İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Pakistan'da mevcut durum ve ihtiyaçlar
Temmuz ayının ortalarından itibaren etkili olan muson yağmurlarına bağlı seller Pakistan'da büyük bir insani trajediye yol açtı.
Pakistan 24.08.2010

Yoğun Muson yağmurlarının yol açtığı sel sonrasında gelen insani afet sebebiyle Pakistan’da mağdurların sayısı yaklaşık 20 milyon kişiyi buldu. Afetin daha az etkilediği bölgeler de hesaba katıldığında bu rakam 30 milyona ulaşıyor. Kuzey bölgelerinde büyük yıkım yapan sel baskınlarının güney eyaletlerindeki yıkım etkisi uzun aylara yayılacak bir afete yol açtı. Şu ana kadar hayatını kaybedenlerin sayısı resmi rakamlarla 1539. Felakette yaralananların sayısı ise 2055.

Etkilediği alan itibariyle dünyanın en büyük afetlerinden biri olan Pakistan’da seller sebebiyle ülke tarım arazilerinin neredeyse yarısı yok olmuştur. 300.000 büyük ve küçükbaş hayvanın telef olması sebebiyle ülkede uzun dönemli bir kıtlık tehlikesi ortaya çıkmıştır.

Selden en çok etkilenen Belucistan, Pencap, Kyber Pakhtun Khwa ve Sint bölgeleri oldu. Söz konusu bölgelere, otobanların ve tren raylarının sular altında kalması nedeniyle arama kurtarma helikopterleri ve uçaklar aracılığıyla yardım götürülebiliyor. 

Sel felaketi yaklaşık 30 milyon insanı evsiz, aşsız bırakırken, suyun yavaş yavaş bölgeden çekilmesiyle kolera başta olmak üzere salgın hastalık korkusu da gündeme geldi.

Sel nedeniyle yaklaşık 1,3 milyon insanın evsiz kaldığı belirtilirken, Pakistan Genelkurmay Başkanlığına bağlı arama kurtarma helikopterleri ve uçaklar çok sayıda insanı sel bölgelerinden tahliye ediyor.

Sel bölgesinde yardım dağıtmak için gelen kuruluşlar, ciddi sıkıntılarla karşılaşıyorlar. Özellikle yardım ekiplerinin bölgelere ulaşması büyük bir sorun olurken, aç ve susuz kalan mağdurların gelen yardım konvoylarına akın etmeleri izdiham ve yağma riskini barındırıyor.

Bölgeye Türkiye başta olmak üzere ABD, Suudi Arabistan, İran, Birleşmiş Milletler gibi dünyanın dört bir yanından gıda, sağlık malzemesi, barınma ve maddi yardım yapılıyor.

180 milyon nüfuslu Pakistan'da sel felaketinden en fazla etkilenen çocuklar oldu. Temiz su, yiyecek ve ilaç temin edilemeyen bölgede, çocuklar salgın hastalıkla karşı karşıyalar. Pakistan’daki afetin boyutunu anlamak için değişik alanlardaki yıkıma bakmak gerekiyor.

Tarım

En az 3,2 milyon hektar tarım arazisi sular altında kaldığı için bu alanlardaki buğday, pirinç, arpa gibi ülkenin temel besin kaynakları tamamen yok oldu. Sellerin vurduğu ambarlardaki yüz binlerce ton tohum yok olduğundan, ekim mevsimine yeni tohum takviyesi yapılmaması halinde ülkede 2011-2012 döneminde ciddi bir kıtlık ortaya çıkacak. Resmi rakamlarla depolarda bulunan yaklaşık 600.000 tohumluk buğday sel ile yok oldu. Yine 5 bine yakın köy yok olduğundan köylülere ait milyonlarca dolarlık tarım ekipmanı kullanılamayacak durumda zarar gördü.

Eğitim

Selin vurduğu altı eyalette toplam 7820 okul ya tamamen yıkıldı ya da kullanılamayacak şekilde zarar gördü. Sadece 4935 okul acil yardım çalışmaları çerçevesinde barınak olarak kullanılmakta. Söz konusu yüzlerce okulun yeniden eğitime kazandırılması ya da en azından afet boyunca barınak olarak kullanılabilmesi için ciddi destek verilmesi gerekiyor.

Sağlık

Bulaşıcı hastalıkların yayılmasına bağlı olarak bundan etkilenen hastaların sayısı giderek artıyor. Resmi rakamlarla selden etkilenen 20 milyona yakın mağdurun sadece 1,5 milyonu sağlık kontrolünden geçirilebildi.

Bu kontrollerden sonra ortaya çıkan tabloya göre 200.000 kişi salgın ishal olurken, 263.000 kişi deri hastalıkları, 204.000 kişi de solunum yolu hastalıklarından muzdarip durumda.

Sel bölgelerinde toplam 960.000 hamile ve emzikli bayan bulunmakta ve doğması beklenen bebeklerin yarıdan fazlası ciddi bir hayati risk altında. Yine hali hazırda 1 milyondan fazla 3 yaş altı çocuk ciddi bir beslenme sorunu yaşıyor.

Barınma-Ulaşım-İletişim

Seller sebebiyle 1.226.000 ev yıkıldı. Bu evlerde yaşayan insanların büyük bölümü ulaşabildikleri kuru mekanlarda ya da iptidai koşullardaki barınaklarda yaşamaya çalışıyor. Barınaklara çevrilen 5000 civarı okulun varlığına rağmen afet bölgesindeki insanların ancak %37’si bir barınak imkanına sahipler.  Ülkede afet bölgelerine giden neredeyse tüm ulaşım yolları ve iletişim hatları zarar gördüğünden kullanımı imkansız. Özellikle suların yükseldiği güney eyaletlerdeki insanların hangi koşullarda yaşadığı dahi bilinmiyor.

İhtiyaçlar

Selden etkilenen bölgelerdeki 20 milyona yakın mağdur için günlük zorunlu gıda yardımı kaçınılmaz. Bunun yanı sıra, Pakistan’ın diğer bölgelerinden mağdurlar için yapılan gıda transferleri nedeniyle ülkenin kalan kesimlerinde de gıda stokları azalıyor. Bunun için acil gıda yardımlarının aralıksız sürmesi gerekiyor.

Gıda yardımında en önemli kalemi bebek ve çocukların beslenmesi oluşturuyor. Küçük yaştakilerin enfeksiyon kapma riski büyük olduğu için bu yaştaki bebek ve çocuklara acil temiz gıda ulaştırılması şart.

Bulaşıcı hastalıkların en kolay yayılma yolu kirli içme suları olduğu için hayatta kalanlara temiz içme suyu ulaştırılması hayati bir önemde.

Yine evleri yok olan bir milyonu aşkın insana sığınabilecekleri acil barınakların yanı sıra, suların çekilmesi sonrasında yerleşecekleri evler gerekiyor. Bunun için Pakistan’a büyük bir yapı malzemesi yardımı şart.

Yine tarım arazileri yok olduğu için mağdur duruma düşen insanların suların çekilmesi ardından tarlalarını ekebilmeleri için tohum, gübre, traktör yardımı hayati önem taşıyor.

Ayrıca:

  • Dayanıklı gıda maddeleri ve bakliyatlar
  • Konserveler (et ve balık)
  • Çocuk maması
  • Kıyafet
  • Çadır
  • Tente
  • İlaç
  • Jeneratör
  • İçme suyu arıtma sistemi
  • Su çekme pompası
  • Tıbbi alet ve malzeme
  • Temizlik malzemeleri
  • Mutfak eşyaları (metal cinsinden)
  • Çocuk bezi
  • Kadın pedi

Felaketin yaşandığı bölgede yaygın olarak görülen ishal, kolera, sıtma ve deri hastalıkları sebebiyle de acil olarak ihtiyaç duyulan ilaçlar şu şekildedir:

  • İshal ilaçları
  • Sıtma ilaçları
  • Serumlar
  • Temizlik kitleri
İlgili haberler
Tümünü gör
İHH, Gazze’de en çok yemek dağıtımı yapan kuruluşlardan
İHH, Gazze’de en çok yemek dağıtımı yapan kuruluşlardan
İHH, Gıda Güvencesi Sektörü’nde Uluslararası Koordinasyon Mekanizması verilerine göre Gazze'de günlük olarak en fazla sıcak yemek ve ekmek dağıtımı yapan uluslararası kuruluşlar arasında yer aldı. Çalışmalarını sürdüren vakıf, Dünya Gıda Programı (WFP) ile birlikte Ramazan’da da her gün 48 bin kişiye iftar yemeği ikramında bulunuyor.
18.03.2024
İHH Gazze’ye yönelik yardımlarına ara vermeden devam ediyor
İHH Gazze’ye yönelik yardımlarına ara vermeden devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı, işgalci İsrail’in saldırıları altındaki Gazze’ye insani yardım ulaştırmaya devam ediyor. Her gün 32 bin kişiye sıcak yemek dağıtımında bulunan vakıf; 7 Ekim’den bu yana gıda kolisi, battaniye ve tıbbi malzeme gibi farklı kalemlerde on binlerce Gazzeliye destek oldu.
16.02.2024
Suriye’deki 4 bin 608 aileye kış yardımı
Suriye’deki 4 bin 608 aileye kış yardımı
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından ‘‘İyilik Soğuk Geçirmez’’ sloganıyla başlatılan kış kampanyası kapsamında Suriye’nin kuzeyindeki 4 bin 608 aileye kömür, battaniye, sünger yatak, gıda kolisi, mont ve çizme gibi yardım malzemeleri dağıtıldı.
06.02.2024