İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Mavi Marmara Gemisi'nde keşif yapılacak
İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye devam eden Mavi Marmara Davası’nın 8. duruşmasında Mavi Marmara Gemisi'nde keşif yapılmasına karar verildi.
Türkiye 12.03.2015

İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye devam eden Mavi Marmara Davası’nın 8. duruşmasında Mavi Marmara Gemisi'nde keşif yapılmasına karar verildi.

Gazze'ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara Gemisi'ne, Akdeniz'in uluslararası sularında düzenlenen saldırıya ilişkin dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi'nin de aralarında yer aldığı 4 sanığın yargılandığı davada, gemide keşif yapılmasına karar verildi.

Mahkeme, saldırıya uğrayan Mavi Marmara’da, emniyetten tespit edilecek bir bilirkişi, davanın mağdurları ve mahkeme heyetinin katılımıyla keşif incelemesi yapılmasını kararlaştırdı.

İnceleme 25 Mayıs'ta, geminin hazır edileceği İstanbul'da gerçekleştirilecek.

Duruşma 2 Haziran'a ertelendi

İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, duruşmada, avukatların taleplerini aldıktan sonra ara kararını açıkladı.

Sanıklar hakkında gıyabi tutuklama kararı verildiğini, kırmızı bülten çıkarılması talebinde bulunulduğunu ve ilgili birimlere gönderildiğini hatırlatan heyet, kırmızı bültenin akıbetinin Adalet Bakanlığı'ndan sorulmasına hükmetti.

Heyet, 2 gün süren duruşmada ifadeleri alınan 19 yabancı uyruklu mağdurun, suçtan zarar görme ihtimalleri nedeniyle davaya katılma taleplerini kabul etti.

Avukatların Mavi Marmara Gemisi'nde keşif yapılması taleplerini kabul eden mahkeme heyeti, gemideki keşfin 25 Mayıs'ta kameraya alınarak yapılması, keşif mahallinde mağdurların hazır edilmesi, keşif ile ilgili konularda dinlenilmeleri, olay yerinde inceleme uzmanı olan bir emniyet görevlisinin bilirkişi olarak atanmasını kararlaştırdı.

Adliye önünde açıklama

Duruşmanın ardından adliye önünde açıklama yapan Avukat Uğur Yıldırım, sanıklar hakkında kırmızı bültenle aranması talebine ilişkin kararın çıkartıldığını anımsatarak, ''Bugün, süreci devam ettiriyoruz. Mahkemeden bütün bu suçların yapıldığı gemide keşif yapılmasını ve kırmızı bültenle ilgili kararı uygulamayan kişiler hakkında suç duyurusunda bulunmasını talep ettik'' dedi.

Mahkemenin taleplerini kabul ederek, 25 Mayıs'ta gemide keşif yapılmasına karar verdiğini belirten Yıldırım şunları kaydetti:

''Yine Adalet Bakanlığı'ndan kırmızı bültenle ilgili müzekkere yazılarak akıbetinin sorulmasını noktasında kararını verdi. Biz Mavi Marmara Gemisi mağdurları adına bu davaların arkasındayız. Gerek Türkiye'de gerekse uluslararası mecralarda İsrail'in yargılanması ile ilgili çabalarımızı devam ettiriyoruz. Bu bir adalet ve hak arayışıdır. İnsanlığın vicdanı olarak yola çıkan Mavi Marmara Gemisi, yine insanlığın vicdanını temsil eden adaletle taçlanacaktır. Bu sorumlular hak ettiği cezayı bulacaklardır.''

Bir gazetecinin geminin şu an nerede olduğunu sorması üzerine Uğur Yıldırım, ''Geminin Samsun'da bir dizi faaliyetle ilgili yolculuğu var. Fakat keşif zamanında, İstanbul'da gümrüklü bir sahada, mahkemenin incelemesi için gemiyi temin edeceğiz'' diye konuştu.

Avukat Uğur Yıldırım, ''Siz ayrıca suç duyurusunda bulunacak mısınız?'' sorusuna ''Mahkeme müzekkere yazılmasına karar verdi. Direkt suç duyurusu talebimizi almadı. Biz de bakanlığa yazılan yazının cevabı bekleyeceğiz. Olumlu bir gelişme olmazsa o zaman ayrıca bir suç duyurusunda bulunmayı düşünüyoruz'' karşılığını verdi.

İlgili haberler
Tümünü gör
Bağcılar’da on binlerin katılımıyla şehitlerimiz ve Filistin için yürüyüş
Bağcılar’da on binlerin katılımıyla şehitlerimiz ve Filistin için yürüyüş
Soğuk havaya rağmen şehitlerimiz ve Filistin için bir araya gelen on binler, Üçyüzlü Metro Durağı'ndan Bağcılar Meydanı'na yürüdü. İHH ve birçok sivil toplum kuruluşunun organize ettiği yürüyüşte katılımcılar, teröre ve işgalci İsrail’in zulümlerine tepki gösterdi.
11.01.2024
On binler Ümraniye'de şehitlerimiz ve Filistin için yürüdü
On binler Ümraniye'de şehitlerimiz ve Filistin için yürüdü
Soğuk ve yağmurlu havaya rağmen şehitlerimiz ve Filistin için bir araya gelen on binler, Yamanevler Metro Durağı'ndan Ümraniye Meydanı'na yürüdü.
07.01.2024
İstanbul’da “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” konvoyu düzenlenecek
İstanbul’da “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” konvoyu düzenlenecek
İHH İnsani Yardım Vakfı Arama Kurtarma Birimi’nin öncülüğünde “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” sloganıyla araç konvoyu düzenlenecek. Yarın saat 20.00’de Maltepe Orhangazi Parkı’ndan başlayacak konvoy eylemi, Söğütlüçeşme’de sona erecek.
27.12.2023