İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Lübnan’da şark çıbanı tedavileri sürüyor
İHH, Suriyeli mülteciler arasında yaygın olan şark çıbanı hastalığının tedavisi için başlattığı proje devam ediyor. Proje kapsamında 2 binin üzerinde hasta tedavi edildi.
Lübnan, Suriye 16.03.2015

İHH, Suriyeli mülteciler arasında yaygın olan şark çıbanı hastalığının tedavisi için başlattığı proje devam ediyor. Proje kapsamında 2 binin üzerinde hasta tedavi edildi.

İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından Lübnan’ın Trablus kentinde kalan Suriyeli mülteciler arasında yaygın olan şark çıbanı hastalığının tedavisi için geçtiğimiz yıl başlattığı tedavilere devam ediyor.

Geçtiğimiz yıl Mart ayında bölgede incelemelerde bulunan İHH ekipleri, hastalığın tedavisi için hazırlanacak projenin çalışmalarını Mayıs ayı itibarıyla başlattı. Projenin tamamlanarak finansmanının sağlanmasından sonra Lübnan’ın kuzeyindeki Trablus kentinde ilk dört ay süreyle devam eden çalışmalar sonucunda tıp merkezinde 228 hastanın tedavisi tamamlandı.

Her hafta pazartesi ve perşembe günleri hastaların kabul edildiği tıp merkezinde sadece geçtiğimiz ay 51 hastanın tedavisi yapıldı. Toplamda 132, 114 normal düzeyde 18'i ise ağır düzeyde olan yara tedavileri gerçekleştirildi. Bölgedeki sağlık görevlileri ile yürütülen proje kapsamında bugüne kadar 2 binin üzerinde şark çıbanı yarası tedavi edildi.

114 adet normal düzeydeki yaraların tedavisi için 425 seans, diğer 18 ağır düzeydeki yaraların tedavisi için 194 seans tedavi uygulandı.

Yaranın durumuna göre tedavi süresinin değiştiğini ifade eden yetkililer, hastalara Glucantime adlı ilacın uygulandığını kaydettiler.

Projenin gerçekleştirildiği Trablus kentinde yaklaşık 600.000 Suriyeli mülteci bulunuyor. Mülteciler arasında şark çıbanı hastalığının en fazla görüldüğü grubu ise ne yazık ki 16 yaş ve altındaki çocuklar oluşturuyor.
Mülteciler arasında yaygın olan şark çıbanı hastalığının tedavisine yönelik bu projenin Suriyeli mültecilerin bulunduğu diğer ülke ve bölgelerde de uygulanması planlanıyor.

Şark çıbanı nedir?

Ülkemizde şark çıbanı adıyla bilinen hastalık, başka bölgelerde Antep çıbanı, Halep çıbanı, yıl çıbanı olarak da anılıyor. Şark çıbanı, ara konakçı olan tatarcık sineği ile bulaşabiliyor. Tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabilen bu hastalık, ortalama iki ay boyunca haftada iki sefer uygulanan basit bir yöntemle tedavi edilebiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre dünya genelinde 1.000.000 civarında şark çıbanı (leshmania) vakası bulunuyor, 310 milyon kişinin ise risk altında olduğu tahmin ediliyor. WHO’nun verilerine göre savaş öncesinde dahi yüksek riskli altı ülkeden biri olan Suriye’de, savaş ortamında bu riskin boyutlarının ne olduğu tahmin edilemiyor.

İlgili haberler
Tümünü gör
İHH, Gazze’de en çok yemek dağıtımı yapan kuruluşlardan
İHH, Gazze’de en çok yemek dağıtımı yapan kuruluşlardan
İHH, Gıda Güvencesi Sektörü’nde Uluslararası Koordinasyon Mekanizması verilerine göre Gazze'de günlük olarak en fazla sıcak yemek ve ekmek dağıtımı yapan uluslararası kuruluşlar arasında yer aldı. Çalışmalarını sürdüren vakıf, Dünya Gıda Programı (WFP) ile birlikte Ramazan’da da her gün 48 bin kişiye iftar yemeği ikramında bulunuyor.
18.03.2024
İHH Gazze’ye yönelik yardımlarına ara vermeden devam ediyor
İHH Gazze’ye yönelik yardımlarına ara vermeden devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı, işgalci İsrail’in saldırıları altındaki Gazze’ye insani yardım ulaştırmaya devam ediyor. Her gün 32 bin kişiye sıcak yemek dağıtımında bulunan vakıf; 7 Ekim’den bu yana gıda kolisi, battaniye ve tıbbi malzeme gibi farklı kalemlerde on binlerce Gazzeliye destek oldu.
16.02.2024
Suriye’deki 4 bin 608 aileye kış yardımı
Suriye’deki 4 bin 608 aileye kış yardımı
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından ‘‘İyilik Soğuk Geçirmez’’ sloganıyla başlatılan kış kampanyası kapsamında Suriye’nin kuzeyindeki 4 bin 608 aileye kömür, battaniye, sünger yatak, gıda kolisi, mont ve çizme gibi yardım malzemeleri dağıtıldı.
06.02.2024