İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Kırım Müftüsünden Türkiye’ye selam ve dua
Ramazan dolayısıyla Kırım’a giden; aralarında İHH, Sadakataşı ve Mazlum-Der temsilcilerinin bulunduğu insani yardım heyetinin makamında ziyaret ettiği müftü Hacı Emirali Ablayev, destekleri için Türkiye’ye selam ve dualarını iletti.
Kırım 25.06.2015

Ramazan'da bir dizi yardım faaliyetlerinde bulunmak üzere Kırım'da bulunan İHH İnsani Yardım Vakfı, Sadakataşı Derneği ve İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlum-Der) temsilcileri, Kırım Müftüsü Hacı Emirali Ablayev'i ziyaret etti.

İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Osman Atalay, Kebir Camii'sinde gerçekleştirilen ziyarette yaptığı konuşmada Türkiye ve yardım kuruluşları olarak her zaman Kırım halkının yanında olduklarını söyledi.

Maddi destekten çok manevi desteğe ihtiyaçları var

Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Kırım'da da ramazan yardımları yaptıklarını ve buradaki halk ile iftar sofralarına oturduklarını belirten Atalay, şöyle devam etti:

"Biz İHH olarak 15 senedir Kırım'a bir vesileyle geliyorduk. Tabii malum Kırım'da çok ciddi değişiklikler, bir ilhak meselesi, referandum oldu. Fakat bu referandumla birlikte Kırım sanki dünyadan izole oldu gibi bir görüntü var. Amacımız burada yaşayan kardeşlerimize manevi olarak bir destek vermek. Biliyoruz ki Kırım'ın maddi desteğe ihtiyacı yok, en önemlisi manevi desteğe ihtiyacı var. Akrabalık, kardeşlik hukukumuz var o yüzden İHH olarak bu ramazanı sizlerle geçirmeye karar verdik."

Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal ise özellikle Kırım'daki müslümanlara yönelik eğer bir haksızlık veya hukuksuzluk varsa Kırım'ın sesi olmak istediklerini aktardı.
Sadakataşı Derneği Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Özcan da her zaman Kırım halkının yanında olacaklarına dair söz verdi.

"İyilik de kötülük de Allah'tandır"

Kırım Müftüsü Ablayev ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek asırlardır Türkiye ile dil, din, örf ve adetlerinin bir olduklarını anlattı.

Kırım Müftüsü Hacı Emirali Ablayev de her yıl olduğu gibi bu ramazanda da bereket ve imanı içlerinde hissettiklerini söyledi. Rusya Federasyonu'nun ilhakının ardından çeşitli siyasi sıkıntılar yaşandığını ancak dini anlamda problemle karşılaşmadıklarını belirten Ablayev, şöyle devam etti:

"Şükürler olsun her sene olduğu gibi iftarlarımızdan, teravihimizden, ezanımızdan yana hiç bir sıkıntımız yok. Cuma günleri camilerimiz dolup taşar. Sadece ramazanda değil her cuma manzara aynı olur, cemaat camiye sığmaz. Rabbim insanlarımızı çok imtihandan geçirdi. En son akşam yattık, sabahında başka bir bayrak altında kalktık. O yüzdendir ki insanlar dinine eskisinden daha sımsıkı sarılmakta. Camilerimizde her gün çocuklarımıza dini eğitim veriliyor. Kur'an-ı Kerim öğreniyorlar. Gençlerimiz fıkıh dersi alıyorlar."

Kendilerinin ellerinden geldiğince Kırım'da birlik ve beraberliklerini korumaya çalıştıklarını kaydeden Ablayev, "Anavatanımızda kan dökülmesin, dil, din arası çatışmalar olmasın, insanlar birbirine düşmesin diye çabalıyoruz. Belki aç veya susuz kalırız ama üzerinde durmamız gereken en önemli şey barış" diye konuştu.

Türkiye'deki soydaşlarından manevi destek istiyorlar

Anavatanlarının yaklaşık bir buçuk yıl önce Rusya'ya bağlandığını anımsatan Ablayev, birliğe ve manevi desteğe en ihtiyaç duydukları bu zamanlarda Türkiye'den daha çok destek beklediklerini aktardı.

Kendilerinin ellerinden geldiğince anavatanlarında birlik ve beraberliği korumaya çalıştıklarını kaydeden Ablayev, "Anavatanımızda kan dökülmesin, dil, din arası çatışmalar olmasın, insanlar birbirine düşmesin diye çabalıyoruz. Belki aç veya susuz kalırız ama üzerinde durmamız gereken en önemli şey barış" diye konuştu

Diyanet İşleri Başkanı Görmez'e teşekkür

Dünya ülkeleri arasında tek ümitlerinin Türkiye olduğunun altını çizen Ablayev, başta Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez olmak üzere Türkiye'deki dindaşlarının her zaman kendilerini hatırladıklarını ve yardım ettiklerini söyledi.

Görmez'in Kırım'daki camilerin inşasında ve restorasyonunda büyük yardımları olduğunu belirten Ablayev, "Ne durumda olursak olalım onların yaptığı yardımlar hiçbir zaman durmadı" dedi.

Kırım Türklerinden Musa Çahar ramazanın tüm İslam alemine hayırlı olmasını diledi. Türkiye'deki soydaşlarına selamlarını ileten Çahar, "Duamız tüm İslam aleminin birlik ve beraberlik içinde olması. Tüm ibadetlerimiz Allah katında kabul olur inşallah" dedi.

İlgili haberler
Tümünü gör
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Uluslararası Özgürlük Filosu için satın alımı yapılan iki gemide incelemelerde bulundu. Yıldırım burada yaptığı açıklamada, “Bu yük gemisi 5 bin 500 ton kapasiteli, adı Anadolu. Ülkemizin yardımlarını ve merhametini yüklenerek Gazze’ye ulaştıracak. Diğer gemimizin adı, Vicdan. Bu gemi de dünyadaki vicdan sahibi aktivistleri alacak ve dünya vicdanını Gazze sahillerine ulaştıracak” dedi.
27.03.2024
İHH’dan Suriye’deki 15 bin aileye kış yardımı
İHH’dan Suriye’deki 15 bin aileye kış yardımı
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından ‘‘İyilik Soğuk Geçirmez’’ sloganıyla yürütülen kış kampanyası kapsamında Suriye’nin kuzeyindeki 15 bin 744 aileye kömür, battaniye, sünger yatak, gıda kolisi, mont ve çizme gibi yardım malzemeleri dağıtıldı.
20.03.2024
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
İHH YouTube kanalında yayınlanan "Benim Ailem" serisinin yeni bölümü yayınlandı. Benim Ailem ekibi bu bölümde, Azerbaycan’ın Şeki şehrinde bir yetim ailesi olan Çelebiyev ailesine taşıma aracı murayev hediye etti.
22.02.2024