İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Kendi ülkelerinde "mülteci" yaşam sürüyorlar
İç savaş nedeniyle yaşadıkları yerleri terk eden Suriyeliler, komşu ülkelerin yanı sıra kendi ülkelerindeki kamplarda da "mülteci" konumunda yaşam mücadelesi veriyor.
Suriye, Türkiye 20.06.2014

Suriye'de her geçen gün şiddetini arttırarak devam eden iç savaş nedeniyle hayatlarını kurtarma adına yaşadıkları yerleri terk eden Suriyeliler, vatanlarına hasret şekilde yaşıyor. Yanlarına alabildikleri birkaç parça eşyayla her şeyi geride bırakarak komşu ülkelere sığınan Suriyeliler, kendi imkanlarıyla kiraladıkları evlerde ya da kurulan kamplarda hayatlarına devam ediyor. Kimisi ise ülkesini terk etmek yerine yaşadığı çatışma bölgelerinden kaçarak Türkiye sınırına yakın yerlerde kurulan kamplarda kimi zaman soğukla kimi zaman da hastalık ve yoklukla mücadele ederek bir an önce savaşın biteceği günü bekliyor.



Çatışma ve saldırılardan kaçarak çareyi Türkiye'ye sığınmakta bulan Suriyeliler, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan pasaportlarıyla geçiş yapıyor. Kapıdan geçiş yapan Suriye vatandaşlarının sayısı bu yılın ilk beş ayında 130 bini geçti.

İHH Suriye Çalışmaları Hatay Ofisi Basın Danışmanı Burak Karacaoğlu, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü'nün Suriyeli sığınmacılar için önem taşıdığını belirtti.

50 KAMPTA 200 BİN KİŞİ

Suriye'de saldırıların bir an olsun bitmediğini ve iç savaşın 4 yılı geride bıraktığını ifade eden Karacaoğlu, ülkeden kaçışların da devam ettiğini kaydetti.



Sivillerin bir kısmının canlarını kurtarmak adına hiçbir şey alamadan ülkesini terk ettiğini, kiminin ise birkaç parça eşyayla Türkiye'ye sığındığını vurgulayan Karacaoğlu, bazılarının ise Suriye'deki çatışmalardan uzakta olan kamplarda yaşamlarının sürdürdüğünü söyledi.

SAVAŞIN MÜLTECİ ÇOCUKLARI

Ülkelerinde çatışmaların şiddetinin artması nedeniyle şimdiye kadar 1,5 milyonun üzerinde çocuğun aileleriyle göç etmek zorunda kaldığını ifade eden Karacaoğlu, şöyle konuştu:
"Türkiye sınırına yakın bölgelerde kurulan 50 kampta 200 binin üzerinde Suriyeli barınıyor. Kamplarda yaşayanlardan 80 bini çocuk. Suriye'den kaçışların yanı sıra, ülkesini terk edemeyip Türkiye sınırındaki kamplarda olan çocukların sayısı da oldukça fazla. Hatay'ın Reyhanlı ilçesinin karşısında yer alan Atme dahil sınırın sıfır noktasında kurulan kamplarda bulunan çocuk sayısı 80 binin üzerinde."



Karacaoğlu, ülkeden kaçarak mülteci duruma düşen çoğunluğu çocuk ve kadınlardan oluşan Suriyeliler'e hem Suriye'de hem de Türkiye'de yardımlarını sürdürdüklerine işaret etti.

Türkiye sınırına yakın Suriye kamplarına gıda, ilaç, ekmek gibi birçok yaşamsal malzemenin belli aralıklarda ulaşmasını sağladıklarını vurgulayan Karacoğlu, Suriye'de bitmek bilmeyen savaş nedeniyle ülkelerinden kaçan Suriyeliler'in sayısının her gün arttığını sözlerine ekledi.


İlgili haberler
Tümünü gör
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı ve çok sayıda uluslararası sivil toplum kuruluşunun organize ettiği Özgürlük Filosu, Gazze için yola çıkmaya hazırlanıyor. Filoya katılım için başvuru süreci devam ediyor.
04.04.2024
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayının ilk 20 gününde 60 bin kişiye iftar verdi.
03.04.2024
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Uluslararası Özgürlük Filosu için satın alımı yapılan iki gemide incelemelerde bulundu. Yıldırım burada yaptığı açıklamada, “Bu yük gemisi 5 bin 500 ton kapasiteli, adı Anadolu. Ülkemizin yardımlarını ve merhametini yüklenerek Gazze’ye ulaştıracak. Diğer gemimizin adı, Vicdan. Bu gemi de dünyadaki vicdan sahibi aktivistleri alacak ve dünya vicdanını Gazze sahillerine ulaştıracak” dedi.
27.03.2024