İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Nijer’de 5 günde 500 katarakt ameliyatı
Nijer’de hizmete açtığı Nijer Göz Hastanesi’nde Nijerli 8 doktor ve 16 personelin katılımıyla 5 günde 500 katarakt ameliyatı gerçekleştiriliyor.
Nijer 05.02.2015
İHH'nın Nijer’de hizmete açtığı Nijer Göz Hastanesi’nde Nijerli 8 doktor ve 16 personelin katılımıyla 5 günde 500 katarakt ameliyatı gerçekleştiriliyor.

İHH İnsani Yardım Vakfı’nın İslam Kalkınma Bankası, TİKA, AID ve Nijer Sağlık Bakanlığı işbirliği ile Nijer’in başkenti Niamey’de hizmete açtığı göz hastanesinde Şubat ayı içerisinde 8 doktor ve 16 personelin katılımıyla katarakt kampı düzenleniyor.

3 Şubatta başlayan ve 5 gün sürecek kamp boyunca her gün 100 katarakt ameliyatı yapılıyor.

Geçtiğimiz yıl Eylül ayında hizmete açılan Nijer Göz Hastanesi'nde bugüne kadar Türkiye’den giden 7 ayrı doktor ekibi yaklaşık 550 katarakt ameliyatı gerçekleştirdi.

 

7 yılda 80 bin ameliyat

İHH, 2007 yılında “Siz Görürseniz Onlar da Görecek” sloganıyla Afrika’da başlattığı katarak kampanyası kapsamında tam 80 bin insanın gözüne ışık oldu.

7 yıl içerisinde 13 Afrika ülkesinde 700 bin sağlık taraması gerçekleşirken, 297 bin göz muayene edildi ve 80 bin insanın ameliyatı gerçekleşti.

 

Afrika’da katarakt hastalığı

1,5 milyar Afrikalının yüzde biri ama iken 10 milyon amanın yarısı katarakt hastası.
Katarak göz içindeki lensin saydamlığını kaybederek bulanık bir görüntü almasıdır, tedavi edilmediğinde ise körlüğe sebep olmaktadır.

Katarak hastalığının sebebi ise yetersiz ve sağlıksız beslenme, temiz su ve hijyen sorunları, sürekli güneşe maruz kalınması sonucundaki UV ışınları ve en önemlisi de doktorların azlığı, yokluğudur.

Afrika’da ortalama 1.5 milyon insana bir göz doktoru düşmektedir. Katarak bazen yeni doğan çocuklarda görünen vakadır. Tedavi edilmediğinde körlüğe neden oluyor.Birçok insan 15 dakikalık basit bir ameliyatı olamadığı için hayatını karanlıkta sürdürmeye çalışıyor.

Sıcak hava, beslenme koşulları ve tedavi imkanlarının yetersizliği bu kataraktın körlüğe dönüşmesine neden olmaktadır.

 

İHH’nın katarak kampanyası

İHH’nın sürdürdüğü katarak kampanyası bir yandan gözlere ışık olurken diğer yandan göz kliniklerinin inşası ve bu vesileyle göz doktorlarının yetişmesini sağlamaktadır.

Sudan ve Nijer’de açılan göz hastaneleri ve göz klinikleri yüz binlerce insanın umudu olmuş durumda. “Siz Görürseniz Onlar da Görecek” ve Afrika katarak kampanyası için sadece 200 TL bağış yaparak, dünyanın diğer ucunda adını, adresini bilmediğiniz bir insanın sadece gözünü değil, karanlık dünyasını da aydınlatmış oluyorsunuz.

İlgili haberler
Tümünü gör
İHH ve Kuveytli kuruluş Gazze’ye insani yardım gemisi gönderdi
İHH ve Kuveytli kuruluş Gazze’ye insani yardım gemisi gönderdi
İHH İnsani Yardım Vakfı ve Kuveytli kuruluş Kuwait Society for Relief tarafından ortak hazırlanan insani yardım gemisi, Mersin Limanı’ndan Mısır Ariş Limanı’na doğru yola çıktı. Burada Mısır Kızılayı’na teslim edilecek yardım malzemeleri, ardından Gazze’ye ulaştırılacak. Gemide, birçok farklı kalemde 907 tonu aşkın malzeme yer alıyor.
14.04.2024
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı ve çok sayıda uluslararası sivil toplum kuruluşunun organize ettiği Özgürlük Filosu, Gazze için yola çıkmaya hazırlanıyor. Filoya katılım için başvuru süreci devam ediyor.
04.04.2024
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayının ilk 20 gününde 60 bin kişiye iftar verdi.
03.04.2024