İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Suriye kamplarında hayat devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı, Suriye'deki savaşın başlangıcından bu yana hem Suriye içerisinde yerinden edilen hem de ülke dışına göçen mültecilerin mağduriyetlerini gidermek için çalışmalar yapmaya devam ediyor.
Suriye 12.08.2017

Ülkelerindeki savaştan kaçarak İHH’nın Suriye’nin Türkiye sınır yakınlarında kurduğu kamplara gelen sığınmacılar yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. Kamplarda kalan Suriyeliler evlerini terk etmenin zorluklarını yaşasalar da İHH’nın kamplarında güven içinde yaşıyor.

Ortadoğu’nun son yüzyılında yaşanan art arda çatışmaların en şiddetlisini yaşayan Suriye’de 7’nci yılındaki savaşta 650 binden fazla insan hayatını kaybederken, 10 milyon insan yerinden edildi.  Yerinden edilen 10 milyon Suriyelinin yaklaşık 1 milyonu Türkiye sınırına yakın güvenli bölgelere sığındı.

Suriye’deki çatışmalardan dolayı yaşanan göçlerle birlikte Türkiye’ye yakın sınır bölgelerine 1 milyona yakın Suriyeli sığınmacı geldi. Göçlerle beraber güvenli bölgelere sığınan Suriyeliler için İHH’nın Suriye içinde kurduğu kamplar dünyanın diğer yerlerindeki birçok kamptan daha sağlıklı ve yaşanabilir durumda.

havadan-1.jpg

Göçlerin daha yoğun yaşandığı savaşın ilk yıllarında, sınır bölgelerine gelen Suriyeliler için kurulan çadırlar yapılan yardımlarla konteyner kentlere dönüştürüldü. Bu kamplarda bulunan sığınmacıların sağlık, eğitim, gıda gibi temel ihtiyaçları toplanan yardımlar sayesinde düzenli bir şekilde sağlanmaya devam ediyor.

Türkiye’ye yakın sınır bölgelerine gelen yaklaşık 1 milyon Suriyeli’nin 150 bini İHH’nın kurduğu kamplarda hayatına devam ediyor. Sığınmacı sayısının her geçen gün artmasıyla ihtiyaçlar da bir o kadar fazlalaşıyor. İHH’nın Kilis’te ve Reyhanlı’da kurmuş olduğu lojistik merkezlerinden hayırseverlerin bağışlarıyla her gün binlerce Suriyeli savaş mağduruna insani yardım ulaştırılıyor.

Savaşın başladığı günden bu yana Suriye halkına destek vermeye devam eden İHH İnsani Yardım Vakfı’nın, partner kuruluşlarla birlikte Suriye’nin Azez ve İdlib bölgelerinde sığınmacılar için kurduğu 31 adet kamp bulunuyor.

cocuk.jpg

Kampların durumu

İHH’nın partner kuruluşlarla beraber Azez ve İdlib’te kurmuş olduğu 31 kampta 150 bini aşkın Suriyeli kalıyor. Bu kamplarda toplamda 4 bin 487 konteyner, 13 bin 961 çadır ve 100 ev yer alıyor.  Halep, Hama, Humus, Cerablus, Bab, Rakka, Deyr Ez Zor ve diğer çevre bölgelerdeki çatışmalardan sonra yaşanan göçlerle sınıra gelen mülteciler buradaki kamplara sığındı.

İlk etapta aileler için kurulan çadırların bir kısmı daha sonra gerçekleştirilen projelerle konteyner kentlere dönüştürüldü. Alt yapının ve üst yapının sığınmacıların rahatça yaşayabilmesi için hazırlandığı kamplarda hastane, kan merkezi, eğitim ve sosyal alanlar bulunuyor. Günde iki öğün yemek ve ekmek dağıtımı yapılan kamplara her ay düzenli olarak gıda kolisi dağıtımı da gerçekleştiriliyor.

İHH’nın partner kuruluşlarla inşa ettiği, çadır kentten konteyner kente dönüştürülen başarılı projelerden biri de Reyyan Kampı. Azez bölgesine yoğun saldırılar yaşandığı sıralarda inşa edilen kamp küçük bir kasaba nüfusuna sahip.

2015’te kurulan kampta şu anda 10 bin kişi yaşıyor. Bin 1 adet konteynerden oluşan kampta her aileye, içinde tuvaleti, banyosu ve mutfağı olan yaşam alanları sunuluyor. İçinde buzdolabı ve aydınlatmanın da olduğu konteyner evlere gün içinde belli saatlerde kampta bulunan jeneratörlerle elektrik veriliyor.

su.jpg

Kamplarda temiz su ihtiyacı

Savaş nedeniyle alt yapı ve iletim hatlarının yok olmaya yüz tuttuğu çatışma bölgelerinin genelinde yaşanan sorunlar Suriye’de de karşımıza çıkıyor. Savaş ve çatışma alanlarının birincil sorunları arasında yer alan temiz su sorunu Suriye’deki kampların da yaşadığı en büyük sorun olarak karşımıza çıkıyor. Hastalıkların birçoğu temiz suyun bulunamamasından kaynaklanıyor.

Reyyan konteyner kentinin içme suyu ise İHH’nın kalıcı projeler kapsamında kurmuş olduğu su arıtma sistemiyle karşılanıyor. Günlük 8 ila 10 bin litre arası su arıtılarak kampta bulunan Suriyelilerin temiz içme suyu ihtiyacı gideriliyor. Bu şekilde kampta bulunan insanların sudan kaynaklı hastalıklardan zarar görmesi engellenmiş ve çocukların salgın hastalıklar karşısında ilk koruması sağlanmış oluyor.

hayat.jpg

Kamplar kendi enerjisini üretiyor

Yine Azez bölgesinde Siccu köyü yakınlarında İHH tarafından kurulan Siccu Konteyner Kenti ise; 11 bin kişinin yaşadığı 806 konteynerden oluşuyor. 2014’te bağışçıların desteğiyle başlatılan projede bütün konteynerlere kampın elektrik ihtiyacını karşılamaya yönelik güneş panelleri takılmış durumda. 

Savaşın başladığı günden bu yana Suriye’nin birçok yerinde elektriğe erişim sağlanamıyor. Bu sebepten dolayı konteynerlere bir mini buzdolabı, vantilatör ve aydınlatmaya yetecek güçte güneş paneller yerleştirilerek kampta bulunanların daha rahat bir şekilde hayat sürmesi sağlanıyor.

1-49.png

Kamplarda üniversite eğitimi

İHH’nın Azez bölgesinde inşa ettiği kamp alanlarında her kamp içinde faaliyet gösteren üç anaokulu bulunuyor. Savaştan etkilenen çocukların rehabilitasyonu ve ebeveynleri ile olan ilişkilerinin düzenlenmesi yanı sıra temel eğitimlerin de verildiği anaokullarında resim, boyama, sosyal etkinlikler ile yerinden edilmiş Suriyeli çocukların toplumsal yaşamdan kopmaması sağlanıyor.

Her kampın bünyesinde anaokulların yanı sıra gerek savaş nedeniyle eğitimine ara veren gerekse okul çağına ulaşmış çocuklar için ilkokul ve lise seviyesinde anadillerinde eğitim veren okullarda gönüllüler ve hayırseverlerin yardımları ile hizmet veriyor.

İHH tarafından 2016 yılında hizmete açılan Milli Eğitim Bakanlığı’nın da desteklediği Azez’in Reyyan Konteyner Kenti’ndeki Şam Üniversitesi de Hukuk-İlahiyat, Siyasal Bilgiler, İktisadi ve İdari Bilimler ile Mühendislik alanlarında yükseköğrenim olanağı sunuyor.  Savaş nedeniyle Suriye’nin dört bir yanından gelen öğrenimine ara vermiş öğrenciler ve öğretim elemanlarının birbirilerine destek vererek oluşturduğu üniversite çeşitli araçlar ile destekleniyor.

ihh.jpg

Dünyadan Suriye’ye köprü: İHH

Suriye’de 2011 yılında başlayan gösterilerin ardından ortaya çıkan çatışmalı süreç şiddetini arttırdıkça ülke içinde yerinden edilenler ve ülke dışına çıkan yaklaşık 10 milyon mülteci dünyanın gündemine taşındı. Bazı siyasi ve ekonomik nedenler üzerinden çeşitli ayrımlara ve yoksulluğa maruz bırakılan mültecilere karşı insani sorumluluğunu yerine getirmeye çalışan İHH İnsani Yardım Vakfı, özellikle Suriye’nin Türkiye sınıra yakın olan bölgelerde çok sayıda kamp inşa ederek savaş mağdurlarına ayrım yapmaksızın yaşam alanları kurdu.

Suriyeli mültecilerin barınma ihtiyaçları için İHH tarafından partner kuruluşların da desteği ile Türkiye – Suriye sınırında 22 çadır kent, 8 konteyner kent ve 1 köy kuruldu. Yerinden edilen savaş mağdurları için kurulan 31 yaşam alanının bir kısmı Hatay’ın Reyhanlı ilçesinin karşısındaki Bab’ul-Hava bölgesi ile Kilis il merkezinin karşısındaki Bab’us-Selam bölgesinde kuruldu. Söz konusu konteyner kent, çadır kent köy faaliyetleri ile yiyecek, sağlık ve alt yapı desteklerine hayırseverlerin yardımı ve proje bazında ortaklıklarla devam eden İHH’nın yaşam alanlarında toplam 4 bin 487 konteyner, 13 bin 961 çadır ve 100 ev yer alıyor.

Bunun yanı sıra Türkiye içerisinde, Kilis’te bulunan Elbeyli Konteyner Kenti’ne bin, Öncüpınar Konteyner Kenti’ne ise bin 248 adet çift katlı konteyner ile Türkiye içinde de savaş mağduru mültecilere destek sunuluyor.

ŞİMDİ BAĞIŞ YAP

gida.jpg

İlgili haberler
Tümünü gör
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
İHH YouTube kanalında yayınlanan "Benim Ailem" serisinin yeni bölümü yayınlandı. Benim Ailem ekibi bu bölümde, Azerbaycan’ın Şeki şehrinde bir yetim ailesi olan Çelebiyev ailesine taşıma aracı murayev hediye etti.
22.02.2024
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak olarak bilinen Şef Burak Özdemir, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib iline yaptığı ziyaret kapsamında savaş mağduru ailelere yardım malzemeleri dağıtıp çocuklarla yemek yaptı. Özdemir, tüm dünyada savaşların sona ermesi ve iyiliğin yayılması için çağrıda bulundu.
22.02.2024
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından 2023 yılı boyunca Suriye'nin çeşitli bölgelerinde yaşayan savaş mağduru sivillere, 42 bin ton ağırlığında 1658 TIR dolusu insani yardım malzemesi ulaştırıldı.
01.02.2024