İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Özbek Askarov için Süleyman Demirel ve bakanlara suç duyurusu
MAZLUMDER ve İHH İnsani Yardım Vakfı, Türkiye’nin 1999 yılında Özbekistan’a iade ettiği Askarov Zayniddin’in cezaevinde hayatını kaybetmesi üzerine dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Bakanlar K
Türkiye 03.12.2010

Sultanahmet’te bulunan İstanbul Adliyesi’ne gelerek suç duyurusu dilekçesini mahkemeye veren MAZLUMDER ve İHH İnsani Yardım Vakfı üyeleri daha sonra adliye önünde bir basın açıklaması yaptılar. MAZLUMDER Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Gülden Sönmez yaptığı açıklamada “Özbekistan’da Askarov’un işkence ile infazı Kerimov’un Zulmü,  Türkiye’nin sorumluluğudur” dedi.

Askarov’un, Türkiye’de bulunduğu bir tarihte Taşkent’de ‘devlet tertibi’ olduğu iddia edilen bir bombalı saldırı sebebiyle suçlandığını belirten Sönmez, Askarov’un hiçbir delil olmaksızın Özbekistan’ın talebi üzerine İstanbul’da gözaltına alındığını ve daha sonra AİHM’in tedbir kararına rağmen Askarov’un Bakarlar Kurulu kararıyla Özbekistan’a iade edildiğini kaydetti.

Sönmez, o dönem yaşanan süreci şöyle anlattı: “Özbek tutuklular Rustam Mamatkulov ile Askarov Zeyneddin Abdurrasuloviç, 19 Mart 1999 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla 26 Nisan akşamı bulundukları cezaevinden alınarak gece saat 01:00'de Özbekistan'a gönderildiler.  O tarihte Türk Hükümeti, iki Özbek’le ilgili işkence, kötü muamele vb. uygulamalara karşı güvenliklerine dair Özbekistan’dan güvence aldıklarını belirtmişlerdi. Ancak süreç bütün güvencelerin tersine işlemeye başlamıştır. Askarov iade edildikten sonra Özbekistan’da insan hakları ihlalleri ve işkencesiyle meşhur Taşturma Hapishanesine konuldu.”

Askarov’un hapishanede bulunulduğu süre içerisinde işkenceye maruz kaldığını dile getiren Sönmez, Askaroz’un cezasının bitimine 5 ay kala işkence edilerek öldürüldüğünü ifade etti. Askarov’un ölümünün ardından başta dönemin Cumuhurbaşkanı Süleymen Demirel olmak üzere Türkiye ve Özbekistanlı sorumluların cezalandırılması gerektiğini söyleyen Sönmez, bunun için İstanbul adliyesine gelerek tüm sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunduklarını belirtti. Gülden Sönmez, Özbekistan’daki haksız tutuklamalar, keyfî gözaltılar ve muhaliflere uygulanan işkence ve baskılar nedeniyle çok sayıda mağdurun olduğu ve sırf muhalif olduğu için hapiste bulunanların sayısı yüz binlerle ifade ederken bunun için de mücadele edeceklerini belirtti.

İHH’ya tercümanlık yapıyordu

Askarov, Türkiye’de bulunduğu süre içerisinde tercümanlık yaparak İHH’ya gönüllü destek veriyordu.

Suç duyurusu dilekçesi

Suç duyurusu dilekçesinde ise şu ifadelere yer verildi: “AİHM’nin kararını hiçe sayarak, üstelik ‘yaşama hakkı, işkence tehdidi ve adil yargılanma’ konusundaki iddiaları da nazar-ı dikkate almadan Askarov Zayniddin Abdurrasuloviç ve Rustam Mamatkulov’i ülkesine iade etmiş olan başta dönemin Cumhurbaşkanı ve Başbakanı olmak üzere tüm Bakanlar Kurulu üyeleri TCK’nın 257. Maddesinde yer alan ‘Görevi Kötüye Kullanma’ suçunu işlemişlerdir.

Sanıkların yargı kararının hilafına görevi kötüye kullanmaları sebebiyle cezalandırılmaları için haklarında dava açılmasını talep ederiz.”

Haklarında suç duyurusu yapılan isimler şu şekilde:

1-Süleyman Demirel: Dönemin Cumhurbaşkanı

2- Hüsamettin Özkan:56. Hükümet Devlet Bakanı ve Bşbk. Yar.
3- Hikmet Uluğbay Devlet Bakanı Ve Başbakan Yardımcısı
4- Şükrü Sina Gürel: 56. Hükümet Devlet Bakanı
5- Mustafa Yılmaz: 56. Hükümet Devlet Bakanı
6- Hasan Gemici: 56. Hükümet  Devlet Bakanı
7- Fikret Unlu: 56. Hükümet Devlet Bakanı
8- Aydın Tümen: 56. Hükümet Devlet Bakanı:
9- Prof. Dr. Selçuk Öztek: 56. Hükümet Adalet Bakanı
10- Hikmet Sami Türk: 56. Hükümet Milli Savunma Bakanı
11- Cahit Bayar: 56. Hükümet İçişleri Bakanı
12- Zekeriya Temizel: 56. Hükümet Maliye Bakanı
13- Metin Bostancıoğlu: 56. Hükümet Milli Eğitim Bakanı
14- Ali Ilıksoy: 56. Hükümet Bayındırlık Ve İskan Bakanı
15- Mustafa Guven Karahan: 56. Hükümet Sağlık Bakanı
16- Hasan Basri Aktan: 56. Hükümet Ulaştırma Bakanı
17- Mahmut Erdir: 56. Hükümet Tarım Ve Köyişleri Bakanı
18- Nami Çağan: 56. Hükümet Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı
19- Metin Şahin: 56. Hükümet Sanayi Ve Ticaret Bakanı
20- Ziya Aktaş: 56. Hükümet Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı
21- İstemihan Talay: 56. Hükümet Kültür Bakanı
22- Ahmet Tan: 56. Hükümet Turizm Bakanı
23- Arif Sezer: 56. Hükümet Orman Bakanı
24- Fevzi Aytekin: 56. Hükümet Çevre Bakanı

İlgili haberler
Tümünü gör
İHH ve Kuveytli kuruluş Gazze’ye insani yardım gemisi gönderdi
İHH ve Kuveytli kuruluş Gazze’ye insani yardım gemisi gönderdi
İHH İnsani Yardım Vakfı ve Kuveytli kuruluş Kuwait Society for Relief tarafından ortak hazırlanan insani yardım gemisi, Mersin Limanı’ndan Mısır Ariş Limanı’na doğru yola çıktı. Burada Mısır Kızılayı’na teslim edilecek yardım malzemeleri, ardından Gazze’ye ulaştırılacak. Gemide, birçok farklı kalemde 907 tonu aşkın malzeme yer alıyor.
14.04.2024
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı ve çok sayıda uluslararası sivil toplum kuruluşunun organize ettiği Özgürlük Filosu, Gazze için yola çıkmaya hazırlanıyor. Filoya katılım için başvuru süreci devam ediyor.
04.04.2024
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayının ilk 20 gününde 60 bin kişiye iftar verdi.
03.04.2024