Suriyeli mültecilerin en yoğun bulunduğu şehirlerden Kilis’te, İHH’nın desteğiyle yüz yıllık taş evler, yetim ailelere tahsis edildi.
Kilis, Suriyeli mültecilerin en yoğun olarak yaşadığı il. Suriye sınırına 10 kilometre uzaklıkta olan Kilis’in nüfusu 100 bin. Şehir, savaşın başladığı 2011 yılından bu yana mülteci akınına uğruyor. Suriye sınırındaki Cilvegözü Sınır Kapısı2na yürüme mesafesinde olan Kilis, kendi nüfusunun yarısından fazla mülteciye ev sahipliği yapıyor.
Şehrin mimarisiyle ünlü yüz yıllık taş evleri de artık yetim evleri olarak anılıyor. Her odasında bir yetim ailesinin barındığı evlerde yüzden fazla yetim yaşam savaşı veriyor.
Kilis’in tarihi taş ve kerpiç evleri eski canlı günlerine yeniden döndü. Her bir ailenin bir odada yaşadığı, birçok odası, tek bir banyosu, mutfağı olan ve yaşamın avluda sürdüğü, kalabalık ailelerin bir arada kaldığı bu evler yüzyıl sonra Suriyeli mültecilerle yeniden eski hallerini aldı.
12 yaşından küçük 110 yetimin sığınağı
Her bir odasında bir Suriyeli dul ve yetimin barındığı Kilis’in geleneksel evlerinin avluları Suriyeli yetimlerle dolu. Kilis İnsani Yardım Derneği tarafından oluşturulan yetim evlerinin tüm masrafları da dernek tarafından karşılanıyor.
8 farklı Kilis evinde 150 kişi yaşıyor. 0 - 12 yaş arası 110 yetimin anneleriyle kaldıkları bu evlere çoğu aile Halep’ten gelmiş. Bu yetim evlerinin bazılarında evlerde 5 aile kalıyor, bazılarında sayı 7’ye çıkıyor. Özellikle Azez bölgesine geçen yıl düzenlenen saldırılar bu evlerin aktif hale gelmesini sağladı.
İHH olmasa parça parça ölecektik
İHH İnsani Yardım Vakfının misafiri olarak bölgeye giden gazetecilerin ziyaret ettiği yetim evinde yedi aile kalıyor. Adile Ş. çocuklarıyla birlikte 5 aydır burada yaşıyor. Azez bölgesinden gelmişler. Olayları anlatırken o günlere geri giden Adile hanım; “Esed scud füzesi attığı zaman evim yıkıldı, tüm aileler kaçıştık, ama onlar yol boyunca bizi vurmaya devam etti. Babusselam kampına sığındık. Bizi çadırlarda da vurdular. Kendimizi Kilis’e attık. İHH beni buraya yerleştirdi. Onlar olmasaydı Esed’in bombalarıyla parça parça olarak ölecektik” diyor. Hala korktuğunu da üstüne basa basa dile getiriyor, ona göre Kilis Suriye’ye çok yakın çünkü.
Eşim bombadan değil, geçim derdinden öldü
Diğer yetim evinde ise 5 aile yaşıyor. 20’si çocuk. Halep’li bir Türkmen olan Maria S. , üç yıldır Türkiye’de. Halep’te saldırılar başlayınca Azez’e, orada da saldırı olunca Kilis’e gelmiş. 5 çocuğuyla kira ödemekte, iş bulmakta, geçinmekte zorlanan evin babası kalp krizinden vefat etmiş. Maria, “İHH beni çocuklarımla birlikte bu yetim evine yerleştirdi. Çok kalabalığız ama anlaşıyoruz. İşleri ortak yapıyoruz, avluyu temizliyor, hava güzel olduğu zaman birlikte oturuyoruz. Bir sıkıntımız yok, arada ufak tefek anlaşmazlıklar olsa da hemen düzeliyor. Burada büyük bir aile olduk” diyor. Türkçe bildiği için evdekilere tercümanlık da yapan Maria, “Binaya erkek girmesi yasak. Banyo bir, mutfak bir. Bazen damı temizleriz, bazen hep birlikte kahvaltı ederiz. Anlaşıp gidiyoruz” diyor.