İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Mavi Marmara aktivisti 2 belgesel yapımcısı Helsinki’de
31 Mayıs 2010’da Özgürlük Filosu’nun amiral gemisi Mavi Marmara’ya yapılan kanlı İsrail saldırısına tanık olan aktivist ve belgesel yapımcıları Iara Lee ve David Segarra Lens Politica film festivalind
Filistin, Türkiye 16.11.2011

Her yıl Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de düzenlenen Lens Politica Film and Media Art festivali bu yıl 16-20 Kasım tarihleri arasında, ‘direniş’ temasıyla seyircisiyle buluşuyor.

Festival Gazze'ye Özgürlük Filosu'nun amiral gemisi Mavi Marmara'da bulunan ve 31 Mayıs günü İsrail askerleri tarafından gerçekleştirilen kanlı baskına tanıklık eden belgesel yapımcıları David Segarra ve Iara Lee'nin filmlerine de yer veriyor.

Venezuelalı aktivist, gazeteci ve belgesel yapımcısı David Segarra'nın 2011 yapımı "Mavi Marmara Ateş Altında" adlı belgeseli festivalin açılış filmi olarak izleyiciye takdim edildi. Bizzat tanık olduğu İsrail saldırısından yola çıkarak zalim, mazlum ve direniş öğelerine yer verdiği belgeselinde Segarra, Filistin meselesinin yanı sıra Yahudi soykırımı, 'büyük göç' ve 1973 yılında Şili'de yaşanan askeri darbe konuları etrafında birbirinden farklı tarihi olayların mağdur ettiği mazlumlara ses veriyor.

Festivalin bir diğer konuk belgeselcisi Kore asıllı Brazilyalı aktivist Iara Lee. Iara Lee, David Segarra gibi, 31 Mayıs 2010'da Mavi Marmara'daydı ve saldırı anı görüntülerini İsrail askerlerinden gizleyerek yayınlamaya başarabilen tek kişiydi. Iara Lee'nin saldırı esnasında kaydettiği ve İsrail askerlerinden saklamayı başarabildiği görüntüler daha sonra Mavi Marmara saldırısı ile ilgili yapılan Birleşmiş Milletler toplantısında konseye kanıt olarak sunuldu. Lee'nin Finli belgeselseverlerle buluşacak yapıtı ise “Cultures of Resistance” (Direniş Kültürleri) adını taşıyor. Güney Amerika'dan Afrika'ya ve Orta Doğu'ya kadar çatışma bölgelerinden yaptığı kayıtları barından belgesel direnişin ruh verdiği sanat eserlerine odaklanıyor.

Lens Politica film festivalinin bir başka Mavi Marmara’lı konuğu daha var. David Segarra ile birlikte panelde İsrail asıllı İsveçli aktivist Dror Feiler’da söyleşiye dâhil olacak. Aynı zamanda müzisyen olan aktivist Dror Feiler İsveç merkezli İsrail-Filistin Barışı için Yahudi Platformu (Jews for Israeli–Palestinian Peace) ve Avrupa merkezli Avrupalı Yahudiler Barış Platformu (European Jews for a Just Peace) adındaki iki kuruluşa başkanlık etmektedir.

Festivalin davetlileri arasında İHH İnsani Yardım Vakfı İletişimden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Mavi Marmara aktivisti Ümit Sönmez ve Mavi Marmara mağdurlarının avukatı olan Avukat Cihat Gökdemir de yer aldı. Belgesel film gösterimlerinin ardından festivale Türkiye'den katılan Ümit Sönmez ve Cihat Gökdemir birer konuşma yaparak katılımcılarının Mavi Marmara hakkındaki sorularını yanıtladılar. 

İlgili haberler
Tümünü gör
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
İHH YouTube kanalında yayınlanan "Benim Ailem" serisinin yeni bölümü yayınlandı. Benim Ailem ekibi bu bölümde, Azerbaycan’ın Şeki şehrinde bir yetim ailesi olan Çelebiyev ailesine taşıma aracı murayev hediye etti.
22.02.2024
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak olarak bilinen Şef Burak Özdemir, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib iline yaptığı ziyaret kapsamında savaş mağduru ailelere yardım malzemeleri dağıtıp çocuklarla yemek yaptı. Özdemir, tüm dünyada savaşların sona ermesi ve iyiliğin yayılması için çağrıda bulundu.
22.02.2024
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından 2023 yılı boyunca Suriye'nin çeşitli bölgelerinde yaşayan savaş mağduru sivillere, 42 bin ton ağırlığında 1658 TIR dolusu insani yardım malzemesi ulaştırıldı.
01.02.2024