İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Mavi Marmara gemisinde anma programı düzenlendi
Sabaha kadar süren program sonrası dünya yetimleri de gemideydi.
Filistin, Ortadoğu, Türkiye 31.05.2012

Saldırının 2. Yıldönümünde Mavi Marmara gemisinde anma toplantısı yapıldı.

İsrail ordusu, "Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım"  kampanyası kapsamında Gazze'ye insani yardım malzemesi götürmek için yola çıkan 6 gemilik filoya saldırmıştı. Bu saldırıda 9 aktivist şehit olmuş yaklaşık 60 aktivist de yaralanmıştı. Hafızalarda yer tutan saldırının üzerinden tam 2 yıl geçti. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Akif Ekinci tarafından hazırlanan 144 sayfalık iddianame, İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından geçtiğimiz günlerde kabul edildi.

30 MAYIS GECESİ MAVİ MARMARA GEMİSİNDE SABAHA KADAR PROGRAM

İHH İnsani Yardım Vakfı, Mavi Marmara'ya yapılan saldırının 2. yıl dönümü münasebetiyle etkinlikler düzenliyor. Bu etkinlikler kapsamında Haliç Tersanesi'nde bulunan Mavi Marmara gemisinde 30 Mayıs gecesi ve 31 Mayıs sabahı düzenlenen programlarda iddianamenin kabul edilmesini değerlendirdi.

Mavi Marmara gemisinde yapılan programda gece boyuncaşehitlere dualar edildi, sohbetler edildi, konuşmalar yapıldı ve sanatçılar özgürlük marşları söyledi. 2 yıl önceki saldırı anında gemide olan Mavi Marmara aktivistleri, Mavi Marmara şehitlerinin çocukları, İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım, Filistinli Şeyh Raid Salah, Filistin İslam Hareketi Başkanı Şeyh Hammad, Özgürder Genel Başkanı Rıdvan Kaya, gazeteciler Abdurrahman Dilipak, Hakan Albayrak, Ahmet Varol ve Adem Özköse’nin de katıldığı program; sabah namazına kadar sürdü. Sabah namazı İsrail saldırısında olduğu gibi Filistinli Şeyh Raid Salah’ın imamlığında kılındı. Etkinlikte, sanatçılar Mikail, Selami Güneş ve Grup Genç, Grup Yürüyüş ve Ammar Acarlıoğlu da ezgiler ve marşlar söyledi. 

“Müslümanlar Kudüs'te özgürce namaz kılana kadar mücadelemiz devam edecek” diyen Mavi Marmara'nın mimarlarından İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım, anma programına gelen dinleyicilere ''Filistinli şehitlerimizi unutmadığımızı tüm dünya görsün. Uluslararası Ceza Mahkemesi eğer adilse göreceğiz'' şeklinde seslendi. Türkiye'de de yargılama sürecinin başlamasını talep eden Yıldırım, Yahudilerin de Siyonistlerden bıktığını söyledi. İHH Genel Başkanı Yıldırım, Mavi Marmara Soykırımı içinde bulunan bütün askerler tek tek takip edilecek ve yargılanacak'' dedi.

SİYONİST BASKI FARK EDİLDİ

Mavi Marmara saldırısı ile halkların Siyonist baskısını fark ettiğini vurgulayan Yıldırım, ''Dünyanın her tarafında Siyonizm’e karşı bir şuur oluştu. Bu bağlamda İsrail yalnızlaştı” dedi. 

Yıldırım, “İsrail'le diplomatik ilişkilerin Mavi Marmara saldırısı öncesine dönmesi için İsrail'in Mavi Marmara mağdurlarının ailelerinden özür dilemesi, tazminat ödemesi ve Filistin üzerindeki ambargonun kaldırılması halinde de mücadelelerinin devam edeceğini Müslümanlar Kudüs'te özgürce namaz kılana kadar bu yolda ilerleyeceklerinin sözünü verdi.

Yıldırım, Kudüs'ün dünya barışı için barışı sevenlerin elinde olması lazım, Siyonizm’in Kudüs'ten ellerini çekmesi gerektiğini belirtti.

İHH Genel Başkanı Yıldırım sözlerine şöyle devam etti:

“Yol haritamızla ilgili önemli çalışmalarımız var. Birçok yerde Kudüs yürüyüşleri  düzenleyeceğiz. Bizi korkutmaya, yıldırmaya çalışacaklar ama artık İsrail, bu dünyada istediği gibi at koşturamayacak.”

MESCİD-İ AKSA’DA NAMAZ KILACAĞIZ

İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım, İsrail’in 2 yıl önceki saldırı sonrası İHH aleyhinde pek çok karalama operasyonuna giriştiğini, ama bunların hiçbirinden çekinmediklerini belirti. 

Yıldırım, Filistin’in özgürlüğü için çalışmaya devam edeceklerini belirterek İsrail’e karşı tüm Anadolu’da resim sergileri, eylemler, salon toplantıları düzenlendiğini ve Türkiye’de millet nezdinde İsrail’in gerçek yüzünü bütün çıplaklığıyla anlattıklarını söyledi. Yıldırım, İsrail’e seslendiği konuşmasında “Bizimle çok uğraştınız, bizi korkutacağınızı sandınız. Bizim Filistin’in özgürlüğünden başka bir arzumuz yok. Asla korkmadık, iftiralarınızdan çekinmedik. Ne yaparsanız yapın Mavi Marmara yoluna karadan devam ediyor. Tunus’ta, Libya’da, Suriye’de yoluna devam ediyor. Baskı altındaki bütün coğrafyalarda umut olarak yoluna devam ediyor Mavi Marmara. Emin olun Mescid-i Aksa’da namaz kılacağız. Emin olun bundan. İsrail, Mısır’ı kaybetti ama en önemlisi Mavi Marmara sonrası Türkiye’yi kaybetti” dedi.

İsrail’in tavrının başından beri çılgınca olduğunu vurgulayan Yıldırım, İsrailli yöneticilerin geri zekalı olduklarını söyledi: “Toplum sizin gibi geri zekalı değildir. Hangi akılla bu gemiyi açık denizde vurursunuz. Dünya İsrail’in bu kadar geri zekalı olduğunu hiç düşünemedi” dedi.

BU GEMİYE SALDIRAN HERKESİN ÖMÜRLERİ HAPİSHANELERDE GEÇECEK

Bülent Yıldırım, Mavi Marmara davasının açılmasıyla ilgili İsrail’e seslenerek “Türkiye korkaktır, dava açamazdı diyordunuz, ne oldu şimdi. Dava açıldı. Demek ki Türkiye’de cesur ve akıllı insanlar var. Emin olun bu dava 4 kişinin yargılanmasıyla kalmayacak. Bu gemiye, bize saldıran herkes yargılanacak. Ömürleri hapislerde geçecek. Sizi işgal ettiğiniz Filistin topraklarında hapsedeceğiz. Dışarı çıkamayacaksınız. İleride çocuklarınız sizin ne kadar akılsızca bir saldırı yaptığınızı söyleyecek.” diye konuştu. 

HAKAN ALBAYRAK: AKAN KAN YERDE KALMAYACAK

Programa katılan önemli isimlerden biri de Hakan Albayraktı. Albayrak, “Mavi Marmara saldırısında hayatını kaybedenlerin isimlerini tek tek sayarak şehitlerimizi selamlamak için geldım. Allah (c.c) onların şehadetlerini kabul etsin'' dedi.

Mavi Marmara adına açılan soruşturma kapsamında iddianamenin kabul edilmesinin kendisini çok sevindirdiğini belirten Albayrak, ''Dava semboliktir, akan kan yerde kalmayacak'' şeklinde konuştu. Mavi Marmara'nın İttihad-ı İslam için yola çıktığını hatırlatan Albayrak, yaşanan olayın Türklerle Araplar arasındaki psikolojik duvarı yıktığını belirtti. Mavi Marmara baskınının önemini vurgulayan Albayrak, “100 sene sonra geriye bakıldığında İHH, tarihin sayfalarına adını altın harflerle yazdırmış olacak” ifadesini kullandı.

RAİD SALAH: FİLİSTİN İÇİN DÖKÜLEN KANLARI MÜBAREKTİR

Filistinli Şeyh Raid Salah ise konuşmasında “Şükürler olsun, hiç üzülmüyoruz, hiç ümitsizliğe düşmüyoruz Allah’a (c.c) şükür. Bu gemide şehit olan kardeşlerimiz dirildiklerinde cennette mis gibi kokacaklar. Onlarla gurur duyuyoruz. Onları katledenler ise cehennemin dibine gideceklerdir. Şehitlerimizin kanı aynı değerdedir. Filistin davası uğruna dökülen kanlarımız mübarektir ve aynı değerdedir. Bizim için Türkiye halkının bizim yanımızda durması ve dayanışması unutulmazdır. Şehit kardeşlerimizin durumu, başlı başına Mavi Marmara seferi ortaya koymuştur ki Gazze’nin, Filistin’nin, Kudüs’ün sorunu İstanbul’un, Türkiye’nin sorunudur. Bizler şehit verdiği için sevinen, gururlanan bir topluluğuz. Şunu bütün dünya bilsin ki Filistin özgür olana dek, Kudüs özgür olana dek bizler mücadele etmeye, şehit vermeye devam edeceğiz. Ta ki Gazze, Filistin, Mescid-i Aksa özgür olana kadar bu sürecek” dedi.

HAKKIMIZDA DAVA AÇAMADILAR ÇÜNKÜ...

Mavi Marmara mağdurları avukatı Cihad Gökdemir de iddianame sürecinin Türkiye'nin bürokratik alışkanlıklarından dolayı uzun sürdüğünü dile getirdi. Yapılan saldırının siyasi amaçlı olduğunu ifade eden Gökdemir, ''İsrail terörist olmadığımızı biliyordu. Yaptığı saldırı siyasi amaçlı bir saldırıydı. Amacı Türkiye'ye ve diğer ülkelere gözdağı vermekti. Bizim hakkımızda dava da açabilirdi ama yapamadılar. Çünkü terörist olmadığımızı kendi de biliyordu.''şeklinde konuştu. Gökdemir, ''İsrail'in hastanelere saldırıdan önce yaralılar, ölüler gelecek uyarısını sonradan öğrendik. Bu, İsrail'in saldırıyı planladığı anlamına geliyor'' dedi.

DÜNYA YETİMLERİ MAVİ MARMARA’DA TOPLANDI 

31 Mayıs sabahı ise İHH’nın düzenlediği ve 3 Haziran’da Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştireceği 5. Uluslar arası Yetim Buluşması için ülkemizde bulunan dünyanın 14 ülkesinden 80 yetim çocuk Mavi Marmara gemisini ziyaret etti ve ardından basın toplantısı yaptılar.

Toplantıda İHH İnsani Yardım Vakfı Başkan Yardımcısı Hüseyin Oruç; “Bugün burada, 2 yıl önce uluslar arası sularda İsrail’in saldırdığı ve güvertesinde ellerimizin kelepçelenerek dizüstü alıkonulduğumuz yerdeyiz. Mavi Marmara saldırısı sonrası İsrail yalnızlaşmıştır. Bizler tüm dünyadaki adalet yanlılarıyla beraber, yurtdışındaki aktivistlerle beraber, şehitlerimizin aileleri ve çocuklarıyla beraber ve dünya yetimleriyle birlikte burada buluşuyoruz. Mavi Marmara bizim için ve dünyanın bütün mazlum toplumları için çok özel bir anlam ifade ediyor. Mavi Marmara simgeleşmiştir ve tüm dünyada adalet için, özgürlük için seferine devam etmektedir” dedi.

Mavi Marmara şehidi Fahri Yaldız’ın annesi Zeliha Yaldız İsrail’e seslendi: “Benim yavrum şehit olmuştur. İsrail’e sesleniyorum. Özür dileyeceksiniz, bu mücadele sonuna kadar sürecek. Sorumluların hepsi cezalarını bulacak. Bu İsrail zulmüne karşı herkesi yanımızda görmek istiyoruz.”

Mavi Marmara gemisinde bulunan  Kanadalı aktivist Kevin Nash ise şehit yakınlarıyla birlikte Mavi Marmara gemisinde bulunmaktan onur duyduğunu söyledi.

Şehit Çetin Topçuoğlu’nun eşi Çiğdem Topçuoğlu ise eşinin dizinde şehit olduğunu hatırlatarak “Her şey taptaze. Mücadelemiz sonuna kadar sürecek. Hukuk savaşı başladı. Savcılık, mahkeme süreçleri davanın açılmasıyla netleşti. Bundan sonra her platformda yaptığımız mücadeleye halkımızdan destek istiyoruz. Bu akşamki Taksim Yürüyüşüne herkesi bekliyoruz” dedi.

Dünya yetimleri adına toplantıya katılan çocuklar ise birbirinden Mavi Marmara gemisinde olmaktan mutlu olduklarını belirtirken Gazzeli çocuklar “Bizim için yaptığınız mücadelede şehit veren Türkiye toplumuna teşekkür ediyoruz, minnettarız” dediler. Gazzeli çocuk Zeynep Hamdan “Burada bulunan Mavi Marmara Şehitlerini ve ailelerini saygıyla selamlıyorum. İnşallah başta şehitlerimiz olmak üzere hepimiz Firdevs cennetlerinde buluşacağız” dedi.

Saldırı sırasında Mavi Marmara gemisinde bulunan en yaşlı aktivist Ürdünlü İsmail Neyman da “Mavi Marmara’da bulunmak ve insanlık için yola çıkmak bizim için büyük bir onurdur. Gazze için yola çıkan bütün aktivistlerle, bütün kardeşlerimle gurur duyuyorum” diye konuştu.

TAKSİM’DE MAVİ MARMARA, SURİYE VE ÖZGÜR KUDÜS YÜRÜYÜŞÜ

Bu arada 31 Mayıs günü saat 19:00 Taksim Meydanı’nda buluşulacak ve  İstiklal Caddesi’nden Tünel’e yürüyüş gerçekleştirilecek. Yürüyüşte Mavi Marmara, Özgür Kudüs ve Suriye mesajları verilecek. Yürüyüş sonunda İHH Başkanı Bülent Yıldırım  basın açıklaması yapacak.

İlgili haberler
Tümünü gör
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı ve çok sayıda uluslararası sivil toplum kuruluşunun organize ettiği Özgürlük Filosu, Gazze için yola çıkmaya hazırlanıyor. Filoya katılım için başvuru süreci devam ediyor.
04.04.2024
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayının ilk 20 gününde 60 bin kişiye iftar verdi.
03.04.2024
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Uluslararası Özgürlük Filosu için satın alımı yapılan iki gemide incelemelerde bulundu. Yıldırım burada yaptığı açıklamada, “Bu yük gemisi 5 bin 500 ton kapasiteli, adı Anadolu. Ülkemizin yardımlarını ve merhametini yüklenerek Gazze’ye ulaştıracak. Diğer gemimizin adı, Vicdan. Bu gemi de dünyadaki vicdan sahibi aktivistleri alacak ve dünya vicdanını Gazze sahillerine ulaştıracak” dedi.
27.03.2024