Reyhanlı Çocuk Yaşam Merkezi tamamlandığında 990 savaş mağduru yetim çocuğun barınma, eğitim, sağlık, gıda gibi her türlü ihtiyaçlarının ev ortamında karşılanması, psikolojik yönden desteklenmesi hedefleniyor.

İlgili haberler
Tümünü gör
Suriye’deki 400 bin kişiye Ramazan yardımı
Suriye’deki 400 bin kişiye Ramazan yardımı
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayı boyunca 400 bin kişiye destek oldu.
10.04.2024
İHH, Gazze’de en çok yemek dağıtımı yapan kuruluşlardan
İHH, Gazze’de en çok yemek dağıtımı yapan kuruluşlardan
İHH, Gıda Güvencesi Sektörü’nde Uluslararası Koordinasyon Mekanizması verilerine göre Gazze'de günlük olarak en fazla sıcak yemek ve ekmek dağıtımı yapan uluslararası kuruluşlar arasında yer aldı. Çalışmalarını sürdüren vakıf, Dünya Gıda Programı (WFP) ile birlikte Ramazan’da da her gün 48 bin kişiye iftar yemeği ikramında bulunuyor.
18.03.2024
İHH Gazze’ye yönelik yardımlarına ara vermeden devam ediyor
İHH Gazze’ye yönelik yardımlarına ara vermeden devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı, işgalci İsrail’in saldırıları altındaki Gazze’ye insani yardım ulaştırmaya devam ediyor. Her gün 32 bin kişiye sıcak yemek dağıtımında bulunan vakıf; 7 Ekim’den bu yana gıda kolisi, battaniye ve tıbbi malzeme gibi farklı kalemlerde on binlerce Gazzeliye destek oldu.
16.02.2024