İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Lübnan’da 228 şark çıbanı hastası tedavi edildi
İHH, Suriyeli mülteciler arasında yaygın olan şark çıbanı hastalığının tedavisine yönelik sağlık çalışmaları için Lübnan’daydı.
Lübnan, Suriye 08.10.2014

İHH, Suriyeli mülteciler arasında yaygın olan şark çıbanı hastalığının tedavisine yönelik sağlık çalışmaları için Lübnan’daydı.

İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından Lübnan’ın Trablus kentinde kalan Suriyeli mülteciler arasında yaygın olan şark çıbanı hastalığının tedavisi için proje başlatıldı..

Geçtiğimiz mart ayında bölgede incelemelerde bulunan İHH ekipleri, hastalığın tedavisi için hazırlanacak projenin çalışmalarını mayıs ayı itibarıyla başlattı. Projenin tamamlanarak finansmanının sağlanmasından sonra Lübnan’ın kuzeyindeki Trablus kentinde dört ay süreyle devam eden çalışmalar sonucunda 228 hastanın tedavisi tamamlandı.



Bölgedeki sağlık görevlileri ile yürütülen projede 1.904 şark çıbanı yarası tedavi edildi. Yaranın durumuna göre tedavi süresinin değiştiğini ifade eden yetkililer, hastalara Glucantime adlı ilacın uygulandığını kaydettiler.
Projenin gerçekleştirildiği Trablus kentinde yaklaşık 600.000 Suriyeli mülteci bulunuyor. Mülteciler arasında şark çıbanı hastalığının en fazla görüldüğü grubu ise ne yazık ki 16 yaş ve altındaki çocuklar oluşturuyor.
Mülteciler arasında yaygın olan şark çıbanı hastalığının tedavisine yönelik bu projenin Suriyeli mültecilerin bulunduğu diğer ülke ve bölgelerde de uygulanması planlanıyor.

ŞARK ÇIBANI NEDİR?
Ülkemizde şark çıbanı adıyla bilinen hastalık, başka bölgelerde Antep çıbanı, Halep çıbanı, yıl çıbanı olarak da anılıyor. Şark çıbanı, ara konakçı olan tatarcık sineği ile bulaşabiliyor. Tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabilen bu hastalık, ortalama iki ay boyunca haftada iki sefer uygulanan basit bir yöntemle tedavi edilebiliyor.



Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre dünya genelinde 1.000.000 civarında şark çıbanı (leshmania) vakası bulunuyor, 310 milyon kişinin ise risk altında olduğu tahmin ediliyor. WHO’nun verilerine göre savaş öncesinde dahi yüksek riskli altı ülkeden biri olan Suriye’de, savaş ortamında bu riskin boyutlarının ne olduğu tahmin edilemiyor.

 

İlgili haberler
Tümünü gör
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayının ilk 20 gününde 60 bin kişiye iftar verdi.
03.04.2024
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Uluslararası Özgürlük Filosu için satın alımı yapılan iki gemide incelemelerde bulundu. Yıldırım burada yaptığı açıklamada, “Bu yük gemisi 5 bin 500 ton kapasiteli, adı Anadolu. Ülkemizin yardımlarını ve merhametini yüklenerek Gazze’ye ulaştıracak. Diğer gemimizin adı, Vicdan. Bu gemi de dünyadaki vicdan sahibi aktivistleri alacak ve dünya vicdanını Gazze sahillerine ulaştıracak” dedi.
27.03.2024
İHH’dan Suriye’deki 15 bin aileye kış yardımı
İHH’dan Suriye’deki 15 bin aileye kış yardımı
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından ‘‘İyilik Soğuk Geçirmez’’ sloganıyla yürütülen kış kampanyası kapsamında Suriye’nin kuzeyindeki 15 bin 744 aileye kömür, battaniye, sünger yatak, gıda kolisi, mont ve çizme gibi yardım malzemeleri dağıtıldı.
20.03.2024