İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
“Olası Marmara Depremi’nden 40 milyon kişinin etkilenmesi bekleniyor”
İHH İnsani Yardım Vakfı, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde basın açıklaması düzenledi. İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, “Olası bir Marmara Depremi’nden 40 milyon kişinin etkilenmesi bekleniyor. Bütün STK’lara çağrıda bulunuyorum. Arama kurtarma alanına özel önem vermemiz gerekiyor. Eğer Marmara’da böyle bir deprem yaşanırsa 6 Şubat’ta yaşanan depremden daha büyük etkisi olur” dedi.
06.02.2024

Basın açıklaması, Tuzla’da bulunan İHH Emre Yerli Afet Yönetimi ve Lojistik Merkezi’nde gerçekleştirildi.

İHH Genel Başkanı Av. Bülent Yıldırım yaptığı açıklamada, 6 Şubat depremlerinden 13 milyon kişinin etkilendiğini hatırlattı. Yıldırım, “6 Şubat’ta depremin hemen ardından harekete geçtik ve arama kurtarma çalışmalarına başladık. Devlet kurumları ve STK’larla büyük bir koordinasyon içinde çalıştık. Reyhanlı ve Kilis’te bulunan koordine merkezlerimizde de çalışmalar yürütüldü. Bu çalışmalar sırasında sadece arama kurtarma ekiplerimiz değil; acil yardım, gıda ve barınma alanında çalışan 10 binin üzerinde gönüllümüz görev aldı. Halkımız, depremden etkilenen vatandaşlarımızı bağrına bastı. Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar kişiyle ilgilenecek bir mekanizma bulamazsınız büyük bir iyilik hareketi halkın içinde oluştu” dedi.

“Arama kurtarma alanına özel önem vermeliyiz”

Şu ana kadar 8 bine yakın arama kurtarma personeli yetiştirdiklerini belirten Yıldırım, “Olası bir Marmara Depremi’nden 40 milyon kişinin etkilenmesi bekleniyor. Bütün STK’lara çağrıda bulunuyorum. Arama kurtarma alanına özel önem vermemiz gerekiyor. Bütün illerde bu arama kurtarma ekiplerinin varlığı çok önemli. Eğer Marmara’da böyle bir deprem yaşanırsa 6 Şubat’ta yaşanan depremden daha büyük etkisi olur. Bütün öğretmenlere ve imamlara böylesi bir durumda neler yapmaları gerektiği konusunda, tıpkı ilk yardım eğitimi gibi ‘ilk kurtarma eğitimi’ şeklinde eğitim verilmesi lazım. Afet yaşanan bölgelere iyi niyetli insanlar gittiği gibi, kötü niyetli insanlar da gidiyor. Mutlaka AFAD bünyesinde emniyet ve askeriye ile koordineli çalışan güvenlikle ilgili bir birim kurulmalı” ifadelerini kullandı.

İHH’ya bağlı lojistik merkezlerine değinen Yıldırım, merkezlerin afet olması durumunda etkilenme ihtimalinin en az olduğu yerlere kurulduğunu belirtti. Yıldırım, “Çalışmalarımızı, özellikle İstanbul dışındaki arkadaşlarımızı çok hızlı harekete geçirebilecek şekilde planlıyoruz” diye konuştu.

2.jpg

“AFAD ile koordineli bir şekilde çalıştık”

İHH Afet Yönetimi Biriminden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Kars ise, 6 Şubat depreminin yaşandığı ilk saatlerden itibaren AFAD’ın illerdeki kriz yönetim merkezleri ile koordineli bir şekilde çalışmalarda bulunduklarını belirtti. Kars, “Ekiplerimiz, 2 bin 156 arama kurtarma görevlisi, 3 arama köpeği, 241 araç ve 38 ekibin ekipman ve malzemesi ile Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Şanlıurfa olmak üzere toplamda 8 ilde arama kurtarma operasyonlarına katıldı. İHH Arama Kurtarma Ekiplerimiz tarafından enkazdan vefat etmiş veya yaralı olarak toplam 3 bin 278 kişi tarafından çıkarıldı” dedi.

omer-kars.jpg

“18 akredite ekibimiz var”

Şu anda İHH’nın Türkiye genelinde 77 ekipte 3 bin 687 arama kurtarma gönüllüsünün bulunduğunu belirten Kars, “AFAD’ın Ulusal Akreditasyonunu tamamlamış 1 ağır, 2 orta, 15 hafif ekip olmak suretiyle 18 akredite ekibimiz ve 656 personel ve gönüllümüz var. 34 ekibimiz ise, akreditasyon hazırlıklarına devam ediyor. İstanbul, Bursa ve Konya’da olmak üzere 3 Afet Yönetimi ve Koordinasyon Merkezimiz bulunmaktadır. Lojistik hizmet grubumuzda ise 20 akredite personel ile İstanbul’da 2, Konya, Bursa, Kilis ve Reyhanlı’da 1’er adet olmak üzere toplam 6 adet lojistik depomuz mevcut. Şu anda içerisinde bulunduğumuz İHH Emre Yerli Afet Yönetimi ve Lojistik Merkezi de olası bir afet durumunda özellikle İstanbul için gerekli çalışmaları koordine edebilmek amacıyla kuruldu” dedi.

3.jpg

Basın toplantısının ardından İHH Emre Yerli Afet Yönetimi ve Lojistik Merkezi gezildi, ekipler çalışmalara yönelik bilgi verdi. İHH bünyesindeki arama kurtarma köpekleri ise eğitmenleriyle birlikte arama tatbikatı yaptı.

İlgili haberler
Tümünü Gör
Gana’da inşa edilecek Hz. Hatice Kardeşlik Okulu Projesi yararına seminer düzenlendi
Gana’da inşa edilecek Hz. Hatice Kardeşlik Okulu Projesi yararına seminer düzenlendi
İHH İstanbul Kadın Birimi tarafından, vakfın Gana’da inşa etmeyi hedeflediği Hz. Hatice Kardeşlik Okulu Projesi yararına Uzman Aile Danışmanı Saliha Erdim ile “Ailede İyiliği Çoğaltmak” konulu seminer düzenlendi.
07.11.2024
İnsani yardım gemisi Lübnan'a ulaştı
İnsani yardım gemisi Lübnan'a ulaştı
İHH İnsani Yardım Vakfı'nın da aralarında bulunduğu 9 sivil toplum kuruluşu tarafından başlatılan "Lübnan İçin Hemen Şimdi Yardım Seferberliği" kampanyası kapsamında hazırlanan yardım gemisi Lübnan'a ulaştı. Gemide, gıda, hijyen, kıyafet ve barınma gibi farklı alanlarda 1000 tonluk yardım malzemesi bulunuyor.
02.11.2024
İHH, Yerelin Liderliğinde İnsani Yardım Konferansı’na katıldı
İHH, Yerelin Liderliğinde İnsani Yardım Konferansı’na katıldı
İHH İnsani Yardım Vakfı, Save the Children International Türkiye Ülke Ofisi ve İnsani Yardım Liderlik Akademisi (HLA) işbirliğiyle Gaziantep'te düzenlenen Yerelin Liderliğinde İnsani Yardım Konferansı’na katıldı. Konferansta İHH tarafından “Sınırları Aşmak: Türkiye’de STK'ların Uluslararası Koordinasyon Mekanizmaları ve Ağlara Entegrasyon Süreçleri” başlıklı panel düzenlendi.
31.10.2024