İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
İHH’dan Kamerun’daki pigmeler için cami
Kamerun'da pigmeler için 2013 yılında yapımına başlanan Dersaadet Fatih Sultan Mehmet Camii ibadete açıldı.
Kamerun 02.02.2015

Kamerun'da pigmeler için 2013 yılında yapımına başlanan Dersaadet Fatih Sultan Mehmet Camii ibadete açıldı.

İHH İnsani Yardım Vakfı’nca Kamerun’un Başkenti Yaounde’ye yaklaşık 300 km uzaklıktaki Kribi Şehri'nin Makore Köyü’nde 2014 yılı başlarında yapımına başlanan Dersaadet Fatih Sultan Mehmet Camii ibadete açıldı.

100 metrekarelik alana yapılan caminin 1 abdesthanesi ve 3 tuvaleti ile 1 minaresi bulunuyor.

İHH tarafından inşa edilen Dersaadet Fatih Sultan Mehmet Camii’nin açılış programına bölgenin resmi yetkilileri, bölgede yaşayan Müslümanlardan sorumlu yetkili ve imam, İHH Mütevelli Heyeti Üyesi Osman Atalay ve İHH Batı Afrika Masası Sorumlusu Yunus Satılmış, İHH’nın Kamerun’daki partner kurumu HURDEC’in yetkilileri ile bölge halkı katıldı.

Kuran-ı Kerim tilaveti ile başlayan program; Müslümanların temsilcisi, bölge kaymakamı ve kaymakam yardımcılarının konuşmasıyla devam etti. Bölge kaymakamı, gerçekleştirilen bu projeden dolayı İHH ve Türkiye’ye teşekkürlerini ileterek buna benzer projelerin devam etmesi gerektiğinin öneminden bahsetti.
Konuşmaların bitimi ardından bölge kaymakamının cami anahtarını cami imamına vermesi ve kurdelenin kesilmesi ile Dersaadet Fatih Sultan Mehmet Camii tekbirlerle ibadete açıldı ve ilk öğle namazı cemaatle kılındı. Öğle namazının ardından program yiyecek ve içecek ikramı ile son buldu.

Bölgede bulunan yaklaşık 60 pigmeli Müslüman’a hizmet verecek cami, yalnızca ibadetlerin yapılabilmesi için değil aynı zamanda vaaz ve nasihatler aracılığıyla bir davet merkezi de olacak.

Köyün çoğunluğu Hıristiyan ve Animist

Kribi, Kamerun’un denize kıyısı olan turistik yerlerinden biridir ve geniş ormanlardan oluşmakta olup, nüfusu yaklaşık 90.000’dir.Camii’nin inşa edildiği Makore Köyü ise tamamen ormanlık bir alan içinde ve nüfusu yaklaşık 1.000’dir. Nüfusunun çoğunluğunu Hıristiyanların ve animistlerin oluşturduğu köyde 60 Müslüman pigme yaşamaktadır.

Pigmelerin varlığı

Orta Afrika’nın ilk sakinlerinden biri olarak kabul edilen Pigmeler günümüzde Papua Yeni Gine, Demokratik Kongo ve Kamerun’daki ormanlık alanlarda yaşamakta ve avlanarak hayatlarını sürdürmektedir. Yarım daire şeklinde tek kapılı ve dev ağaç köklerine dayanan kulübelerden meydana gelen alanlarda yaşayan pigmelerde kadınlar kulübe işleri ve balıkçılıkla uğraşır, erkekler ise avlanırlar.

Makore Köyü’nde yaşayan pigmeli Müslümanların imamı olan Harun, İslam ile tanıştıktan sonra hayatlarının değiştiğinden bahsetti. İslam’dan önce çıplak bir şekilde ve vahşi hayvanları avlayarak yaşadıklarını ifade eden Harun, İslam’la tanıştıktan sonra medeni bir hayat ile tanıştıklarını belirtti. Birkaç yıl önce Müslüman sayısının 15-20 olduğunu belirten Harun, şu anda 60 olan Müslüman sayısının bu yeni açılan camii ile inşallah artacağını umduğunu ifade etti.

 

 

İlgili haberler
Tümünü gör
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı ve çok sayıda uluslararası sivil toplum kuruluşunun organize ettiği Özgürlük Filosu, Gazze için yola çıkmaya hazırlanıyor. Filoya katılım için başvuru süreci devam ediyor.
04.04.2024
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayının ilk 20 gününde 60 bin kişiye iftar verdi.
03.04.2024
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Uluslararası Özgürlük Filosu için satın alımı yapılan iki gemide incelemelerde bulundu. Yıldırım burada yaptığı açıklamada, “Bu yük gemisi 5 bin 500 ton kapasiteli, adı Anadolu. Ülkemizin yardımlarını ve merhametini yüklenerek Gazze’ye ulaştıracak. Diğer gemimizin adı, Vicdan. Bu gemi de dünyadaki vicdan sahibi aktivistleri alacak ve dünya vicdanını Gazze sahillerine ulaştıracak” dedi.
27.03.2024