İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Liberyalı gencin hayali gerçek olacak
Üniversite eğitimi için Bursa'ya gelen ve geçirdiği hastalık sonucu yaşamını yitiren Liberyalı Moribah Dukuly'nin, ülkesine cami yaptırma hayali İHH aracılığıyla gerçeğe dönüştürülüyor.
Liberya 12.07.2018

Yaklaşık 6 bin kilometre uzaklıktaki Liberya'dan Bursa'ya Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde eğitim görmeye gelen ve hazırlık sınıfında geçirdiği rahatsızlık sonucu hayatını kaybeden Moribah Dukuly'nin ülkesine cami yaptırma hayali, hayırseverler tarafından gerçeğe dönüştürülecek.

İpekyolu Uluslararası Öğrenci Derneğinin desteğiyle 2015 yılında İlahiyat Fakültesinde eğitim görmek için Bursa'ya gelen öğrenci, 20 yaşında yakalandığı hastalık neticesinde eğitiminin ilk senesinde hayatını kaybetti. Türkiye'den Liberya'ya direkt uçak seferinin olmaması ve ülkedeki iç karışıklıklardan dolayı ailesine ulaştırılamayan gencin cenazesi, Bursa'da defnedildi.

hastane.jpeg

Sakarya'da öğrenim gören ve öğrencinin cenazesine katılan kardeşi Osman Dukuly, törendekilere "Moribah'ın okulunu bitirdikten sonra ülkesine dönmeyi ve doğduğu kasabaya bir mescit inşa ettirmeyi, ülkesinde İslami eğitime olan ihtiyaca cevap vermeyi arzu ettiğini" anlattı. Bunun üzerine, İHH İnsani Yardım Vakfı ile İpekyolu Uluslararası Öğrenci Derneği yetkilileri, Moribah Dukuly'nin bu hayalini projeye dönüştürmek için harekete geçti.

erhan-dogan-.jpg

"Bu hayali bir vasiyet olarak almış olduk"

Projeyi yürüten Bursa İHH Genel Sekreteri Erhan Doğan, yaptığı açıklamada, öğrenci ile İpekyolu Uluslararası Öğrenci Derneği vasıtasıyla tanıştığını ve bir araya geldiklerinde ülkesiyle ilgili konuştuklarını söyledi. Bu vesileyle Liberya hakkında bilgi sahibi olduğunu ve Moribah'ın yaşadığı bölgeyi tanıma fırsatı bulduğunu anlatan Doğan, "Bizlere mezun olduktan sonra aile mesleğini devam ettirmek ve imam olmak istediğinden bahsediyordu. 2015’te vefat ettiğinde Türkçe hazırlık sınıfındaydı. Bir ameliyat esnasında vücudu operasyonu kaldıramadı ve vefat etti" dedi. Doğan, şöyle devam etti:

"Yaklaşık 65 bin dolar bütçeli bu projede Liberya'nın başkentine 45 kilometre uzaklıktaki Kakata şehrinin Margini bölgesine 150 metrekarelik cami yapılacak. Bunun yanı sıra su kuyuları da açtırılacak. Ayrıca atanacak imamın 1 yıllık maaşı da proje dahilinde karşılanacak. Projenin 6 ay sonra tamamlanmasını planlıyoruz. Cami, aynı anda 500 kişinin ibadet edebileceği bir mekan olacak. Yaptıracağımız cami bölgedeki en büyük olacağından bu vesileyle Müslüman kabileler arasında buluşma mekanı olacağını düşünüyoruz. Bu sayede kabileler arasında kardeşliğin artacağına inanıyoruz."

dua.jpeg

"Dünyanın en mutlu annesi"

Projenin detaylarının ve mimari çizimlerinin tamamlandığını dile getiren Doğan, "Bölgedeki cami yeri satın alındı. İnşallah 150 metrekare olacak caminin yapımına en kısa sürede başlayacağız. Çalışmaları bölgedeki partner kurumlarla yapıyoruz. Vakıf yetkililerimiz veya projeyi yürüten arkadaşlarımız o bölgeyi ziyaret ediyorlar" dedi. Doğan, cami yerini satın almaya giden vakıftaki görevlilerin, gencin annesi Meryem Dukuly'yi ziyaret ettiğini ve bu projeden bahsettiğini vurgulayarak, "Arkadaşlarımız, annesinin Moribah'ın bu hayalinden bilgisinin olduğunu öğrendi ve Meryem Hanım arkadaşlarımıza 'Çocuğumun hayalleri gerçekleştiği için dünyanın en mutlu annesi ben olacağım' ifadelerini kullanmış" diye konuştu.

ŞİMDİ BAĞIŞ YAP

İlgili haberler
Tümünü gör
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayının ilk 20 gününde 60 bin kişiye iftar verdi.
03.04.2024
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Uluslararası Özgürlük Filosu için satın alımı yapılan iki gemide incelemelerde bulundu. Yıldırım burada yaptığı açıklamada, “Bu yük gemisi 5 bin 500 ton kapasiteli, adı Anadolu. Ülkemizin yardımlarını ve merhametini yüklenerek Gazze’ye ulaştıracak. Diğer gemimizin adı, Vicdan. Bu gemi de dünyadaki vicdan sahibi aktivistleri alacak ve dünya vicdanını Gazze sahillerine ulaştıracak” dedi.
27.03.2024
İHH’dan Suriye’deki 15 bin aileye kış yardımı
İHH’dan Suriye’deki 15 bin aileye kış yardımı
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından ‘‘İyilik Soğuk Geçirmez’’ sloganıyla yürütülen kış kampanyası kapsamında Suriye’nin kuzeyindeki 15 bin 744 aileye kömür, battaniye, sünger yatak, gıda kolisi, mont ve çizme gibi yardım malzemeleri dağıtıldı.
20.03.2024