İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Op. Dr. Selim Genç
Şu an kişi 15 ameliyat planlıyoruz. Lokal anestezi ile başladık, artık hastalarla koopere olacak kadar konuştuktan sonra şimdilik birçok vakaya topikal uyguluyoruz.
20.09.2010

SUDAN  NOTLARI

Ben şu an Hartum’dayım. 25 Ocak’taki dönüş biletimi 31 Ocak’ta gelecek olan ekibe görevi devretmek için 1 Şubat’a kadar uzattım. Buraya ikinci gelişim. Aralık ayında, 13 günde 102 ameliyat (üç tanesi genel anestezi) yaptım. Ocak ayında ise tempo daha hızlı oldu; günde 10 ila 14 ameliyat yaptım.

Şu an kişi başı günlük 15 ameliyat planlıyoruz. Lokal anestezi ile başladık, artık hastalarla koopere olacak kadar konuştuktan sonra şimdilik birçok vakaya topikal uyguluyoruz. Kornea problemleri, özellikle bant keratopati interpalpebral aralığı tuttuğu için fako yaparken ve kapsulorheksiste zorlandık, fakat şu an bu tip vakalara giriş yerini değiştirerek fako yapmaya başladık. Komplikasyon oranı %3 civarında. PEKKEye dönmek zorunda kaldığımız vakalar oldu. Çok problemli kornealarda fako başlamayıp PEKKE ile çok iyi sonuçlar aldık. Konjenital ve travmatik katarakt sayısı %15 civarında. Daha çok genç erişkinlerde veya genç yaşta travmaya maruz kalmış 40 yaş üstü vakalarda, özellikle travmatik olanlarda, sublukse lenslere bilhassa gençlerde kolaylıkla ring uygulayarak başarılı sonuçlar elde ettik. Ön vitrektomi bu tip vakalarda sorunsuzca uygulandı ve sonuçlar çok sevindiriciydi.

Çocuklardaki bilateral kataraktları, bütün cerrahi malzemeyi yenileyerek, aynı seansta bilateral opere ettik. Şu ana kadar iki çocuk vakaya ve üç 50 yaş civarı vakaya aynı seansta bilateral katarak cerrahisi uyguladık. Endoftalmi yaşanmamış olması ise ekibin başarısının bir göstergesi sayılabilir. Her vakaya per-op zinnat ve ameliyat sonrası beş kere günde bir antibiyotikli damla ve kortikosterodli damla başladık. Sert kataraktlarda geniş kapsuoreksis yaparak birçok vakaya fako uygulayabildik.

Sudan’da cuma günleri tatil olduğundan perşembe hastalarına post-op baktıktan sonra önce Nil kenarında bir kahvaltı yaptık, sonra pazar yerine giderek sebze meyve haline daldık. Alışverişten sonra 30 km mesafedeki küçük bir köye giderek hem projemizi tanıttık hem de hasta muayenesi yaptık. Burada katarakt hastalarına veya tanı koyabildiklerimize imkanlar ölçüsünde yardımcı olduk. Eve döndüğümüzde aşçımız bize Antep usulü yemekler yaptı. Çayımı içerken internette geziniyorum; ertesi günün hasta listesi telefonla çağrıldı, 40 hasta programa alındı. Huzur ve mutlulukla yolumuza devam ediyoruz…

Op. Dr. Selim Genç

Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı

Pendik Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı

İlgili haberler
Tümünü gör
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
İHH YouTube kanalında yayınlanan "Benim Ailem" serisinin yeni bölümü yayınlandı. Benim Ailem ekibi bu bölümde, Azerbaycan’ın Şeki şehrinde bir yetim ailesi olan Çelebiyev ailesine taşıma aracı murayev hediye etti.
22.02.2024
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak olarak bilinen Şef Burak Özdemir, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib iline yaptığı ziyaret kapsamında savaş mağduru ailelere yardım malzemeleri dağıtıp çocuklarla yemek yaptı. Özdemir, tüm dünyada savaşların sona ermesi ve iyiliğin yayılması için çağrıda bulundu.
22.02.2024
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından 2023 yılı boyunca Suriye'nin çeşitli bölgelerinde yaşayan savaş mağduru sivillere, 42 bin ton ağırlığında 1658 TIR dolusu insani yardım malzemesi ulaştırıldı.
01.02.2024