İHH İnsani Yardım Vakfı
Ana Menü
Biz kimiz
Ne yapıyoruz
Ne yapabilirsiniz
Oturum aç
Bağış Yap
Türkçe
Türkçetr
Englishen
العربيةar
TRY
try
usd$
eur
gbp£
XFacebookInstagramYouTube
Bağış Yap
Türkçe
Türkçetr
Englishen
العربيةar
TRY
try
usd$
eur
gbp£
XFacebookInstagramYouTube
Kırım Müftüsünden Türkiye’ye selam ve dua
Ramazan dolayısıyla Kırım’a giden; aralarında İHH, Sadakataşı ve Mazlum-Der temsilcilerinin bulunduğu insani yardım heyetinin makamında ziyaret ettiği müftü Hacı Emirali Ablayev, destekleri için Türkiye’ye selam ve dualarını iletti.
Kırım 25.06.2015

Ramazan'da bir dizi yardım faaliyetlerinde bulunmak üzere Kırım'da bulunan İHH İnsani Yardım Vakfı, Sadakataşı Derneği ve İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlum-Der) temsilcileri, Kırım Müftüsü Hacı Emirali Ablayev'i ziyaret etti.

İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Osman Atalay, Kebir Camii'sinde gerçekleştirilen ziyarette yaptığı konuşmada Türkiye ve yardım kuruluşları olarak her zaman Kırım halkının yanında olduklarını söyledi.

Maddi destekten çok manevi desteğe ihtiyaçları var

Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Kırım'da da ramazan yardımları yaptıklarını ve buradaki halk ile iftar sofralarına oturduklarını belirten Atalay, şöyle devam etti:

"Biz İHH olarak 15 senedir Kırım'a bir vesileyle geliyorduk. Tabii malum Kırım'da çok ciddi değişiklikler, bir ilhak meselesi, referandum oldu. Fakat bu referandumla birlikte Kırım sanki dünyadan izole oldu gibi bir görüntü var. Amacımız burada yaşayan kardeşlerimize manevi olarak bir destek vermek. Biliyoruz ki Kırım'ın maddi desteğe ihtiyacı yok, en önemlisi manevi desteğe ihtiyacı var. Akrabalık, kardeşlik hukukumuz var o yüzden İHH olarak bu ramazanı sizlerle geçirmeye karar verdik."

Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal ise özellikle Kırım'daki müslümanlara yönelik eğer bir haksızlık veya hukuksuzluk varsa Kırım'ın sesi olmak istediklerini aktardı.
Sadakataşı Derneği Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Özcan da her zaman Kırım halkının yanında olacaklarına dair söz verdi.

"İyilik de kötülük de Allah'tandır"

Kırım Müftüsü Ablayev ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek asırlardır Türkiye ile dil, din, örf ve adetlerinin bir olduklarını anlattı.

Kırım Müftüsü Hacı Emirali Ablayev de her yıl olduğu gibi bu ramazanda da bereket ve imanı içlerinde hissettiklerini söyledi. Rusya Federasyonu'nun ilhakının ardından çeşitli siyasi sıkıntılar yaşandığını ancak dini anlamda problemle karşılaşmadıklarını belirten Ablayev, şöyle devam etti:

"Şükürler olsun her sene olduğu gibi iftarlarımızdan, teravihimizden, ezanımızdan yana hiç bir sıkıntımız yok. Cuma günleri camilerimiz dolup taşar. Sadece ramazanda değil her cuma manzara aynı olur, cemaat camiye sığmaz. Rabbim insanlarımızı çok imtihandan geçirdi. En son akşam yattık, sabahında başka bir bayrak altında kalktık. O yüzdendir ki insanlar dinine eskisinden daha sımsıkı sarılmakta. Camilerimizde her gün çocuklarımıza dini eğitim veriliyor. Kur'an-ı Kerim öğreniyorlar. Gençlerimiz fıkıh dersi alıyorlar."

Kendilerinin ellerinden geldiğince Kırım'da birlik ve beraberliklerini korumaya çalıştıklarını kaydeden Ablayev, "Anavatanımızda kan dökülmesin, dil, din arası çatışmalar olmasın, insanlar birbirine düşmesin diye çabalıyoruz. Belki aç veya susuz kalırız ama üzerinde durmamız gereken en önemli şey barış" diye konuştu.

Türkiye'deki soydaşlarından manevi destek istiyorlar

Anavatanlarının yaklaşık bir buçuk yıl önce Rusya'ya bağlandığını anımsatan Ablayev, birliğe ve manevi desteğe en ihtiyaç duydukları bu zamanlarda Türkiye'den daha çok destek beklediklerini aktardı.

Kendilerinin ellerinden geldiğince anavatanlarında birlik ve beraberliği korumaya çalıştıklarını kaydeden Ablayev, "Anavatanımızda kan dökülmesin, dil, din arası çatışmalar olmasın, insanlar birbirine düşmesin diye çabalıyoruz. Belki aç veya susuz kalırız ama üzerinde durmamız gereken en önemli şey barış" diye konuştu

Diyanet İşleri Başkanı Görmez'e teşekkür

Dünya ülkeleri arasında tek ümitlerinin Türkiye olduğunun altını çizen Ablayev, başta Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez olmak üzere Türkiye'deki dindaşlarının her zaman kendilerini hatırladıklarını ve yardım ettiklerini söyledi.

Görmez'in Kırım'daki camilerin inşasında ve restorasyonunda büyük yardımları olduğunu belirten Ablayev, "Ne durumda olursak olalım onların yaptığı yardımlar hiçbir zaman durmadı" dedi.

Kırım Türklerinden Musa Çahar ramazanın tüm İslam alemine hayırlı olmasını diledi. Türkiye'deki soydaşlarına selamlarını ileten Çahar, "Duamız tüm İslam aleminin birlik ve beraberlik içinde olması. Tüm ibadetlerimiz Allah katında kabul olur inşallah" dedi.

İlgili haberler
Tümünü Gör
İHH’dan Balkanlar’daki 6 ülkede kış yardımı
İHH’dan Balkanlar’daki 6 ülkede kış yardımı
İHH İnsani Yardım Vakfı, kış yardım çalışmaları ile Balkanlar’daki 6 ülkede ihtiyaç sahiplerine destek oldu. Çalışmalar çerçevesinde, 444 metreküp yakacak odun, 25 ton yakacak pelet, battaniye ve soba dağıtıldı.
10.02.2026
İHH’dan sokakta kalan vatandaşlara bot ve mont desteği
İHH’dan sokakta kalan vatandaşlara bot ve mont desteği
İHH İstanbul Sosyal Yardım Birimi tarafından sokakta kalan vatandaşlara yönelik yardım çalışması gerçekleştirildi. Çalışma çerçevesinde, bot, mont, battaniye, uyku tulumu ve konserve dağıtımı yapıldı.
İstanbul
03.02.2026
İHH’dan 2025’te on binlerce Gazzeli’ye destek
İHH’dan 2025’te on binlerce Gazzeli’ye destek
Uzun yıllardır Gazze’de insani yardım çalışmalarında bulunan ve 7 Ekim 2023’ten itibaren çalışmalarını daha da yoğunlaştıran İHH, 2025 yılında da faaliyetleriyle on binlerce Gazzeli’ye destek oldu. Vakıf, yıl içerisinde Gazze’de 28 milyon 724 bin porsiyon sıcak yemek, 143 milyon 592 bin ekmek ve kurban etlerinden hazırlanan 861 bin konservenin dağıtımı başta olmak üzere birçok yardım çalışmasında bulundu. Ayrıca, İHH tarafından şu an Gazze’de günlük olarak 13 mutfakta 180 bin porsiyon sıcak yemek dağıtılıyor.
14.01.2026